Nenähengityksen hyödyt: 11 syytä hengittää nenän kautta

Nenähengityksen hyödyt: 11 syytä hengittää nenän kautta

Hengitys on yksi terveyden peruspilareista siinä missä terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä uni. Hengitys on kuitenkin asia, johon kiinnitetään huomiota aivan liian vähän.

Nykypäivän elämäntyyli, johon kuuluu jatkuva kiire ja stressi, paljon istumista ja liian vähän liikuntaa, ovat johtaneet siihen, että yhä useammat aikuiset ja lapset hengittävät suun kautta. Joidenkin arvioiden mukaan noin 30-50 % nykypäivän ihmisistä hengittää pääasiallisesti suun kautta, vaikka se ei ole luonnollinen hengitysmuoto.

Vääränlainen hengitys eli suuhengitys voi aiheuttaa monia sairauksia, kuten astmaa ja obstruktiivista uniapneaa ja pahentaa niihin liittyviä oireita. Lisäksi suun kautta hengittäminen voi vaikuttaa epäedullisesti kehittyvän lapsen ulkonäköön. Ei siis ole lainkaan yhdentekevää, miten hengität niin nukkuessa kuin valveilla ollessa. Hengitystavalla on todella tärkeä merkitys hyvinvointiisi.

Tämän blogiartikkelin luettuasi ymmärrät, miten tärkeää on pitää suu kiinni ja antaa hengityksen virrata nenän kautta. Suuta ei ole tarkoitettu alun pitäen hengittämiseen, vaan se tehtävä kuuluu nenälle. Anna siis nenän hoitaa hommansa, jos se suinkin on vain mahdollista.

11 syytä, miksi kannattaa hengittää nenän kautta

1. Nenähengitys puhdistaa, lämmittää ja kostuttaa sisään hengitettävää ilmaa

Nenässä on terveydelle tärkeitä puolustustoimintoja, jotka kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Nenän sisäpuolella olevassa limakalvossa on mikroskooppisen pieniä värekarvoja. Nämä värekarvat keräävät tehokkaasti taudinaiheuttajia ja muita vieraita hiukkasia sekä kuljettavat ne myös pois.

Puhdistuksen lisäksi nenän limakalvolla on toinen tärkeä tehtävä. Se lämmittää ja kostuttaa sisään hengitettävää ilmaa. Kun hengität talvipakkasella nenän kautta, on hengitysilma keuhkoihin saapuessaan jo + 37 asteista. Suun kautta hengitettäessä sen sijaan vastaavaa ilman kierrätystä ei tapahdu. Näin keuhkot joutuvat koetukselle, kun sisään virtaa kylmää ilmaa.

2. Nenähengitys parantaa hapenottokykyä

Yksi vähemmän tunnettu, mutta erittäin merkittävä nenähengityksen hyöty on typpioksidin muodostuminen ja sen mukanaan tuoma hapenottokyvyn parantuminen. Kun hengität nenän kautta, nenän sivuontelot vapauttavat valtavan määrän typpioksidiyhdistettä. Pelkästään nenän kautta hengittäminen voi lisätä veren typpioksidipitoisuutta jopa 6-kertaisesti. Tämän vuoksi ihminen pystyy hyödyntämään 18 % enemmän happea kuin suun kautta hengittäessä.

Typpioksidilla on monia tärkeitä tehtäviä, jotka edistävät hyvinvointiasi. Typpioksidi muun muassa

 • parantaa elimistön immuunipuolustusta ja hillitsee tulehdusta
 • laajentaa valtimoita, ehkäisee veren hyytymistä ja valtimoiden kalkkeutumista, typpioksidi edistää siis sydänterveyttä ja siksi sitä kutsutaankin luonnon omaksi sydänlääkkeeksi
 • parantaa sekä fyysistä, psyykkistä että kognitiivista suorituskykyä.

Suuteippi X-malli

Suuteippi x-malli

 3. Nenähengitys edistää parasympaattisen hermoston toimintaa

Hengityksellä on tärkeä rooli autonomisen hermoston toiminnan säätelyssä. Sisäänhengitys aktivoi sympaattista hermostoa ja uloshengitys parasympaattista. Luonnollisessa hengityksessä sisään- ja uloshengitys ovat kuta kuinkin yhtä pitkät. Monet nykypäivän ihmiset hengittävät kuitenkin liian voimakkaasti sisään ja siten lisäävät sympaattisen hermoston aktivaatiota ja omaa vireystilaansa.

Kun hengität nenän kautta, edistät parasympaattisen hermoston toimintaa. Näin hengitystahti ja sydämen syke hidastuvat ja olotilasi rauhoittuu.

4. Nenähengitys auttaa nukkumaan paremmin

Nenän kautta hengittämisellä on useita myönteisiä vaikutuksia uneen ja nukkumiseen. Nenähengitys edistää nukahtamista, unessa pysymistä ja unenlaatua monen eri tekijän kautta. Näitä syitä ovat esimerkiksi se, että nenähengitys

 • parantaa aivojen hapensaantia
 • aktivoi parasympaattisen hermoston toimintaa ja siten myös rauhoittumista ja rentoutumista
 • vähentää kuorsausta ja uniapneaa
 • vähentää hampaiden narskuttelua eli bruksismia
 • vähentää yöllisiä wc-reissuja, koska nenähengityksen ansiosta elimistöstä poistuu vähemmän nestettä
 • lievittää lihaskramppeja, suonenvetoja ja levottomia jalkoja.

Nenähengitys on siis mitä mainioin tapa saada apua unettomuuteen kotikonstein.

ClipAir-sieraintenlaajentaja

ClipAir-sieraintenlaajentaja

5. Nenähengitys vähentää kuorsauksen ja uniapnean riskiä

Kuorsaamisen taustalla on useimmiten monia eri syitä, kuten lihavuus ja huonot elintavat. Kuorsauksen perimmäinen syy löytyy kuitenkin yleensä nenän tukkoisuudesta ja suuhengityksestä. Monet tutkimukset osoittavat, että sekä tavallinen kuorsaus ilman hengityskatkoksia että uniapnea pahenevat suun kautta hengitettäessä.

Jos haluat ehkäistä, hillitä tai estää kuorsauksen kokonaan, niin tärkeintä on opetella hengittämään nenän kautta. Niin kauan, kun hengität suun kautta, kuorsauksen lopettaminen on käytännössä mahdotonta. 

Lue aiempi blogiartikkelini "Kuorsauksen hoito kotikonstein: 14 tapaa lopettaa kuorsaus". Se antaa sinulle hyviä vinkkejä siihen, mitä voisit tehdä kuorsaukselle.

6. Nenähengitys parantaa psyykkistä hyvinvointia

Nenän kautta hengittäminen vaikuttaa myönteisesti mielen hyvinvointiin. Nenähengitys syventää ja hidastaa hengitystä ja tämä puolestaan rauhoittaa ja tasapainottaa mieltä.

Lasten suuteippi, vaihe 1

Lasten suuteippi, vaihe 1

 7. Nenähengitys ehkäisee ja vähentää astmaa ja allergioita

Astmasta on tullut viime vuosikymmeninä maailmanlaajuinen epidemia. Astmaa sairastavilla on taipumus liikahengittämiseen, jossa on pohjimmiltaan kyse siitä, että keuhkoihin tulee liikaa ilmaa. Tämä puolestaan aiheuttaa hengästymistä, tukehtumisen tunnetta ja lisääntynyttä tarvetta hengittää.

Monet astmaa sairastavat käyttävät keuhkoputkia avaavia lääkkeitä, joilla voi olla ikäviä haittavaikutuksia. Nenähengitys ja siihen liittyvät harjoitukset, kuten Buteyko-menetelmä ovat sen sijaan luonnollinen tapa hoitaa astmaa. Nenähengitys auttaa hengittämään maltillisemmin ja siten vähentää tai poistaa jopa kokonaan astmaoireet.

8. Nenähengitys edistää kauniimpaa ulkonäköä

Hengitystavalla on vaikutusta ulkonäköön. Jos lapsi hengittää jatkuvasti väärin eli suun kautta, sillä on ikäviä vaikutuksia ulkoiseen olemukseen. Suun kautta hengittäminen aiheuttaa ongelmia lapsen kasvojen luuston kehitykseen sekä myös monia terveysongelmia.

Tyypillisiä suuhengityksestä johtuvia kauneusvirheitä ovat esimerkiksi

 • liian pieni suu ja leuka
 • vinot hampaat, joita yritetään korjata oikomishoidolla
 • madaltuneet poskipäät
 • väsynyt yleisilme
 • kupera sivuprofiili

Harva meistä tulee ajatelleeksi, kuinka suuri merkitys lapsuuden aikaisella hengitystavalla on myöhempään ulkonäköön ja terveyteen. Suun kautta hengittäminen lapsuudessa ennakoida aikuisuudessa kuorsausta ja uniapneaa nielun ahtautumisen vuoksi. Lapsuuden aikainen suuhengitys lisää myös purentavirheitä, purentalihasten ja niska-hartiaseudun jännityksiä ja kipuja sekä ryhtivirheitä. 

Luuston kasvun kannalta kaikkein tärkein aika päättyy 20 ikävuoden tienoilla. Hyvä asia on se, että kasvojen luut säilyttävät kyvyn lisätä luumassaa ja muuttaa muotoaan jopa 70-vuotiaaksi asti. Sinäkin voit siis vaikuttaa suusi kokoon ja muotoon ja kehittää hengitystäsi myös myöhemmällä iällä. 

Alla olevasta kuvasta näet konkreettisesti, miten suuhengitys vaikuttaa ulkonäköön. Mitä itse tuumaat näistä muutoksista?

Suuhengityksen vaikutus ulkonäköön

 9. Nenähengitys edistää suuterveyttä

Moni suu auki nukkuva ja kuorsaava ihminen tietää varsin hyvin, miltä tuntuu herätä aamulla suu aivan kuivana. Suuhengityksestä johtuva suun kuivuminen voi aiheuttaa ikäviä vaikutuksia, kuten pahanhajuista hengitystä suun bakteerikannan muuttuessa sekä hampaiden pinnalla olevan sylkikalvon kuivumista. Seurauksena saattaa olla hampaiden reikiintymistä ja suun limakalvojen tulehduksia. Tutkija ja kirjailija Mark Burhennen mukaan suun kautta hengittäminen on hampaille jopa tuhoisampaa kuin sokeri, epäterveellinen ruokavalio ja huono suuhygienia.

10. Nenähengitys helpottaa painonhallintaa

Nenän kautta hengittäminen edistää aineenvaihduntaa ja rasvan polttaminen helpottuu tehokkaamman hapensaannin seurauksena. Myös ruoansulatus paranee, kun pallean toiminta tehostuu. Näin nenän kautta hengittäminen auttaa sinua kilojen pudottamisessa.

11. Nenähengitys parantaa miesten seksuaalista suorituskykyä

Nenän kautta hengittäminen saa aikaan typpioksidin muodostumisen, kuten aiemmin kerroin. Typpioksidi parantaa miehen erektiokykyä. Viagrana tunnettu erektiolääke toimii samalla periaatteella vapauttaen typpioksidia verenkiertoon, minkä seurauksena hiussuonet laajentuvat sukuelimissä ja muualla elimistössä.

Jos haluat parantaa seksielämääsi ilman lääkkeitä, niin suosittelen hengittämään nenän kautta.

 

Joko vakuutuit nenähengityksen eduista? Entä onko sinulla varaa jättää hyödyntämättä näitä terveysetuja?

Seuraavaksi kenties mietit, miten voisit hengittää sujuvammin nenän kautta? Jatka siis lukemista.

 

Vinkkejä parempaan nenähengitykseen

1. Varmista suun kiinni pysyminen ja nukkumisen aikainen nenähengitys teippaamalla huulet kiinni suuteipin avulla yön ajaksi. Suun teippausta ei suositella, jos olet sairaana, sinua ahdistaa tai näet painajaisia. Tässä ohjeet suun teippaukseen.

2. Jos suun kiinni teippaaminen tuntuu liian rajulta toimenpiteeltä tai se ei muutoin sovi sinulle, voit ottaa käyttöön leukatuen. Se on hyvä apu suun kiinni pitämisessä yön aikana, kunhan ensin varmistat, että leukatuki on sinulle sopivan kokoinen ja hengitys kulkee sujuvasti nenän kautta.

3. Varmista sujuva ilman virtaus nenän kautta sieraintenlaajentajan avulla. Nämä tuotteet ovat edullisia, tehokkaita, turvallisia ja ne sopivat useimmille ihmisille. Lue myös seuraavat blogiartikkelit: "Mikä on sieraintenlaajentaja ja kenelle se sopii?" ja "Kokemuksia sieraintenlaajentajan käyttämisestä".

4. Huuhtele nenässä olevat epäpuhtaudet pois nenähuuhtelukannun avulla. Näin ilma virtaa sujuvammin nenän kautta.

5. Tee suu- ja nieluharjoitteita sekä tutustu Buteyko-menetelmään.

 

Jos haluat lisätietoa hengittämisestä, niin tutustu James Nestorin bestseller-kirjaan Hengitys. Uutta tietoa kadonneesta taidosta. Tämä kirja on todellakin lukemisen arvoinen!

Liity Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! Näin saat paljon hyödyllistä tietoa unituotteistamme ja siitä, miten voit parantaa nukkumistasi. Löydät liittymislinkin tekstin alapuolelta.

 

Lähteet

Alan, Ruth. The health benefits of nose breathing. Clinical review. Nursing in General Practice.

Kuorsaajan nenä. Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/duo97129. Viitattu 31.5.2022.

Nestor, James. Hengitys. Uutta tietoa kadonneesta taidosta. Viisas elämä. 2.painos. 2022.

Uloshengitysilman typpioksidimääritys - hengitystietulehduksen uusi osoitin. Lääkärilehti. 


Saatat pitää myös

Katso kaikki