Yhä useampi nykypäivän ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, nukkuu suu auki ja samalla myös hengittää suun kautta unen aikana. Oletko sinä yksi heistä?
On hyvä tiedostaa, että suun kautta hengittäminen on erittäin haitallista kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Suuhengityksessä ei ole mitään hyötyjä, ainoastaan haitallisia vaikutuksia.
Jos hengität jatkuvasti tai osittain suun kautta, jätät hyödyntämättä nenähengityksen monipuoliset hyödyt. Suu auki nukkuminen ja suun kautta hengittäminen aiheuttavat monenlaisia terveyttäsi ja elämänlaatuasi heikentäviä haittoja, joista et ehkä ole edes tietoinen. Alla olevassa listassa on muutamia näistä haittavaikutuksista.
- kuorsauksen ja obstruktiivisen eli ahtauttavan uniapnean todennäköisyys kasvaa merkittävästi ja samalla myös siihen liittyvät terveysriskit, kuten sydänsairaudet
- jatkuva virtsaamisen tarve, koska suuhengittämisen seurauksena elimistöstä poistuu 40 % enemmän nestettä
- pahanhajuinen hengitys suun bakteerikannan muuttuessa
- hampaiden pinnalla olevan sylkikalvon kuivuminen ja siitä aiheutuva hampaiden reikiintyminen ja suun limakalvojen tulehdukset
- immuniteetin heikentyminen, koska suuhengityksen vuoksi nenän puolustustoiminnot (puhdistus, lämmitys ja kosteutus) jäävät hyödyntämättä
- hapenottokyvyn heikentyminen ja siten suorituskyvyn laskeminen esimerkiksi liikunnan aikana
- stressihormonien, kuten kortisolin erityksen lisääntyminen
- unen laadun heikentyminen ja nukahtamisen ja unessa pysymisen ongelmat
- hampaiden narskuttelu eli bruksismi
- astma ja allergiat
- painonhallinnan vaikeutuminen
- miesten seksuaalisen suorituskyvyn heikentyminen
- …ja niin paljon muuta.
Suuhengityksen terveyshaitat ovat siis varsin merkittävät. Niiden lisäksi suuhengitys vaikuttaa ikävällä tavalla lapsen kasvojen luuston kehittymiseen ja sitä kautta hampaisiin ja ulkonäköön. Siksi tästä terveyttä heikentävästä hengitystavasta kannattaa päästä eroon tavalla tai toisella.
Luonnollisen hengittämisen tulisi tapahtua sekä nukkuessa että valveilla ollessa nenän kautta. Flunssan aikana nenä menee tukkoon, joten tällöin on pakko hengittää suun kautta. Tärkeintä on kuitenkin se, että palaat takaisin nenähengitykseen heti toipumisen jälkeen.
Suun kiinni pitämistä ja hengittämistä on helppo kontrolloida päivällä hereillä ollessa. Yöllä nukkuessa tilanne on aivan toinen. Siksi kerron sinulle tapoja, jotka auttavat pitämään suun kiinni ja hengittämään nenän kautta myös unen aikana.
Parhaat keinot suu auki nukkumisen lopettamiseen
1. Nenän tukkoisuuden hoito
Nenän tukkoisuus on monilla ihmisillä syynä suu auki nukkumiseen ja suun kautta hengittämiseen. Siksi nenän tukkoisuuden hoito on ensimmäinen askel, kun haluat lopettaa suu auki nukkumisen.
Jos kärsit tukkoisesta nenästä, niin selvitä syy, miksi ilma ei virtaa kunnolla sierainten kautta. Kun tiedät syyn, tukkoisuuden hoito on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa.
Nenän tukkoisuutta aiheuttavat monet erilaiset tekijät. Tyypillisiä syitä ovat esimerkiksi
- allergiat ruoka-aineille, pölypunkeille ja eläinten hilseelle
- kuiva ja kylmä ilma
- poskiontelotulehdus
- altistuminen homeelle
- nenäsumutteiden- ja tippojen liiallinen käyttö
- nenän rakenteelliset poikkeamat, kuten vino väliseinä ja polyypit ja
- ennen kaikkea nenän liian vähäinen käyttö suuhengityksen vuoksi.
Jos nenäsi tukkoisuuden syynä on se, että olet tottunut hengittämään suun kautta, suosittelen siirtymään pienin askelin nenähengitykseen. Mitä enemmän käytät nenää hengittämiseen, sitä paremmin se alkaa toimia.
Monet Chillamo-verkkokauppani asiakkaat ja minä itse olen saaneet apua nenän tukkoisuuteen ja nenähengityksen opetteluun sierainten laajentajasta. Chillamosta löytyy monenlaisia sieraimia laajentavia tuotteita. Sinulle sopiva malli löytyy vain ja ainoastaan kokeilemalla.
Jos sieraintenlaajentaja on sinulle vielä täysin vieras tuote, niin suosittelen lukemaan blogitekstini ”Mikä on sierainten laajentaja ja kenelle se sopii?”.
2. Suun teippaus nukkuessa
Yksinkertaisin, edullisin ja tehokkain keino suun kiinni pitämiseen nukkuessa on ehdottomasti suuteippi. Näitä teippejä löytyy sekä aikuisille että lapsille.
Saattaa tuntua älyttömältä ja jopa huvittavalta ajatukselta laittaa teippi suun eteen nukkuessa. Voin kuitenkin oman kokemukseni perusteella vakuuttaa, että suuteippi toimii ja auttaa lopettamaan suu auki nukkumisen. Käytän itse liuskamallista suuteippiä joka yö ja se on ollut mahtava apu nenähengityksen opettelussa.
Myös monet Chillamon asiakkaat ovat hyötyneet suuteipin säännöllisestä käyttämisestä. Tässä yksi esimerkki ja lisää löytyy osoitteesta chillamo.com.
”Suuteippi x ja liuskamalli. On kiva kun voi nukkua taas suu kiinni. Minulla on todettu lievä asentoriippuvainen uniapnea. Käytän suuteipin lisäksi, Posiform tyynyä ja palloa selässä. Ennen vaihdevuosia en pahemmin kuorsannut, ja nukuin suu kiinni. Löysin netistä tietoa suuteipistä ja päätin kokeilla. Olen kokeillut sekä X-mallia ja liuskamallia. Teippiä laittaessa kannatta puhdistaa suunseutu kunnolla rasvasta. Muodoltaan liuskamalli on hyvä, sen liima ei mielestäni pidä yhtä hyvin kun X-mallin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan suuteippiä sekä X-mallia että liuskamallia.” – Helena P.
Suuteippi sopii hyvin monille ihmisille, mutta ei tietenkään kaikille. Jos sanot kyllä jollekin alla olevista asioista, niin en suosittele suuteipin käyttämistä.
- et pysty hengittämään kunnolla nenän kautta
- painoindeksi on yli 35
- huulesi ovat halkeilleet ja rohtuneet pahasti
- olet juonut alkoholia ja/tai käyttänyt rauhoittavia lääkkeitä
- sinulla on flunssa tai muu vastaava sairaus
- sinulla on vakava sydänsairaus tai hengitysvaikeuksia
- verenpaine on hyvin matala.
Suuteippi liuskamalli ja X-malli
3. Leukatuen käyttäminen
Jos suun teippaus yöksi tuntuu liian rajulta toimenpiteeltä tai se ei sovi sinulle terveydellisistä syistä, niin toinen hyvä vaihtoehto suu auki nukkumisen lopettamiseen on leukatuki. Tämä väline auttaa suun kiinni pitämisessä ja estää siten suun kautta hengittämisen ja siitä aiheutuvan kuorsauksen.
Leukatuki toimii ainoastaan, jos se on sopivan kokoinen. Liian suuri leukatuki jää löysäksi, eikä se näin ollen pidä suuta kunnolla kiinni. Huolehdi siis, että ostat itsellesi riittävän tiukan leukatuen.
Jos et ole koskaan nähnyt leukatukea, niin alla on kuvia tuotteesta. Chillamosta löytyy kaksi erilaista leukatukimallia: premium leukatuki ja perusmallinen leukatuki. Ainoa ero näiden kahden tuotteen välillä on se, että premium tukea voi säätää sekä päälaelta että takaraivolta ja perusmallia vain päälaelta.
4. Nukkuminen kylkiasennossa
Monilla ihmisillä suu aukeaa ja kuuluu kuorsausta vain selinmakuulla nukkuessa. Tällöin leuan ja kielen lihakset rentoutuvat. Siten kielen takaosa valuu nieluun kaventaen tai tukkien hengitystiet kokonaan.
Kielestä johtuvan kuorsauksen todellinen syy johtuu suuhengityksestä. Suun kautta hengitettäessä kieli ei pääse asettumaan oikeaan lepoasentoon vasten yläkitalakea, vaan makaa suun pohjalla. Suuhengityksen seurauksena nielu ahtautuu ja kuorsauksen riski kasvaa merkittävästi.
Nukkuma-asennon muuttaminen eli ns. asentohoito auttaa useimmilla estämään suun aukeamisen nukkuessa ja kuorsauksen syntymisen. Tähän hyviä apuvälineitä ovat tavallinen kuorsaus- ja uniapneavyö ja sähköinen kuorsausvyö/uniapneavyö sekä PosiForm-kuorsaustyyny. Nämä kaikki tuotteet auttavat muuttamaan nukkuma-asentoa pysyvästi ja lopettamaan kuorsauksen kokonaan.
Chillamon asiakas Juhani osti itselleen tavallisen kuorsaus- ja uniapneavyön ja lähetti myöhemmin alla näkyvän palautteen. Sekä Juhani että vaimo olivat ilmiselvästi tyytyväisiä tuotteeseen. :)
”Olen käyttänyt vyötä yli kuukauden enkä kertaakaan ole pyörähtänyt selälleni. Vaimo ei ole enää kuullut minun kuorsaavan.”
5. Suun ja leuan lihaksien vahvistaminen
Vahvat suun ja leuan lihakset voivat auttaa suun kiinni pitämistä nukkuessa, helpottaa nenähengitystä, parantaa purentaa ja ehkäistä kuorsaamista. Tässä sinulle muutama vinkki, miten voit tehdä suu- ja leukajumppaa.
- Pureskele xylitol-purukumia tai sellaista ruokaa, jossa purukalusto joutuu oikeasti tekemään työtä.
- Kielen työntäminen kitalakeen. Työnnä kieltä mahdollisimman pitkälle ylös kitalakeen ja pidä painetta noin 5 s. Toista 10 kertaa.
- Leuan puristaminen. Laita peukalo ja etusormi leuan alle ja yritä avata suu samalla kun estät sen avaamista sormilla.
- Kielen venytys. Venytä kieltä suoraksi eteenpäin mahdollisimman pitkälle, sitten sivuille ja lopuksi yritä koskettaa nenää ja leukaa.
Toivon, että näistä ohjeista on sinulle hyötyä suu auki nukkumisen lopettamiseen ja nenähengityksen omaksumiseen. Pääasia on, että ryhdyt toimeen jo tänään!
Jos sinulle on lapsia, huolehdithan, että myös he hengittävät nenän kautta ja pitävät suun kiinni nukkuessa. Tutustu Chillamon valikoimassa olevaan lasten suuteippiin.
Näin lopuksi suosittelen lukemaan myös alla olevat Chillamo-blogin artikkelini:
Nenähengityksen hyödyt: 11 syytä hengittää nenän kautta
Kuorsauksen hoito kotikonstein: 14 tapaa lopettaa kuorsaus
Tule mukaan Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi, niin saat hyödyllistä tietoa uneen ja nukkumiseen liittyvistä asioista.