arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Chillamo-blogi

11 ERINOMAISTA SYYTÄ KÄYTTÄÄ UNIMASKIA

11 ERINOMAISTA SYYTÄ KÄYTTÄÄ UNIMASKIA

Kirjoittaja: Meri Halmetoja, Chillamon perustaja

19.08.2020


 

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen unimaskista? Ajatteletko, että unimaski on naisellista hömpötystä ja kauneusunia varten?

Asia ei todellakaan ole näin!

Unimaski on erittäin tehokas ja yksinkertainen tapa saada unenlaatu aivan uudelle tasolle. Tiesitkö, että unimaskin käytön hyödyllisyys on pystytty osoittamaan myös tieteellisesti? Monet tutkijat hehkuttavatkin unimaskin käytön puolesta.

TÄSSÄ SYITÄ MIKSI KANNATTAA HANKKIA UNIMASKI JA OTTAA SE JOKAÖISEKSI UNIKAVERIKSI

1. Unimaski parantaa unenlaatuasi

Valo on tärkeä tekijä vuorokausirytmin eli sirkadiaanisen rytmin säätelyssä. Kauan sitten esi-isiemme ainut valonlähde oli aurinko. Nyt tilanne on aivan toisenlainen. Valosaastetta on kaikkialla ympärillämme. Me altistumme keinotekoiselle valolle jatkuvasti niin sisällä kuin ulkona. Tämä sotkee uni-valverytmiämme ja sisäistä kelloamme.

Valo ei ole laadukkaan unen paras kaveri. On tosiasia, että mitä pimeämmässä nukut, sitä parempi on unenlaatusi. Pimeys vaikuttaa suoraan käpyrauhasesta erittyvän melatoniinin eli pimeähormonin tuotantoon. Kiinalaisten tiedemiesten tutkimus osoitti, että unimaskia ja korvatulppia käyttävien melatoniinitasot olivat korkeammat kuin ilman maskia nukkuneiden. Lisäksi REM-unen eli vilkeunen määrä lisääntyi ja unen katkonaisuus vähentyi. Unimaskista on siis todellakin hyötyä unen laadun kannalta!

2. Unimaski nopeuttaa nukahtamista

Mikään ei ole niin ärsyttävää, kuin pyöriä sängyssä ja odottaa nukahtamista. Maskin käytön on todettu nopeuttavan nukahtamista, koska täydellinen pimeys edesauttaa melatoniinin erittymistä.

3. Unimaskin käyttö voi suojata tietyiltä terveysongelmilta

Yöaikaan tapahtuvan valoaltistuksen on osoitettu olevan yhteydessä useisiin sairauksiin. Se voi aiheuttaa unihäiriöiden lisäksi paljon vakavampiakin terveysongelmia. Harvardissa tehty tutkimus antaa viitteitä siitä, että yöllä tapahtuva valoaltistus voi olla yhteydessä diabetekseen ja lihavuuteen. Tämä tutkimus osoittaa myös, että jo vähäinenkin valoaltistus yöllä häiritsee vuorokausirytmiä ja melatoniinin eritystä.

Harvardin unitutkijoiden mukaan yöaikainen valoaltistus on syynä siihen, miksi todella moni ihminen ei saa riittävästi unta. Kyseisten tutkijoiden mukaan liian lyhyet yöunet lisäävät riskiä sairastua masennukseen, diabetekseen ja sydäntauteihin.

Edellä mainittujen seikkojen valossa on siis todella tärkeää, että nukut täysin pimeässä. Käyttämällä maskia voit saada täydellisen pimeyden vaivattomasti! 

4. Unimaski minimoi häiriötekijät

Me ihmiset olemme alttiita houkutuksille. Jos uni ei tule pian sängyssä, katsomme hyvin herkästi yöpöydällä olevaa puhelinta tai kelloa. Näistä heijastuva sininen valo saa hermostosi aktivoitumaan ja pimeähormoni melatoniinin erityksen loppumaan. Tämän jälkeen nukut entistä huonommin! Digitaaliset laitteet eivät todellakaan kuulu sängyn viereen tai makuuhuoneeseen. Maski estää sinua katsomasta minnekään, joten nukut laadukkaampaa unta.

5. Unimaskin avulla voit ottaa torkut missä tahansa

Et voi raahata mukanasi pimennysverhoja, mutta unimaskin voit ottaa mukaan minne tahansa menetkin. Maskin avulla voit luoda itsellesi oman rauhoittumisalueen. Voit nukkua esimerkiksi lentokoneessa ilman, että valaistus tai vierustoverin tietokoneen ruudusta heijastuva sininen valo häiritsevät sinua. On paljon mukavampi saapua määränpäähän hyvin levänneenä kuin väsyneenä, eikö totta?

6. Unimaski auttaa selviytymään jet lagista eli aikaerorasituksesta

Jos matkustat usein aikavyöhykkeeltä toiseen, unimaski on erityisen hyödyllinen sinulle. Sen avulla pystyt nukkumaan laadukasta unta, vaikka auringonvalo paistaakin ikkunasta.

7. Unimaski on halvempi ja tehokkaampi vaihtoehto pimentämiseen kuin pimennysverho

Jos sinulla on makuuhuoneessa useita ikkunoita, unimaski on huomattavasti halvempi vaihtoehto pimennykseen kuin verhot. Pimennysverhoilla täydellisen pimennyksen saaminen makuuhuoneeseen on haastavaa. Pienistäkin raoista pääsee helposti sisään esimerkiksi katuvalojen, kuun tai autojen valoa. Hyvin istuva maski peittää valon 100 %:sti!

8. Unimaski on turvallisempi tapa parantaa unta kuin unilääkkeet

Monet unihäiriöistä kärsivät ihmiset turvautuvat unilääkkeisiin, joilla voi olla ikäviä sivuvaikutuksia. Unimaskin toimintaideologia on nerokkaan yksinkertainen! Se ikään kuin huijaa aivojasi luulemaan, että on yö. Se on erittäin turvallinen lääkkeetön apu laadukkaan unen edistämiseen. Lisäksi se on myös edullisempi vaihtoehto kuin unilääkkeet.

9. Unimaski suojaa ihoasi

Iho on silmien ympärillä ohuempaa ja herkempää kuin muualla kasvoissa. Siksi se on altis turpoamaan, veltostumaan ja rypistymään. Unimaski suojaa sekä kasvojesi ihoa, mutta erityisesti silmien ympärysihoa. Se tarjoaa suojaavan kerroksen sinun ja tyynysi välille. Unimaski on siis myös erinomainen kauneudenhoitoväline.

10. Unimaski helpottaa silmien kuivumista

Kuivasilmäisyys on yleisimpiä silmävaivoja. Sen yleistyminen johtuu mm. koneellisesta ilmanvaihdosta ja päätetyöskentelyn yleistymisestä. Ikä ja monet sairaudet lisäävät osaltaan oireita. Tähän vaivaan voi saada helpotusta silmätipoista ja -voiteista. Myös silmämaskeista, erityisesti kosteuttavista, voi olla apua kuivasilmäisyyteen.

11. Unimaski edistää rentoutumista

Joskus rentoutuminen ja nukahtaminen voi olla haastavaa. Varsinkin, jos takana on hektinen päivä. Silmien sulkeminen ja niiden peittäminen maskilla voi helpottaa rentoutuneeseen tilaan pääsemistä.

Unimaskeja on tarjolla monenlaisia. Painopeiton tapaan toimiva mikrolasihelmillä täytetty maski voi olla erityisen tehokas apu rentoutumiseen ja nukahtamiseen. Sen taustalla on syväpainoterapia (Deep Pressure Therapy), jossa kosketusta ja painoa käytetään avuksi aistiherkkien ihmisten auttamiseksi. Asiantuntijoiden mukaan painounimaski lisää serotoniinin ja melatoniinin tuotantoa, joka edistää rauhoittumista. Lisäksi painounimaski aktivoi parasympaattista hermostoa, joka rauhoittaa ja auttaa nukkumaan paremmin.

 

Vieläkö mietit unimaskin hyödyllisyyttä? Saat parhaiten selville sen tehon vain kokeilemalla. Etsi sinulle sopiva unimaskimalli ja nuku laadukkaampaa unta!