11 erinomaista syytä käyttää unimaskia

11 erinomaista syytä käyttää unimaskia

Tämä blogiartikkeli on päivitetty 19.2.2024.

 

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen unimaskista? Tai unilapuista, silmälapuista, silmämaskista....millä nimellä niitä kutsutkaan.

Ajatteletko ehkä, että ne ovat naisellista hömpötystä ja kauneusunia varten?

Rehellisesti sanoen itse ajattelin kuta kuinkin näin vielä 2000-luvun alussa.

…siis silloin, kun minulla ei vielä ollut univaikeuksia.

Näin tuolloin mainoksessa (en muista missä) naisen, jolla oli silmiensä päällä silkkinen unimaski.

Tuo mainos hieman hymyilytti minua. 😊

Ajattelin, että kaikkea ne ihmiset tekevät. Peittävät silmänsä tuollaisilla lapuilla nukkuessaan.

Mitä ihmeen järkeä siinä on?

Nyt asiasta viisastuneena voin sanoa, että siinä on järkeä paljonkin. Enemmän, kun uskotkaan!

Jos et vielä käytä unimaskia, niin uskon, että tämän blogiartikkelin luettuasi tiedät vastauksen kysymyksiin

 • miksi käyttää unimaskia?
 • mitä unilaput auttaa?

Seuraavaksi kerron sinulle 11 erilaista unimaskin hyötyä.

Jatka siis lukemista.

Miksi kannattaa hankkia unimaski ja ottaa se jokaöiseksi unikaveriksi?

1. Unimaski parantaa unen laatua ja nopeuttaa nukahtamista

Valo on tärkeä tekijä vuorokausirytmin eli sirkadiaanisen rytmin säätelyssä. Kauan sitten esi-isiemme ainoa valonlähde oli aurinko ja tuli. Nyt tilanne on ihan toisenlainen.

Keinotekoista valoa, siis esimerkiksi led-lampuista, televisiosta ja kännykästä tulevaa valoa, on lähes kaikkialla 24/7.

Sen seuraukset ovat todella ikävät! 😩

Jatkuva valo sotkee uni-valverytmiäsi ja aivoissa olevaa sisäistä kelloa.

Käpyrauhasesta erittyvä melatoniini on tärkeä hormoni, ikään kuin kaiutin, joka huutaa aivoille ja elimistölle ”On pimeää ja aika käydä nukkumaan”.

Entä, jos oleskelet iltaisin valossa ja tuijottelet kännykän ruutua ja altistut vielä yöllä valolle?

Niinpä!

Siitä syntyykin ongelmia. 😟

Melatoniinin luonnollinen eritys häiriintyy ja seurauksena on nukahtamisongelmia, heräilyjä, huonolaatuista unta sekä univajetta, joka itsessään on vakava terveysriski.

Kasvoillesi hyvin istuva unimaski estää nukkuessa valon pääsyn silmiin ja siten parantaa pimeähormoni melatoniinin muodostumista.

Kiinalaisten tiedemiesten tutkimus osoitti, että silmämaskia ja korvatulppia käyttävien melatoniinitasot olivat korkeammat kuin ilman näitä apuvälineitä nukkuneiden. Lisäksi REM-unen eli vilkeunen määrä lisääntyi ja unen katkonaisuus vähentyi.

Pimentävästä unimaskista on siis todellakin hyötyä nukahtamisen ja unen laadun kannalta. Katso vaikka Iran mielipidettä paljon tykätystä 3D-perhosunimaskista.

"Elämäni eka unimaski. Tämä 3 D perhosunimaski. Ostin sen n 10 pv sitten ja nyt pystyn jo sanoa, että WOW ! Yöuneni piteni jo lähes 2 h. Kevään ja kesän valoilla oli iso ongelma minulle, kun tuo aika puuttui normiunestani. Lisäksi minulla on hyvin herkkä iho eli pelkäsin, että iho ärsyyntyy, mutta ei. Maitosilkki ihoa vasten toimii näköjään tosi hyvin. Eikä paina, eikä kiristä. Ja mielestäni on tosi halpaa luxusta. KIITOS ! >3" 

3D-perhosunimaski naisen kasvoilla nukkuessa

 

2. Unimaski parantaa aivojen toimintaa

Vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka ympäristön valon estäminen silmälappujen avulla tehostaa kognitiivisia (siis tiedollisia) toimintoja.

Tulokset olivat sangen mielenkiintoiset.

Tutkimuksessa havaittiin, että silmälappujen käyttö lisäsi valppautta ja helpotti uuden tiedon tallentamista seuraavana päivänä.

Tulokset viittaavat siihen, että unimaskin/silmälappujen käyttö unen aikana on tehokas ja taloudellinen tapa edistää kognitiivisia toimintoja ja johtaa mitattavissa oleviin vaikutuksiin jokapäiväisessä elämässä, kuten opiskelussa ja autolla ajamisessa.

Jos siis haluat parantaa muistia ja ajattelua ja sitä kautta suorituskykyä, niin suosittelen nukkumaan unilaput silmiesi päällä täysin pimeässä.

>>> Klikkaa tästä ja tutustu Chillamon unimaskivalikoimaan

3. Unilappujen käyttö voi suojata tietyiltä terveysongelmilta

Yöaikaan tapahtuvan valoaltistuksen on osoitettu olevan yhteydessä useisiin sairauksiin. Se voi aiheuttaa unihäiriöiden lisäksi paljon vakavampiakin terveysongelmia.

Harvardissa tehty tutkimus antaa viitteitä siitä, että yöllä tapahtuva valoaltistus voi olla yhteydessä diabetekseen ja lihavuuteen. Tämä tutkimus osoittaa myös, että jo vähäinenkin valoaltistus yöllä häiritsee vuorokausirytmiä ja melatoniinin eritystä.

Harvardin unitutkijoiden mukaan yöaikainen valoaltistus on syynä siihen, miksi todella moni ihminen ei saa riittävästi unta. Kyseisten tutkijoiden mukaan univaje lisää riskiä sairastua masennukseen, diabetekseen ja sydäntauteihin.

Kyse on siis vakavasta asiasta. 

Edellä mainittujen seikkojen valossa on siis tärkeää, että nukut täysin pimeässä. Unimaski on siihen tehokkain ja yksinkertaisin ratkaisu.

Lue myös Chillamo-blogin julkaisu "10 syytä, miksi univaje on vakava terveysriski".

4. Unimaski minimoi häiriötekijät

Me kaikki ihmiset, niin sinä kuin minä, olemme alttiita houkutuksille.

Tiedät varmastikin miltä tuntuu, kun uni ei tule, vaikka odotat sitä kuin kuuta nousevaa. Pyörit ja hyörit sängyssä ja katsot herkästi yöpöydällä olevaa herätyskelloa ja/tai kännykkää.

Manaat ehkä mielessäsi ”VOI EI! Miten saan nukuttua tarpeeksi, kun kello on jo noin paljon ja aamulla on aikainen herätys.”

Kuvittele, jos sinulla olisikin silmien edessä maski?

Silloin et näe minnekään, vaikka avaat silmäsi. Edessäsi on pimeys.

Silmälaput auttavat sinua rauhoittumaan ja kääntymään itseesi (niin sanotusti sisäänpäin) tapahtuipa ympäristössä mitä tahansa. Tämä helpottaa rauhoittumista ja nukahtamista.

Huomaat sen kyllä!

5. Silmämaskin avulla voit ottaa torkut missä tahansa

Silmämaski on kooltaan pieni. Siksi se on kätevä pakata laukkuun ja ottaa mukaan minne tahansa.

Silmämaskin avulla voit luoda itsellesi helposti oman rauhoittumisalueen. Voit nukkua ja rentoutua esimerkiksi lentokoneessa, junassa tai bussissa ilman, että valaistus tai vierustoverin leffan katselu häiritsee sinua.

On paljon mukavampi saapua määränpäähän hyvin levänneenä kuin väsyneenä, eikö totta?

Migreenihattu/migreenimyssy naisen kasvoilla

Migreenihattu

6. Silmämaski helpottaa migreeniä ja päänsärkyä

Jos kärsit migreenistä tai päänsärystä, suosittelen kokeilemaan geeli silmämaskia ja migreenihattua/migreenimyssyä. Näitä kumpaakin tuotetta on mahdollista käyttää sekä kylmänä että lämpimänä.

Migreenihatun teho perustuu 3 asiaan:

 • kevyeen kompressioon eli puristukseen
 • pimeyteen
 • kohdennettuun kylmyyteen.

Migreenimyssyn hellävarainen kylmäkompressio supistaa verisuonia koko pään alueella. Näin se voi helpottaa migreenioireita ja jopa ehkäistä alkavan kohtauksen.

Kun säilytät migreenimyssyä tai geeli silmämaskia jatkuvasti pakastimessa, sinulla on aina valmiina kylmä helpotus migreenin oireisiin.

Ihanaa, eikö totta?

7. Unimaski on käytännöllisempi vaihtoehto pimentämiseen kuin pimennysverho

Onko sinun makuuhuoneessasi jonkin sortin pimentävä verho?

Meillä on pimentävä rullaverho, vaikka käytän joka yö 3D-kuppiunimaskia.

Tänä päivänä markkinoilla on tarjolla pimentämiseen monenlaisia vaihtoehtoja: rullaverhoja, sälekaihtimia, sivuverhoja jne.

Mutta...

Silti uskallan sanoa, että hyvin istuvat silmälaput/unimaski on huomattavasti käytännöllisempi vaihtoehto pimennykseen kuin verhot. Tässä 5 esimerkkiä miksi:

 • unimaski on helppo pakata laukkuun ja nauttia hyvistä unista pimeässä missä ja milloin tahansa – pimennysverhoa sen sijaan on hankala kuljettaa mukana (toki voit kokeilla)
 • unimaski ei vaadi paikoilleen asentamista kuten pimennysverhot
 • unimaski on helpompi pestä/pitää puhtaana kuin pimennysverhot
 • unimaski ei kerää pölyä kuten pimennysverhot (siksi unimaski sopii hyvin allergisille)
 • unimaski on yleensä halvempi kuin pimennysverho.

8. Silmälaput ovat turvallisempi tapa helpottaa nukkumista kuin unilääkkeet

Silmälaput ja täysin pimeässä nukkuminen on huomattavasti turvallisempi ja luonnollisempi keino esimerkiksi nukahtamisongelmiin kuin lääkkeet. Silmälaput eivät aiheuta sivuvaikutuksia ja niiden käyttämisen voi lopettaa helposti ilman vieroitusoireita.

On totta, että...

Silmälaput eivät yksistään ratkaise kenenkään uniongelmaa. Tiedän sen omasta kokemuksesta.

Silmälaput voivat olla kuitenkin yksi hyvä keino muiden nukkumista helpottavien asioiden, kuten liikunnan, ravitsemuksen ja stressinhallinnan, joukossa. 

9. Silmämaski suojaa ihoa

Iho on silmien ympärillä ohuempaa ja herkempää kuin muualla kasvoissa ja vartalossa. Siksi se on altis turpoamaan, veltostumaan ja rypistymään.

Ehkä olet jo tämän huomannut.

...niin minäkin. 😩

Mutta, ei hätää!

Unimaski muodostaa suojaavan kerroksen ihon ja tyynyn välille ja siten vähentää ns. uniryppyjen syntymistä. 

Unimaski, erityisesti silkkinen sellainen, on erinomainen kauneudenhoitoväline.

Silkki tuntuu todella miellyttävältä ihoa vasten, koska se koostuu lähes samoista perusaineista kuin ihmisiho. Silkki auttaa säilyttämään ihosi kosteustasapainon ja vahvistaa myös hiustesi hyvinvointia.

Aidolla silkillä on paljon muitakin hyviä ominaisuuksia. Saat tietoa asiasta lukemalla blogiartikkelin "8 silkin ominaisuutta, jotka edistävät hyvää unta".

Vaaleanpunainen silkkinen unimaski naisen kasvoilla

Kokeile ihmeessä kuvassa olevaa silkkistä unimaskia. Se on asiakkaidemme mielestä paras unimaski. ❤️

"Silkkimaskiin rakastuin niin paljon että oli pakko tilata vielä toinen eri värinen varalle. Tuntuu iholla niin hyvälle ja on tarpeeksi iso joten peittää hyvin." - Jadel R.

"Erinomainen tuote. Tavanomaista unimaskia isompi ja erinomaisen pimentävä unimaski. Paras unimaski, mikä minulla on ollut käytössä. Pehmeä ja miellyttävä pitää kasvoja vasten." - Anastasia M. 

 10. Unimaski parantaa silmien hyvinvointia

Onko silmien kuivuminen ja muu ärsytys, kuten punoitus, kutina ja väsyminen tuttu juttu sinulle?

Et ole asian kanssa yksin!

Silmien ärsytykseen voi olla monia erilaisia syitä.

Yksi yleinen syy on liiallinen altistuminen keinotekoiselle siniselle valolle.

Ihmissilmää ei ole nimittäin rakennettu tuijottamaan tunti tolkulla kännykän, tietokoneen ja muiden älylaitteiden ruutuja.

Seurauksena voi olla digitaalista silmien rasitusta (eng. computer vision syndrome), johon liittyy silmien kuivumista, kutinaa, kirvelyä, punoitusta ja väsymistä.

Näihin vaivoihin on onneksi olemassa useita erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi

 • silmätippoja ja -voiteita
 • eri värisillä linsseillä olevia sinivalolaseja sekä
 • erilaisia unimaskeja.

Jos kärsit kuivasilmäisyydestä ja muista aiemmin mainituista oireista, suosittelen kokeilemaan sinivalolaseja ja unimaskia, erityisesti geeli silmämaskia.

 

11. Silmälaput edistävät rentoutumista ja rauhoittumista

Joskus rentoutuminen ja nukahtaminen voi olla haastavaa. Varsinkin, jos takana on kiireinen päivä.

Kuulostaako tutulta?

Silmien sulkeminen ja peittäminen silmälapuilla voi helpottaa rentoutuneeseen olotilaan pääsemistä.

Painopeiton tapaan toimiva mikrolasihelmillä täytetty painounimaski voi olla erityisen tehokas apu rentoutumiseen ja nukahtamiseen. Sen taustalla on syväpaineterapia (Deep Pressure Therapy eli DTP), jossa kosketusta ja painoa käytetään avuksi ihmisten auttamiseen.

Tutkimusten mukaan painounimaski lisää serotoniinin ja dopamiinin (hyvän olon hormonien) ja melatoniinin (pimeähormonin) tuotantoa. Lisäksi painomaski aktivoi parasympaattista hermostoa, joka rauhoittaa ja auttaa nukkumaan paremmin.

"Ihana apu rentoutushetkeen! Pidän maskia hetken pakastimessa, jotta se on viileä. Sitten pehmeä painomaski kasvoille - ihan lyhytkin hengähdyshetki tuo apua raskaan päivän jälkeen. Tuo helpotusta kireyteen ja stressiin!" - Anne

Jos kiinnostuit Chillamon painounimaskista, lue lisää toisesta blogipostauksestani "Painounimaski - miten se auttaa sinua nukkumaan paremmin?".Chillamo painounimaski naisen kasvoilla

Chillamo-painounimaski

 

Vieläkö mietit silmälappujen/unilappujen tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä? 

Saat selville sen vain ja ainoastaan kokeilemalla.

Siispä älä mieti enää, vaan...

>>> Etsi tästä sinulle sopiva unimaski

Hyvin istuvan unimaskin löytäminen ei ole läheskään aina helppoa.

Siksi kirjoitin blogipostauksen "Parhaat ohjeet unimaskin valintaan". Siitä on ollut apua monille ihmisille. Toivon, että sinullekin!

Muistathan myös liittyä Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! 😊


Saatat pitää myös

Katso kaikki