10 syytä, miksi univaje on vakava terveysriski

10 syytä, miksi univaje on vakava terveysriski

Univaje, siis se, että ihminen ei saa riittävästi unta, yleistyy jatkuvasti. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut univajeen teollistuneissa maissa vallitsevaksi epidemiaksi. Kokonaisvaltaisen terveyden kannalta olisi suotavaa nukkua joka yö 7-9 tuntia. Harva kuitenkaan tekee niin!

Unenpuute on vakavasti otettava asia. Se jättää aina jälkensä niin psyykkiseen kuin fyysiseen terveyteesi. Jo yhden huonosti nukutun yön haitat ovat moninkertaisesti suuremmat kuin ravinnon ja liikunnan puutteen seuraukset

Jotkut univajeen väitetyistä haittavaikutuksista ovat vielä kiistanalaisia. Useat niistä ovat kuitenkin jo yleisesti hyväksyttyjä totuuksia lääketieteen saralla. Tieto unenpuutteen terveysvaikutuksista lisääntyy jatkuvasti tutkimusten kautta.

Seuraavaksi kerron sinulle, millaisia terveydellisiä haittoja liian vähäinen uni voi aiheuttaa. Ne luettuasi ymmärrät, että unta kannattaa todellakin arvostaa ja antaa sille aikaa.

10 syytä, miksi univaje on vakava terveysriski

1. Sydänsairaudet

Uni on tärkeä osa sydänterveyttä. On tosiasia, että jos uni ei ole tervettä, ei myöskään sydän ole terve. Useissa tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että univaje nostaa sydän- ja verisuonitautiriskiä useiden eri mekanismien kautta.

Unenpuute heikentää verenkiertoelimistön kuntoa monella eri tavalla. Pääsyyllinen löytyy sympaattisesta hermostosta. Sympaattisen hermoston aktivoituminen lisää adrenaliinina ja noradrenaliinina tunnettujen stressihormonien eritystä. Tämän seurauksena syvän unen rakenne kärsii ja uni muuttuu huonolaatuiseksi. Näin syntyy noidankehä, jossa unenpuute aktivoi HPA-akselia (hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseli) ja sympaattista hermostoa.

Unenpuutteen vaikutuksesta johtuva sympaattisen hermoston liika-aktivaatio lisää verenpaineen nousua, sulkee elimistölle tärkeän kasvuhormonin erityksen ja siten lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Jos siis haluat pitää huolta sydänterveydestäsi, niin nuku enemmän.

2. Liikalihavuus ja diabetes

Univaje altistaa niin liikalihavuudelle kuin kakkostyypin diabetekselle. Univajeesta alkava polku kohti diabetesta ja liikalihavuutta tunnetaan tutkimustiedon kautta jo hyvin.

Liian lyhyiden yöunien aiheuttamassa painon nousussa on kyse kahdesta eri asiasta. Univaje ensinnäkin vähentää kylläisyyshormoni leptiinin erittymistä ja samaan aikaan lisää nälkää aiheuttavan greliinin määrää. Näin lopputuloksena on syödyn ruuan määrän ja kaloreiden lisääntyminen. Tämän lisäksi univaje muuttaa mielitekoja epäterveellisempään suuntaan. Jokainen tietää omasta kokemuksesta, että väsyneenä tekee normaalia enemmän mieli makeita, rasvaisia ja suolaisia herkkuja. Niitä on vaikea vastustaa!

Kakkostyypin diabetes on huomattavasti yleisempää niiden ihmisten keskuudessa, jotka nukkuvat alle kuusi tuntia yössä. Tämä johtuu elimistön sokeriaineenvaihdunnan häiriintymisestä. Liian vähän nukkuvien ihmisten solut reagoivat insuliiniin paljon heikommin kuin yli kuusi tuntia nukkuvien. Krooninen univaje tunnustetaankin nykyisin yhdeksi tärkeimmistä kakkostyypin diabeteksen riskitekijöistä.

3. Suoliston tasapaino

Univaje vaikuttaa epäsuotuisasti suoliston bakteeritasapainoon (mikrobiomiin) ja siihen yhteydessä olevaan suolistohermostoon eli enteeriseen hermostoon. Riittämätön uni ja siihen liittyvä sympaattisen hermoston liika-aktivaatio ruokkivat huonojen bakteerien toimintaa kaikkialla elimistön mikrobiomissa. Näin univaje heikentää kaikkien ravintoaineiden imeytymistä ja aiheuttaa erilaisia suolisto-ongelmia, kuten ummetusta ja ilmavaivoja. Nämä ongelmat ovat nykypäivänä hyvin yleisiä. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että ne voisivat johtua unenpuutteesta. Kun lähdet korjaamaan suolistosi hyvinvointia, on syytä kääntää katse riittävään nukkumiseen.

4. Vastustuskyky

Useissa tutkimuksissa on todettu, että immuunijärjestelmän toiminta kärsii univajeen vaikutuksesta. Uni ja immuunijärjestelmä ovat kiinteästi ja kaksisuuntaisesti yhteydessä toisiinsa. Uni taistelee infektioita ja sairauksia vastaan ja pyrkii muodostamaan suojaavan panssarin. Sairastuessasi immuunijärjestelmä aktivoi unijärjestelmää, jotta nukkuisit ja lepäisit enemmän.

Unen määrällä on vaikutusta siihen, kuinka helposti sairastut esimerkiksi flunssaan. Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan flunssavirukseen sairastui lähes 50 % niistä ihmisistä, jotka nukkuivat keskimäärin viisi tuntia. Vähintään seitsemän tuntia nukkuneiden sairastumisprosentti oli vain 18. Sillä, miten paljon nukut, on todellakin väliä vastustuskykysi kannalta. Jos haluat pysyä terveempänä, huolehdi, että saat riittävästi unta.

5. Syövät

Unenpuutteen ja vuorotyöstä johtuvan epäsäännöllisen unirytmin on todettu lisäävän syövän ilmaantumisen todennäköisyyttä. Maailman terveysjärjestö WHO on jopa luokitellut yövuoroja sisältävän vuorotyön syöpää aiheuttavaksi riskitekijäksi.

Vähitellen on saatu tietoa siitä, miksi ja miten liian lyhyet yöunet aiheuttavat syöpää. Osa ongelmasta liittyy univajeen aiheuttamaan sympaattisen hermoston yliaktiivisuuteen. Tämä sympaattinen yliaktivaatio johtaa immuunijärjestelmän tarpeettomaan ja pitkäkestoiseen tulehdusvasteeseen. Syöpätaudit käyttävät tätä tulehdusvastetta hyväkseen.

6. Kognitiiviset toiminnot ja Alzheimerin tauti

Univajeeseen liittyvä väsymys heikentää laaja-alaisesti kognitiivisia toimintoja, kuten ajattelukykyä, muistamista, ongelmanratkaisukykyä ja oppimista. Liian vähäinen uni vaikuttaa merkittävällä tavalla suoriutumiseen niin työssä kuin opiskeluissa. Unenpuute heikentää monia työelämässä vaadittavia ominaisuuksia, kuten luovuutta, älykkyyttä, yritteliäisyyttä ja tehokkuutta.

Unenpuute on myös keskeinen Alzheimerin taudin kehittymiseen vaikuttava elintapatekijä. Uni, erityisesti syvä NREM-uni, ”puhdistaa” aivoista beeta-amyloidi nimistä myrkyllistä proteiinia. Jos nukut liian vähän aikuisuuden vuosinasi, niin edellä mainittua puhdistumista ei pääse kunnolla tapahtumaan. Tämä puolestaan nostaa merkittävästi Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä.

7. Mielenterveysongelmat

Unenpuute vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Univajeessa tunne-elämän kaasupoljin (mantelitumakkeet) ja jarrut (prefrontaalinen aivokuori) eivät toimi tasapainoisesti. Univajeisten tunnetilat heilahtelevat voimakkaasti äärimmäisen negatiivisen ja äärimmäisen positiivisen välillä.

Eräs tutkimus osoittaa, että unihäiriöillä ja mielenterveysongelmilla on selkeä keskinäinen yhteys. Vallitseva käsitys on, että uniongelmat ovat joko mielenterveysongelmien oire tai mielenterveysongelmat ovat seuraus unihäiriöstä. Unettomuus voi jopa kaksinkertaistaa riskin sairastua masennukseen. Hoitamalla unettomuutta voidaan hoitaa myös masennusta.

8. Tapaturma-alttius

Riittämätön uni altistaa tapaturmille ja onnettomuuksille ja sitä kautta myös ennenaikaisille kuolemille. Univajeella ja väsymyksellä on keskeinen merkitys noin 10-20 % ajoneuvo-onnettomuuksista. Useissa suuronnettomuuksissa unenpuutteesta sekä vuorokauden ajasta johtuvan väsymyksen on todettu olleen vaikuttamassa onnettomuuden syntyyn. Yhtenä esimerkkinä tästä on vuonna 1986 tapahtunut kaikkien aikojen vakavin ja tuhoisin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus.

9. Lasten saaminen

Liian vähäiset yöunet vaikuttavat lisääntymiskykyyn. Chicagon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan alle viisi tuntia nukkuneiden terveiden nuorten miesten testosteronitasot olivat huomattavasti alhaisemmat kuin täydet yöunet nukkuneiden. Se on huolestuttavaa, eikö totta?

Unenpuute ei suinkaan heikennä pelkästään miesten lisääntymisbiologiaa. Säännöllisesti alle kuusi tuntia nukkuvien naisten munasolujen tuotantoa stimuloivan folliberiinihormonin taso alenee 20 %. Tämän lisäksi epäsäännöllisinä aikoina työskentelevät naiset kärsivät 80 % todennäköisemmin alentuneeseen hedelmällisyyteen johtavista häiriöistä. Jos siis toivot jälkikasvua, niin riittävä yöuni on yksi hyvä keino tämän tavoitteen edistämiseksi. 

10. Ulkonäkö

Liian vähäinen uni jättää ikävät jälkensä ulkonäköösi. American Academy of Sleep Medicinen tekemän tutkimuksen mukaan univaje vaikuttaa kasvonpiirteisiin, kuten silmiin, suuhun ja ihoon. Univajeisilla ihmisillä on useimmin roikkuvat silmäluomet, punaiset silmät sekä turvonneet ja tummat silmänaluset. Univaje on yhteydessä myös kalpeampaan ihoon, ryppyihin ja roikkuviin suunpieliin. Liian vähän nukkuvat ihmiset näyttävät myös väsymyksen takia surullisemmilta kuin hyvin nukkuvat.

Monet ihmiset, erityisesti naiset, käyttävät isoja rahasummia kauneutensa hoitoon. Hyvä uni on kuitenkin eräs yksinkertaisimmista ja edullisimmista tavoista näyttää nuorekkaammalta ja kauniimmalta. Nukkuminen on mainio tapa ehkäistä ennenaikaista vanhenemista. Miksi et hyödyntäisi sitä!

 

Joko vakuutuit riittävän yöunen tärkeydestä? 7-9 tunnin yöunet ovat mitä parhain henkivakuutus itsellesi.

 

Jos koit tämän blogipostauksen hyödyllisenä, jaa sitä eteenpäin Facebook-kavereillesi. Kiitos sinulle ❤️

Jos haluat nukkua paremmin, tervetuloa tutustumaan Chillamon tuotevalikoimaan

LIITY Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! 

 

Lähteet

Sleep duration as a risk factor for cardiovascular disease - a review of the recent literature. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845795/. Viitattu 16.8.2021.

Partial night sleep deprivation reduces natural killer and celhdar responses in human. https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.10.5.8621064Viitattu 16.8.2021.

Short sleepers are four times likely to catch a cold. https://www.ucsf.edu/news/2015/08/131411/short-sleepers-are-four-times-more-likely-catch-cold. Viitattu 17.8.2021.

The effects of improving sleep on mental health (OASIS): a randomised controlled trial with mediation analysis. https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(17)30328-0/supplemental. Viitattu 16.8.2021.

Sleep loss lowers testosterone in healthy young men. https://www.uchicagomedicine.org/forefront/news/sleep-loss-lowers-testosterone-in-healthy-young-men. Viitattu 17.8.2021.

Cues of fatigue: effects of sleep deprivation on facial appearance. https://aasm.org/study-reveals-the-face-of-sleep-deprivation/. Viitattu 16.8.2021.

Univaje terveysriskinä. https://www.duodecimlehti.fi/duo91829. Viitattu 16.8. 2021.

Walker, Matthew 2019. Miksi nukumme. Unen voima. Kustannusosakeyhtiö Tammi. Helsinki.

Tuomilehto, Henri 2019. Nukkumalla menestykseen. Kustannusosakeyhtiö Tammi. Helsinki.


Saatat pitää myös

Katso kaikki