Kuorsauksen ja uniapnean hoitoon löytyy nykypäivänä mitä ihmeellisimpiä tuotteita.
On kuorsausvöitä, leukatukia, kielistabilisaattoreita, sieraintenlaajentajia, kiskoja jne.
Ja siksi moni kuorsaaja miettiikin, kuinka lopettaa kuorsaus, kun vaihtoehtoja on niin paljon.
Kuulostaako yhtään tutulta?
Ei hätää!
Tämä pikaopas auttaa löytämään parhaan avun kuorsaukseen. Siis juuri sinun tarpeisiin sopivat kuorsauksen estolaitteet.
Tässä blogiartikkelissa keskityn nimenomaan fyysisiin kuorsauksen estovälineisiin. En muihin kuorsauksen hoitokeinoihin.
No mistä kannattaa lähteä liikkeelle?
Ihan ensimmäiseksi sinun kannattaa selvittää vastaus seuraavaan kysymykseen: miksi kuorsaat?
On nimittäin totta, että…
Kuorsaukseen löytyy monenlaisia syitä. Kaikki kuorsaajat eivät siis ole samanlaisia.
Kuorsauksen syiden perusteella kuorsaajat voidaan jakaa karkeasti 4 eri tyyppiin:
- kielikuorsaajiin
- suukuorsaajiin
- nenäkuorsaajiin
- nielukuorsaajiin
Kun tiedät oman kuorsaustyylisi, niin kuorsauksen hoidosta tulee huomattavasti helpompaa, nopeampaa ja halvempaa.
Mennään siis itse asiaan. 👉
Kuorsaustyypit ja niihin sopivat kuorsauksen estolaitteet
1. Kielikuorsaus
Kielikuorsaus liittyy selinmakuulla nukkumiseen. Kun nukut selällään, kielen lihakset rentoutuvat ja kielen takaosa valuu nieluun kaventaen tai tukkien hengitystiet jopa kokonaan. Kun ilma kulkee tämän ahtauman ohi, se kiihtyy ja aiheuttaa turbulenssia ja kudosten värähtelyä eli kuorsausta.
Jos hengitystiet tukkeutuvat kokonaan ja ilma ei pääse virtaamaan ollenkaan, on kyse obstruktiivisesta eli ahtauttavasta uniapneasta. Tämä vakava sairaus yleistyy kovaa vauhtia. Huolestuttavinta on se, että moni sairastaa uniapneaa tietämättään.
Jos epäilet, että sairastat obstruktiivista uniapneaa, niin suosittelen käymään asiaan perehtyneen erikoislääkärin vastaanotolla.
Monet ihmiset, kuten minä itse, ovat ns. tavallisia asentoriippuvaisia kuorsaajia, joilla ei ole hengityskatkoksia. Tällöin kotikonstit voivat tuoda helpotuksen kuorsauksen estämiseen ja vähentämiseen.
Näistä asioista voit tunnistaa oletko kielikuorsaaja:
- kuorsaat vain selinmakuulla nukkuessa
- sinulla on taakse vetäytynyt alaleuka, joka ahtauttaa nielua
- sinulla on todella suuri kieli
- kuorsausääni on tyypillistä kuorsausta voimakkaampi ja se syntyy sysäyksittäin.
Näillä keinoilla voit saada kielikuorsauksen loppumaan:
1. Asentohoito
Kielikuorsauksen tyypillinen hoitomuoto on asentohoito eli kyljellään nukkuminen. Toisin sanoen siis selällään nukkumisen välttäminen. Tätä varten on kehitetty erilaisia tuotteita.
Suosittelen kokeilemaan Chillamo kuorsausvyötä/uniapneavyötä. Se sopii lievän ja keskivaikean asentoriippuvaisen uniapnean ja kuorsauksen hoitoon.
Olen itse kuorsausvyön tyytyväinen käyttäjä. Ja niin on Katjakin. 😊 Tässä hänen ajatuksiaan vyön kanssa nukkumisesta ja sen hyödyistä:
”Ongelmana oli kuorsaaminen ja uniapnea selälläni nukkuessani. Aluksi vyön kanssa nukkuminen oli hankalaa ja heräsin monta kertaa yössä asentoa vaihtaessani, mutta parin viikon käytön jälkeen totuin vyöhön ja sen jälkeen olen nukkunut hyvin. Älykello vahvistaa omat tuntemukseni, eli tämän vyön kanssa nukkuessa kuorsaaminen on loppunut lähes kokonaan, eikä minulla ole enää unenaikaista saturaationlaskua, mikä on erinomainen asia.”
Kuorsaus- ja uniapneavyö ei ole ainoa asentohoitoon tarkoitettu väline.
Kuorsaus tyyny on myös tehokas tapa estää selällään nukkuminen. Huippulaadukas PosiForm on yksi markkinoiden parhaimmista kuorsausta estävistä tyynyistä.
PosiForm tyynyssä on keskiharjanne, jonka ansiosta selällään nukkuminen on lähes mahdotonta. Tyynyn erityinen muotoilu tukee myös pään, hartioiden ja leuan anatomisesti oikeaa asentoa. Näin alaleuka pysyy rentona ja ylähengitystiet avoimina, joten kuorsausta ei pääse syntymään.
2. Alaleuan asennon muuttaminen
Asentohoidon lisäksi kielikuorsausta on mahdollista estää ja hillitä käyttämällä kuorsauskiskoa tai kielistabilisaattoria.
Kuorsauskisko työntää alaleukaa hieman eteenpäin. Tällöin alaleuan lihakset jännittyvät kevyesti ja estävät kielen valumisen nieluun.
Kielistabilisaattori on omituisen näköinen kuorsauksen estolaite (ja kielikin meinaa mennä solmuun nimeä sanoessa), mutta silti niin tehokas. Se toimii kuin kielen päähän laitettava tutti, joka imee heikolla voimalla kieltä eteenpäin. Näin kieli pysyy poissa nielusta ja hengitys pääsee kulkemaan vapaasti.
2. Suukuorsaus
Suu auki nukkuminen ja suun kautta hengittäminen nukkuessa on hyvin yleinen ongelma. Se on myös yleisin syy kuorsaamiselle.
Suukuorsaus syntyy suuontelon ja nielun siirtymäkohdassa. Kun tämä kohta ahtautuu esimerkiksi suurentuneiden nielurisojen, polyyppien, rasvakertymien (johtuu ylipainosta) tai veltostuneen/suurentuneen kitakielekkeen vuoksi, syntyy turbulenssia ja kudosten värähtelyä. Tämä ilmenee kuorsausäänenä.
Suussa tapahtuvan kuorsaamisen taustalla on useimmiten myös heikentynyt nenähengitys. Jos et pysty hengittämään sujuvasti nenän kautta, on selvää, että hengität suun kautta. Jos nielun kudoksilla ei ole riittävää jänteyttä, ohi virtaava ilma saa ne väreilemään.
Näistä asioista voit tunnistaa oletko suukuorsaaja:
- kuorsaat ainoastaan silloin, kun suu on auki
- kuorsausääni on tasaista ja lepattavaa
- heräät aamulla suu kuivana.
Näillä keinoilla voit saada suukuorsauksen loppumaan:
1. Paranna nenähengitystä
Normaalin hengityksen tulisi kulkea sujuvasti nenän kautta sekä hereillä ollessa että nukkuessa. Jos kärsit nenän tukkoisuudesta, kannattaa keskittyä ensimmäiseksi nenähengityksen parantamiseen.
Nenähengitykseen siirtyminen voi olla alussa haastavaa. Varsinkin, jos olet hengittänyt pitkään, kenties jo lapsuudesta saakka, suun kautta. Siksi suosittelen käyttämään sierainten laajentajaa. Se vähentää nenän tukkoisuutta ja parantaa ilman virtaamista sierainten kautta. Näin suu auki nukkumisen ja kuorsauksen todennäköisyys on huomattavasti pienempi.
Jos nämä sieraimia laajentavat apuvälineet eivät ole sinulle vielä tuttuja, niin lue Chillamo-blogin artikkeli ”Mikä on sierainten laajentaja ja kenelle se sopii?”.
Monet Chillamon asiakkaat ovat laittaneet sieraintenlaajentajan nenäänsä yöksi ja yllättyneet sen myönteisistä vaikutuksista. 😃 Tässä Kaisan palaute ClipAir sierainten laajentajan käytöstä:
"Ostin ensimmäisen kolmen koon pakkauksen apteekista ja harmittelin, kun ei saa ostettua vain yhtä, itselle sopivaa kokoa. Onneksi löysin Chillamon! Ensimmäinen kokemus oli, että onpa ihanaa, kun henki kulkee ilman esteitä laajentajan kanssa! Meinasin jo alkaa pitää Clipairia päivälläkin! Limakalvot ovat kestäneet tosi hyvin laajentajaa, joskus flunssan aikana on ollut hankalaa, kun limakalvot ovat muutenkin olleet ärtyneet. Hyvä tuote kaiken kaikkiaan, en osaa enää nukkua ilman laajentajaa. Yölliset pöhinätkin on kuulemma vähentyneet.”
2. Teippaa suu kiinni yöksi
Suun teippaaminen yöksi voi kuulostaa ihan älyttömältä ajatukselta. 😲
Mutta silti...
Se on todella tehokas tapa oppia hengittämään nenän kautta myös nukkuessa. (ja samalla välttää suuhengityksen ikäviä haittoja)
Käytän itse liuskamallista suuteippiä joka yö. Voin sanoa, että se auttaa pitämään tehokkaasti suun kiinni unen aikana.
Suuteipin käyttämisessä on tärkeää, että varmistat ensin sujuvan nenähengityksen ja sen jälkeen totuttelet suun teippaukseen vähitellen. Voit tutustua Chillamon suuteippivalikoimaan tästä.
3. Varmista suun kiinni pysyminen leukatuen avulla
Sierainten laajentajan ja suuteipin lisäksi kolmas hyvä apuväline suukuorsauksen estoon on leukatuki.
Alla olevassa kuvassa on ylhäällä musta premium leukatuki ja alhaalla perusmallinen leukatuki. Näiden kahden leukatuen välillä on se ero, että premium leukatuki kiinnittyy pään ympärille sekä päälaelta että takaraivolta ja perusmalli ainoastaan päälaelta.
Leukatuki on edullinen ja tehokas apuväline suun kiinni pitämiseen, kunhan varmistat, että tuki on sopivan kokoinen. Jos leukatuki jää liian löysäksi, siitä ei ole mitään hyötyä kuorsauksen estämisessä.
3. Nenäkuorsaus
Nenän tukkoisuudesta johtuvat nenähengitysvaikeudet voivat aiheuttaa suukuorsauksen lisäksi nenäkuorsausta. Useimmiten nenän kautta tapahtuva kuorsaus syntyy nenänielun alaosassa.
Näistä asioista voit tunnistaa oletko nenäkuorsaaja:
- kuorsausääni on tasaista, lepattavaa tai kohisevaa ähinää, se voi myös muistuttaa viheltävää vesipannua
- jos sinulla on vaikeuksia nenän kautta hengittämisessä hereillä ollessa, niin suurella todennäköisyydellä nenähengitys ei suju myöskään yöllä
- kärsit kuivasta suusta, pahanhajuisesta hengityksestä tai päänsärystä.
Näillä keinoilla voit saada nenäkuorsauksen loppumaan:
Nenässä syntyvä kuorsaus loppuu tehokkaimmin, kun keskityt nenähengityksen parantamiseen.
Nenähengitysvaikeuksien taustalla voi olla useita erilaisia syitä. Ja siksi myös keinot nenähengityksen parantamiseen kannattaa valita syyn mukaan.
Nenän tukkoisuutta voivat aiheuttaa ohimenevät syyt. Ne liittyvät yleensä hengitystie- ja poskiontelotulehduksiin, allergiseen nuhaan (esim. siitepölyallergia) ja huonoon sisäilmaan. Näihin oireisiin suosittelen esimerkiksi sieraintenlaajentajaa (erityisesti ilmanpuhdistajaa), nenähuuhtelukannua ja höyryhengitystä. Nenäsumutteita ja -tippoja voi käyttää tilapäisesti.
Pitkäaikaista/pysyvää nenän tukkoisuutta aiheuttavat nenän rakenteelliset poikkeamat, kuten suurentuneet nenäkuorikot, nenän vino väliseinä, polyypit ja kasvaimet. Tällöin kannattaa hakeutua korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vastaanotolle ja pyytää arviota tilanteesta.
Rakenteellisten syiden lisäksi pysyvän nenän tukkoisuuden taustalla on usein nenän liian vähäinen käyttö suuhengityksen vuoksi.
On tosiasia, että...
Nenäsi toimii sitä paremmin, mitä enemmän käytät sitä hengittämiseen. Siksi suosittelen, että siirryt vähitellen suuhengityksestä nenähengitykseen. Näin myös kuorsaus vähenee ja useimmiten loppuu kokonaan.
4. Nielukuorsaus
Nielun alueen veltot kudokset ovat harvoin syyllisiä ns. tavalliseen kuorsaukseen. Siis kuorsaukseen, jossa ei ole hengityskatkoksia. Hengitysteiden kudosten velttous on kuitenkin vakavasti otettava asia, sillä se on asennosta riippumattoman uniapnean pääaiheuttaja.
Nielukuorsausta esiintyy, kun nielun sivuseinien lihasjänteys on heikko ja ne painuvat yhteen sisäänhengityksen aikana.
Näistä asioista voit tunnistaa oletko nielukuorsaaja:
- kuorsausääni on todella voimakas ja kuorsausta seuraa hengityskatkokset
- kuorsaat kaikissa nukkuma-asennoissa (et siis ainoastaan selällään)
- sinulla on nopea ja raskas hengitys
- hengität päivällä/yöllä pääsääntöisesti suun kautta
- olet ylipainoinen (painoindeksi yli 25)
- monta positiivista vastausta uneliaisuuskyselyssä (Epworth Sleepiness Scale) vaihtoehdoissa 2 ja 3
Näillä keinoilla voit saada nielukuorsauksen loppumaan:
Nielukuorsauksen keskeisin ongelma on nenän ahtaudesta johtuva alipaine ylemmissä hengitysteissä.
Ja juuri siksi...
Sinun kannattaa keskittyä sujuvan nenähengityksen varmistamiseen. Tärkeintä on, että käytät nenää hengittämiseen sekä päivällä että yöllä. Voit käyttää apuna sieraintenlaajentajaa ja nenähuuhtelukannua.
Jos suusi ei pysy kiinni nukkuessa, suosittelen myös suuteipin käyttämistä.
Lievän ja keskivaikean uniapnean hoidossa Provent-laastari (venttiililaastari) voi olla kokeilemisen arvoinen tuote. Vaikeassa uniapneassa hoitomuotona on pääsääntöisesti CPAP-laite.
Joko tiedät tämän pikaoppaan luettuasi, millainen kuorsaaja olet?
Jos et vielä tiedä, niin pyydä vuodekumppaniasi havainnoimaan, missä asennossa kuorsaat ja miltä kuorsauksesi kuulostaa. Jos nukut yksin, voit nauhoittaa yön aikaista äännehdintääsi. (kuulostaa hassulta, mutta kokeile silti 😁)
Tärkeintä on, että ryhdyt tekemään jotakin kuorsaamisen lopettamiseksi. Se on taatusti hyvinvointiasi edistävä teko. Kenties myös vuodekumppanisi kiittää. 🙏
TUTUSTU Chillamon kuorsauksen hoitotuotteisiin. Toivottavasti löydät sieltä sinulle sopivat välineet.
Ja lopuksi yksi tärkeä juttu.
Olet lämpimästi tervetullut Chillamon uutiskirjeen tilaajien joukkoon. ❤️
P.S. Jos sinua kiinnostaa tietää lisää minusta (siis Meri Halmetojasta), niin klikkaa tästä.