11 erinomaista syytä käyttää unimaskia

11 erinomaista syytä käyttää unimaskia

 

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen unimaskista/silmälapuista? Ajatteletko, että se on naisellista hömpötystä ja kauneusunia varten?

Asia ei todellakaan ole näin.

Unimaski on erittäin tehokas ja yksinkertainen tapa nostaa unenlaatu aivan uudelle tasolle. Tiesitkö, että unimaskin käytön hyödyllisyys on pystytty osoittamaan myös tieteellisesti? Monet tutkijat hehkuttavatkin unimaskin käytön puolesta, eikä ihme.

Miksi kannattaa hankkia unimaski/silmälaput ja ottaa ne jokaöiseksi unikaveriksi?

1. Unimaski parantaa unen laatua

Valo on tärkeä tekijä vuorokausirytmin eli sirkadiaanisen rytmin säätelyssä. Kauan sitten esi-isiemme ainoa valonlähde oli aurinko. Nyt tilanne on aivan toisenlainen. Valosaastetta on kaikkialla ympärillämme. Me kaikki altistumme keinotekoiselle valolle jatkuvasti niin sisällä kuin ulkona. Tämä sotkee uni-valverytmiä ja aivoissa olevaa sisäistä kelloa.

Valo ei ole laadukkaan unen paras kaveri yöllä. On tosiasia, että mitä pimeämmässä nukut, sitä parempi on unen laatusi. Pimeys vaikuttaa suoraan käpyrauhasesta erittyvän melatoniinin eli pimeähormonin tuotantoon. Kiinalaisten tiedemiesten tutkimus osoitti, että unimaskia ja korvatulppia käyttävien melatoniinitasot olivat korkeammat kuin ilman maskia nukkuneiden. Lisäksi REM-unen eli vilkeunen määrä lisääntyi ja unen katkonaisuus vähentyi. Silmälapuista on siis todellakin hyötyä unen laadun kannalta.

2. Unimaski nopeuttaa nukahtamista

Mikään ei ole niin ärsyttävää, kuin pyöriä sängyssä ja odottaa nukahtamista, eikö totta? Silmälappujen käytön on todettu nopeuttavan nukahtamista, koska täydellinen pimeys edesauttaa melatoniinin erittymistä.

Silkkinen unimaski säädettävällä hihnalla

Silkkinen unimaski säädettävällä hihnalla

3. Unimaskin käyttö voi suojata tietyiltä terveysongelmilta

Yöaikaan tapahtuvan valoaltistuksen on osoitettu olevan yhteydessä useisiin sairauksiin. Se voi aiheuttaa unihäiriöiden lisäksi paljon vakavampiakin terveysongelmia.

Harvardissa tehty tutkimus antaa viitteitä siitä, että yöllä tapahtuva valoaltistus voi olla yhteydessä diabetekseen ja lihavuuteen. Tämä tutkimus osoittaa myös, että jo vähäinenkin valoaltistus yöllä häiritsee vuorokausirytmiä ja melatoniinin eritystä.

Harvardin unitutkijoiden mukaan yöaikainen valoaltistus on syynä siihen, miksi todella moni ihminen ei saa riittävästi unta. Kyseisten tutkijoiden mukaan univaje lisää riskiä sairastua masennukseen, diabetekseen ja sydäntauteihin. Kyse on siis vakavasta asiasta!

Edellä mainittujen seikkojen valossa on siis todella tärkeää, että nukut täysin pimeässä. Käyttämällä silmälappuja voit saada täydellisen pimeyden vaivattomasti! 

Lue myös Chillamo-blogin julkaisu "10 syytä, miksi univaje on vakava terveysriski".

4. Unimaski minimoi häiriötekijät

Me ihmiset olemme alttiita houkutuksille. Jos uni ei tule pian sängyssä, katsomme hyvin herkästi yöpöydällä olevaa puhelinta tai kelloa. Näistä heijastuva sininen valo saa hermostosi aktivoitumaan ja pimeähormoni melatoniinin erityksen loppumaan. Tämän jälkeen nukut entistäkin huonommin!

Digitaaliset laitteet eivät todellakaan kuulu sängyn viereen tai makuuhuoneeseen. Silmälaput estävät sinua katsomasta minnekään, joten nukut laadukkaampaa unta.

5. Unimaskin avulla voit ottaa torkut missä tahansa

Et voi raahata mukanasi pimennysverhoja tai saat toki yrittää. Hankalaa se joka tapauksessa on. Unimaski on sen sijaan kätevä pakata laukkuun ja kuljettaa mukana minne tahansa.

Unimaskin avulla voit luoda itsellesi helposti oman rauhoittumisalueen. Voit nukkua esimerkiksi lentokoneessa ilman, että valaistus tai vierustoverin kännykänruudusta heijastuva sininen valo häiritsevät sinua. On paljon mukavampi saapua määränpäähän hyvin levänneenä kuin väsyneenä, eikö totta?

Ease Lite 3D -unimaski

Ease Lite 3D-unimaski

6. Unimaski auttaa selviytymään jet lagista eli aikaerorasituksesta

Jos matkustat usein aikavyöhykkeeltä toiseen, silmälaput ovat erityisen hyödylliset sinulle. Niiden avulla pystyt nukkumaan laadukasta unta, vaikka auringonvalo paistaakin ikkunasta.

7. Silmälaput ovat halvempi ja tehokkaampi vaihtoehto pimentämiseen kuin pimennysverho

Jos sinulla on makuuhuoneessa useita ikkunoita, silmälaput on huomattavasti halvempi vaihtoehto pimennykseen kuin verhot. Pimennysverhoilla täydellisen pimennyksen saaminen makuuhuoneeseen on haastavaa. Pienistäkin raoista pääsee helposti sisään esimerkiksi katuvalojen, kuun tai autojen valoa. Hyvin istuva maski peittää valon 100 %.

8. Unimaski on turvallisempi tapa parantaa unta kuin unilääkkeet

Monet unihäiriöistä kärsivät ihmiset turvautuvat unilääkkeisiin, joilla voi olla ikäviä sivuvaikutuksia. Unimaskin toimintaideologia on nerokkaan yksinkertainen! Se ikään kuin huijaa aivojasi luulemaan, että on yö. Se on erittäin turvallinen lääkkeetön apu laadukkaan unen edistämiseen. Lisäksi silmälaput ovat edullisempi vaihtoehto kuin unilääkkeet. Kun hankit laadukkaan unimaskin, se kestää käyttöä jopa useita vuosia.

9. Unimaski suojaa ihoa

Iho on silmien ympärillä ohuempaa ja herkempää kuin muualla kasvoissa ja vartalossa. Siksi se on altis turpoamaan, veltostumaan ja rypistymään. Unimaski muodostaa suojaavan kerroksen ihon ja tyynyn välille ja siten vähentää ns. uniryppyjen syntymistä. 

Unimaski, erityisesti silkkinen unimaski, on erinomainen kauneudenhoitoväline. Silkki tuntuu todella miellyttävältä ihoa vasten, koska se koostuu lähes samoista perusaineista kuin ihmisiho. Silkki auttaa säilyttämään ihon kosteustasapainon ja vahvistaa myös hiusten hyvinvointia. Kokeile ihmeessä silkkiunimaskia. Luultavasti ihastut siihen, kuten monet muutkin ihmiset.

10. Unimaski helpottaa silmien kuivumista

Kuivasilmäisyys on monille tuttu vaiva. Sen yleistyminen johtuu muun muassa koneellisesta ilmanvaihdosta ja päätetyöskentelyn yleistymisestä. Ikä ja monet sairaudet lisäävät osaltaan oireita. Tähän vaivaan voi saada helpotusta silmätipoista ja -voiteista. Myös unimaskista, erityisesti silkkisestä, voi olla apua silmien kuivuuteen.

Chillamo-painounimaski

11. Unimaski edistää rentoutumista ja rauhoittumista

Joskus rentoutuminen ja nukahtaminen voi olla haastavaa. Varsinkin, jos takana on hektinen päivä. Silmien sulkeminen ja niiden peittäminen silmälapuilla voi helpottaa rentoutuneeseen olotilaan pääsemistä.

Unimaskeja on tarjolla monenlaisia. Painopeiton tapaan toimiva mikrolasihelmillä täytetty painounimaski voi olla erityisen tehokas apu rentoutumiseen ja nukahtamiseen. Sen taustalla on syväpaineterapia (Deep Pressure Therapy eli DTP), jossa kosketusta ja painoa käytetään avuksi ihmisten auttamiseen.

Tutkimusten mukaan painounimaski lisää serotoniinin ja dopamiinin (hyvän olon hormonit) ja melatoniinin (pimeähormoni) tuotantoa. Lisäksi painomaski aktivoi parasympaattista hermostoa, joka rauhoittaa ja auttaa nukkumaan paremmin.

Jos kiinnostuit painounimaskista, lue lisää toisesta blogipostauksestani "Painounimaski - miten se auttaa sinua nukkumaan paremmin?".Vieläkö mietit unimaskin/silmälappujen tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä? 

Saat parhaiten selville unimaskin tehon vain ja ainoastaan kokeilemalla. Etsi sinulle sopiva unimaskimalli ja nuku laadukkaampaa unta. Unimaski on mitä parhain sijoitus omaan hyvinvointiisi.

Itselle sopivan unimaskin löytäminen ei aina ole helppoa. Lue blogipostaukseni "Parhaat ohjeet unimaskin valintaan". Siitä voi olla apua.

 

Jos tykkäsit tästä blogijulkaisusta ja koit sen hyödylliseksi, jaa sitä eteenpäin Facebook-kavereillesi. Kiitos sinulle. ❤️ 

Muistathan myös liittyä Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! 


Saatat pitää myös

Katso kaikki