arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

19.08.2020


Chillamo-blogi

11 erinomaista syytä käyttää unimaskia


Unimaski on kooltaan pieni, mutta sitäkin tehokkaampi hyvän unen apuväline. Sen monipuoliset hyödyt on pystytty osoittamaan myös tieteellisesti. On tosiasia, että mitä pimeämmässä nukut, sitä parempaa on unen laatusi. Jos vielä epäröit unimaskin tarpeellisuutta, lue tästä blogijulkaisusta 11 perustelua unimaskin hyödyistä.

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

19.08.2020


11 erinomaista syytä käyttää unimaskia

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

19.08.2020


 

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen unimaskista/silmälapuista? Ajatteletko, että se on naisellista hömpötystä ja kauneusunia varten?

Asia ei todellakaan ole näin!

Unimaski on erittäin tehokas ja yksinkertainen tapa nostaa unenlaatu aivan uudelle tasolle. Tiesitkö, että unimaskin käytön hyödyllisyys on pystytty osoittamaan myös tieteellisesti? Monet tutkijat hehkuttavatkin unimaskin käytön puolesta, eikä ihme.

Tässä syitä, miksi sinun kannattaa hankkia unimaski/silmälaput ja ottaa ne jokaöiseksi unikaveriksi

1. Unimaski parantaa unen laatuasi

Valo on tärkeä tekijä vuorokausirytmin eli sirkadiaanisen rytmin säätelyssä. Kauan sitten esi-isiemme ainut valonlähde oli aurinko. Nyt tilanne on aivan toisenlainen. Valosaastetta on kaikkialla ympärillämme. Me kaikki altistumme keinotekoiselle valolle jatkuvasti niin sisällä kuin ulkona. Tämä sotkee uni-valverytmiä ja aivoissa olevaa sisäistä kelloa.

Valo ei ole laadukkaan unen paras kaveri yöllä. On tosiasia, että mitä pimeämmässä nukut, sitä parempi on unen laatusi. Pimeys vaikuttaa suoraan käpyrauhasesta erittyvän melatoniinin eli pimeähormonin tuotantoon. Kiinalaisten tiedemiesten tutkimus osoitti, että unimaskia ja korvatulppia käyttävien melatoniinitasot olivat korkeammat kuin ilman maskia nukkuneiden. Lisäksi REM-unen eli vilkeunen määrä lisääntyi ja unen katkonaisuus vähentyi. Silmälapuista on siis todellakin hyötyä unen laadun kannalta!

2. Unimaski nopeuttaa nukahtamista

Mikään ei ole niin ärsyttävää, kuin pyöriä sängyssä ja odottaa nukahtamista, eikö totta? Silmälappujen käytön on todettu nopeuttavan nukahtamista, koska täydellinen pimeys edesauttaa melatoniinin erittymistä.

3. Unimaskin käyttö voi suojata tietyiltä terveysongelmilta

Yöaikaan tapahtuvan valoaltistuksen on osoitettu olevan yhteydessä useisiin sairauksiin. Se voi aiheuttaa unihäiriöiden lisäksi paljon vakavampiakin terveysongelmia.

Harvardissa tehty tutkimus antaa viitteitä siitä, että yöllä tapahtuva valoaltistus voi olla yhteydessä diabetekseen ja lihavuuteen. Tämä tutkimus osoittaa myös, että jo vähäinenkin valoaltistus yöllä häiritsee vuorokausirytmiä ja melatoniinin eritystä.

Harvardin unitutkijoiden mukaan yöaikainen valoaltistus on syynä siihen, miksi todella moni ihminen ei saa riittävästi unta. Kyseisten tutkijoiden mukaan univaje lisää riskiä sairastua masennukseen, diabetekseen ja sydäntauteihin. Kyse on siis vakavasta asiasta!

Edellä mainittujen seikkojen valossa on siis todella tärkeää, että nukut täysin pimeässä. Käyttämällä silmälappuja voit saada täydellisen pimeyden vaivattomasti! 

Lue myös Chillamo-blogin julkaisu "10 syytä, miksi univaje on vakava terveysriski".

4. Unimaski minimoi häiriötekijät

Me ihmiset olemme alttiita houkutuksille. Jos uni ei tule pian sängyssä, katsomme hyvin herkästi yöpöydällä olevaa puhelinta tai kelloa. Näistä heijastuva sininen valo saa hermostosi aktivoitumaan ja pimeähormoni melatoniinin erityksen loppumaan. Tämän jälkeen nukut entistäkin huonommin!

Digitaaliset laitteet eivät todellakaan kuulu sängyn viereen tai makuuhuoneeseen. Silmälaput estää sinua katsomasta minnekään, joten nukut laadukkaampaa unta.

5. Unimaskin avulla voit ottaa torkut missä tahansa

Et voi raahata mukanasi pimennysverhoja, mutta unimaskin voit ottaa mukaan minne tahansa menetkin. Maskin avulla voit luoda itsellesi oman rauhoittumisalueen. Voit nukkua esimerkiksi lentokoneessa ilman, että valaistus tai vierustoverin kännykän ruudusta heijastuva sininen valo häiritsevät sinua. On paljon mukavampi saapua määränpäähän hyvin levänneenä kuin väsyneenä, eikö totta?

6. Unimaski auttaa selviytymään jet lagista eli aikaerorasituksesta

Jos matkustat usein aikavyöhykkeeltä toiseen, silmälaput ovat erityisen hyödylliset sinulle. Niiden avulla pystyt nukkumaan laadukasta unta, vaikka auringonvalo paistaakin ikkunasta.

7. Silmälaput ovat halvempi ja tehokkaampi vaihtoehto pimentämiseen kuin pimennysverho

Jos sinulla on makuuhuoneessa useita ikkunoita, silmälaput on huomattavasti halvempi vaihtoehto pimennykseen kuin verhot. Pimennysverhoilla täydellisen pimennyksen saaminen makuuhuoneeseen on haastavaa. Pienistäkin raoista pääsee helposti sisään esimerkiksi katuvalojen, kuun tai autojen valoa. Hyvin istuva maski peittää valon 100 %.

8. Unimaski on turvallisempi tapa parantaa unta kuin unilääkkeet

Monet unihäiriöistä kärsivät ihmiset turvautuvat unilääkkeisiin, joilla voi olla ikäviä sivuvaikutuksia. Unimaskin toimintaideologia on nerokkaan yksinkertainen! Se ikään kuin huijaa aivojasi luulemaan, että on yö. Se on erittäin turvallinen lääkkeetön apu laadukkaan unen edistämiseen. Lisäksi silmälaput ovat myös edullisempi vaihtoehto kuin unilääkkeet.

9. Unimaski suojaa ihoasi

Iho on silmien ympärillä ohuempaa ja herkempää kuin muualla kasvoissa ja vartalossa. Siksi se on altis turpoamaan, veltostumaan ja rypistymään. Unimaski suojaa sekä kasvojesi että silmänympärystesi ihoa. Se tarjoaa suojaavan kerroksen sinun ja tyynysi välille. Unimaski, erityisesti silkkinen unimaski, on erinomainen kauneudenhoitoväline.

10. Unimaski helpottaa silmien kuivumista

Kuivasilmäisyys on yleisimpiä silmävaivoja. Sen yleistyminen johtuu muun muassa koneellisesta ilmanvaihdosta ja päätetyöskentelyn yleistymisestä. Ikä ja monet sairaudet lisäävät osaltaan oireita. Tähän vaivaan voi saada helpotusta silmätipoista ja -voiteista. Myös silmälapuista, erityisesti kosteuttavista, voi olla apua kuivasilmäisyyteen.

11. Unimaski edistää rentoutumista ja rauhoittumista

Joskus rentoutuminen ja nukahtaminen voi olla haastavaa. Varsinkin, jos takana on hektinen päivä. Silmien sulkeminen ja niiden peittäminen silmälapuilla voi helpottaa rentoutuneeseen olotilaan pääsemistä.

Unimaskeja on tarjolla monenlaisia. Painopeiton tapaan toimiva mikrolasihelmillä täytetty painounimaski voi olla erityisen tehokas apu rentoutumiseen ja nukahtamiseen. Sen taustalla on syväpaineterapia (Deep Pressure Therapy eli DTP), jossa kosketusta ja painoa käytetään avuksi ihmisten auttamiseksi.

Tutkimusten mukaan painounimaski lisää serotoniinin ja dopamiinin (hyvän olon hormonit) ja melatoniinin (pimeähormoni) tuotantoa. Lisäksi painounimaski aktivoi parasympaattista hermostoa, joka rauhoittaa ja auttaa nukkumaan paremmin.

Jos kiinnostuit painounimaskista, lue lisää toisesta blogipostauksesta "Painounimaski - miten se auttaa sinua nukkumaan paremmin?".

 

Vieläkö mietit unimaskin/silmälappujen tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä?

Saat parhaiten selville unimaskin tehon vain ja ainoastaan kokeilemalla. Etsi sinulle sopiva unimaskimalli ja nuku laadukkaampaa unta. Unimaski on mitä parhain sijoitus omaan hyvinvointiisi ❤️

Jos tykkäsit tästä blogijulkaisusta ja koit sen hyödylliseksi, jaathan sitä eteenpäin Facebook-kavereillesi. Löydät jakolinkin tämän postauksen alusta. Kiitos sinulle ❤️ 

 

 

Kommentteja


Kirjoita kommentti

Huomioi, että kommentit julkaistaan vasta hyväksymisen jälkeen.