Mindfulnessin hyödyt

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että ihmisaivot ovat niin rakenteensa kuin toimintojensa osalta luontaisesti muovautuvia eli neuroplastisia. Toistuvat mindfulness-meditaatiot saavat aikaan aivoissa positiivisia neuroplastisia muutoksia, joiden vaikutukset heijastuvat laaja-alaisesti sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. 

Kun teet säännöllisesti mindfulness-harjoituksia, tulet yhä tietoisemmaksi sisäisestä tilastasi eli ajatuksista, tunteista, kehon tuntemuksista ja mielen prosesseista. Näin alat vähitellen huomata esimerkiksi, että

  • nukut laadukkaampaa unta ja jaksat siten paremmin arjessa
  • osaat tunnistaa omat rajasi ja huolehtia paremmin jaksamisestasi
  • selviydyt sujuvammin stressaavista tilanteista ja elämän haasteista
  • opit ohjaamaan automaattisia tunnereaktioitasi ja valitsemaan rakentavampia toimintatapoja
  • keskittyminen, oppiminen ja muistaminen sujuu paremmin ja sitä kautta työskentelysi on tehokkaampaa
  • tunnet enemmän myötätuntoa niin itseä kuin muita kohtaan
  • nautit enemmän elämästä tässä ja nyt ilman jatkuvaa murehtimista menneistä ja tulevista asioista.

Miten mindfulness vaikuttaa uneen?

Säännölliset läsnäoloharjoitukset edistävät tutkitusti nukkumista monella eri tavalla. Erityisesti MBSR-ohjelman hyödyistä unettomuuden hoidossa on saatu vakuuttavaa näyttöä.

Vaikka mindfulness on erinomainen apu uniongelmien selättämiseen, ei se kuitenkaan tee ihmeitä, jos unen huoltoon, kuten nukkumistottumuksiin ja unirytmiin, liittyvät asiat ovat pahasti pielessä. Siksi tietoinen läsnäolo on erityisen tehokas unettomuuden hoidossa, kun se yhdistetään unen huoltoon liittyviin asioihin.

LUE lisää mindfulnessista ja nukkumisesta Chillamo-blogin artikkelista "Näin mindfulness voi auttaa sinua nukkumaan paremmin".

LATAA tästä itsellesi Chillamon mindfulness-palvelujen esite.