Tässä blogikirjoituksessa kerron sinulle oman polkuni, joka johdatti minut haasteiden kautta Chillamon kauppiaaksi ja hyvän unen lähettilääksi. Uskon siihen, että haaveilla on tapana toteutua, kun niitä ruokkii positiivisilla ajatuksilla ja ryhtyy tuumasta toimeen. Koskaan ei ole täydellistä hetkeä, mutta tärkeintä on aloittaa joskus.
Chillamo on syntynyt halusta auttaa sinua ja muita ihmisiä nukkumaan paremmin ja elämään elinvoimaisempaa elämää. On tosiasia, että ihmiset nukkuvat nykypäivänä vähemmän ja huonommin kuin koskaan aiemmin. Tiedän, että työlleni on aidosti tarvetta.
Chillamon synty liittyy vahvasti omiin elämänkokemuksiini. Seuraavassa kerron sinulle avoimesti itsestäni ja siitä, miksi uni ja palautuminen ovat lähellä sydäntäni. Tarinani kautta ymmärrät, että myös sinä voit parantaa nukkumistasi olivatpa lähtökohtasi mitkä tahansa. Kenties voit myös hyödyntää niitä asioita, joiden avulla olen itse pystynyt parantamaan nukkumistani.
Tietoa minusta
Olen siis Chillamon perustaja ja omistaja. Olen kuluttanut monia vuosia koulun penkillä ja valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja sosionomiksi (amk). Olen myös Valviran laillistama sosiaalityöntekijä. Lisäksi olen suorittanut sertifioidun mindfulness-ohjaajan koulutuksen Suomen kokeneimman mindfulness-kouluttajan, Leena Pennasen, opissa.
Työurani on tarjonnut minulle mahdollisuuden toimia monipuolisissa tehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollon kentällä. Sosiaalityö ja asiantuntija- ja kehittämistehtävät eri ikäisten, erityisesti ikääntyneiden, parissa ovat tarjonneet erinomaisen näköalapaikan ihmisten hyvinvointiin ja ikävä kyllä myös pahoinvointiin.
Syy, miksi minun intohimoni liittyy uneen ja nukkumiseen, löytyy omista kokemuksistani. Olen aina tiennyt sydämessäni, että minun elämäntehtäväni on auttaa ihmisiä tavalla tai toisella. Joskus meidän ihmisten, ainakin minun, täytyy kokea asiat raskaimman kautta tajutakseen, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Ilman terveyttä ja kykyä nukkua ei ole elinvoimaista elämää. Tällöin elämästä katoaa ilo ja väri.
Olen käynyt itse läpi burnoutin ja terveyteni menettämisen. Elin monia vuosia stressaavaa ja suorituskeskeistä elämää. Tingin palautumisesta, koska kaikki muut asiat olivat mielestäni tärkeämpiä. Seuraukset olivat todella ikävät, muun muassa
- pitkä työkyvyttömyys
- vaikeat unihäiriöt ja jatkuva väsymys
- lisämunuaisen uupumus
- allergiat ja yliherkkyydet
- lukuisat ravinnepuutokset jne.
Tekisinkö asioita toisin, jos voisin kääntää viisaria taaksepäin?
En yleensä kadu menneitä asioita, mutta tässä tapauksessa vastaukseni on KYLLÄ.

Vaikeat elämänkokemukset johdattivat uuden äärelle
Burnout pakotti minut pysähtymään ja miettimään elämääni. Olen tajunnut, että uupumukseeni ja unihäiriöihin on vaikuttanut merkittävästi rankka lapsuustaustani ja useat aikuisiällä koetut menetykset. Luulin lapsena, että perheemme, johon kuului äiti ja isä sekä kolme lasta, on aivan tavallinen työläisperhe. Varttuessani tajusin pian, että sitä se ei suinkaan ollut!
Perheessämme oli henkistä väkivaltaa ja joskus myös fyysistä. Niin minä kuin sisarukseni kasvoimme toistuvan pelon vallassa. Kasvaminen turvattomassa ympäristössä teki minusta selviytyjän, joka suoritti elämää jatkuvan tekemisen kautta. Väkivalta on jättänyt jälkensä myös hermostooni ja sitä kautta nukkumiseen.
Omat vanhempani ovat jo edesmenneitä. Olen menettänyt heidät traumaattisella tavalla eri aikoina. Vanhempieni, erityisesti isäni kuoleman, myötä tajusin todellakin elämän haavoittuvuuden ja rajallisuuden. Oivalsin, että unelmat kannattaa muuttaa todeksi tässä ja nyt, eikä sitten joskus tulevaisuudessa. Vaikka isäni hukkumiskuolema oli ikävä tapahtuma, se antoi minulle lopullisen kimmokkeen ryhtyä toteuttamaan omaa yritystäni ja Chillamoa.
Nukkumista voi kehittää läpi elämän
En esitä hyvän unen verkkokauppiaana mitään supersankaria, joka nukkuu joka yö makeat unet ja herää virkeänä uuteen päivään. Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka joutuvat näkemään vaivaa hyvän unen eteen. Arvostan unta ja siksi myös priorisoin sen elämässäni korkealle. Kehitän myös omaa nukkumisen taitoani koko ajan. Chillamon kauppiaana on mielenkiintoista kokeilla uusien tuotteiden toimivuutta niin asiakkaillani kuin itselläni.
Burnoutin myötä olen tajunnut toden teolla olevani herkkäuninen. Nukuin ennen uupumista hyvin, mutta pitkään jatkunut stressi toi esiin taipumukseni huonoon nukkumiseen. Käytännössä herkkäunisuus tarkoittaa sitä, että hermostoni käy hyvin helposti kierroksilla ja silloin unen laatu kärsii.
Omalla kohdallani nukkumiseen tuovat haasteensa myös monet muut asiat kuin herkkäunisuus. Näitä ovat muun muassa
- levottomat jalat oireyhtymä ja periodinen raajaliikehäiriö
- vaihdevuosioireet, koska minulla ei ole toimivia munasarjoja laisinkaan (toinen poistettu kokonaan)
- taipumus murehtimiseen
- stressiherkkyys.
Yllä olevat haasteet saattavat olla myös sinulle tuttuja. Siksi haluan kertoa, miten itse olen ratkaissut näitä asioita ja parantanut unen laatuani. Näistä vinkeistä voi olla apua myös sinulle.
Merin vinkit hyvään uneen
1. Olen ottanut mindfulnessin eli hyväksyvän tietoisen läsnäolon osaksi elämääni. Teen päivittäin eri pituisia meditaatiota sen mukaan kuin ehdin ja tunnen tarvitsevani. Tietoinen läsnäolo on auttanut minua nukkumaan paremmin muun muassa stressin vähentymisen kautta. Sen lisäksi mindfulness on tuonut elämääni tyyneyttä, hyväksyntää, välittämistä ja onnellisuutta.
Jos sinua kiinnostaa, miten mindfulness voi olla apuna unettomuuden hoidossa, lue blogiartikkelini "Näin mindfulness voi auttaa sinua nukkumaan paremmin".
2. Noudatan säännöllisiä nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja kaikkina viikonpäivinä. Elän oman kronotyyppini mukaista elämää. Aamuvirkkuna käyn nukkumaan jo klo 21 ja herään klo 5-6 aikoihin. Aamut ovat parasta aikaani.
3. Pidän päivällä ”siestan” ja saatan nukahtaa lyhyeksi aikaa, jos olen oikein väsynyt.
4. Käytän iltaisin sinivaloklipsejä televisiota katsellessa ja oleskelen hämärässä melatoniinin tuotannon edistämiseksi. Minun kaltaiselle erityisherkälle ihmiselle sinivalolasit on loistava keksintö.
5. Käytän joka yö oman kauppani valikoimassa olevaa 3D-kuppiunimaskia, koska en halua valon häiritsevän untani. Se on aivan turhaa!
6. Käytän levottomiin jalkoihin lääkitystä ja lisäksi otan magnesiumia (useaa eri laatua) iltapäivällä ja illalla.
7. Harrastan liikuntaa alkuillasta, en enää myöhään illalla. Rauhoitan muutoinkin illat rentouttavalle tekemiselle, kuten meditoinnille.
8. Käytän vaihdevuosioireiden helpottamiseen estrogeenilaastaria ja nukun useimmiten silkistä tehdyillä vuodevaatteilla, jotka eivät hiosta. Pidän myös makuuhuoneen viileänä.
9. Kirjaan työpäivän jälkeen seuraavan päivän työt paperille ja tarvittaessa kirjoitan myös murheitani vihkoon.
Chillamon nykyhetki ja tulevaisuus
Olen onnellinen, kun saan kehittää verkkokauppaani vastaamaan yhä paremmin asiakkaideni tarpeita. Olen opiskellut uneen, palautumiseen ja stressinhallintaan liittyviä asioita lähes 15 vuoden ajan. Nyt hyödynnän monipuolista osaamistani sinun ja muiden asiakkaideni hyvinvoinnin edistämiseksi. Mikä sen palkitsevampaa.
Nukkuminen ei ole minun vahvin lajini. Tiedän, että myös monella muulla, kenties sinulla, on haasteita unen kanssa. En ole siis asian kanssa todellakaan yksin!
Tavoitteenani on, että Chillamo pystyy vastaamaan mahdollisimman hyvin juuri sinun nukkumisen ongelmiin. Haluan tarjota tuotteita ja palveluja, jotka todistetusti auttavat sinua nukkumaan paremmin ja sitä kautta nauttimaan elämästä enemmän. Kukaan meistä ei ole paras versio itsestään ilman riittävää unta.
Lopuksi haluan kiittää sinua lämpimästi, että jaksoit lukea tarinani. ❤️
Nuku hyvin, voi hyvin.
Meri
P.S. Muistathan liittyä Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi. Löydät linkin kommenttien alapuolelta.