Kuorsauksen hoito kotikonstein: 14 tapaa lopettaa kuorsaus

Kuorsauksen hoito kotikonstein: 14 tapaa lopettaa kuorsaus

Kuorsaus ja siihen liittyvä uniapnea yleistyvät hurjaa vauhtia. Voidaan sanoa, että jopa neljännes suomalaisista on tekemisissä kuorsauksen kanssa, kun mukaan lasketaan myös kuorsaajan perheenjäsenet.

Tavallinen kuorsaus (siis kuorsaus ilman hengityskatkoksia) ja varsinkin uniapnea aiheuttavat haittaa niin kuorsaajalle itselleen kuin vuodekumppanille ja samassa asunnossa nukkuville. Lue toisesta blogipostauksestani ”14 syytä miksi kuorsaus ja uniapnea ovat haitallisia terveydellesi”. Sen jälkeen ymmärrät, että kuorsaus ja uniapnea ovat vakavasti otettavia asioita, joille kannattaa tehdä jotakin.

Kuorsausta voidaan hoitaa parhaiten poistamalla kuorsauksen syy. On hyvä tiedostaa, että ei ole olemassa yhtä ja ainoaa tapaa kuorsauksen hoitoon. Jokainen meistä on yksilö ja siksi sinun kuorsaukseen tehoavat erilaiset keinot kuin toisella henkilöllä.

Jos kuorsaus on lievää ja sen haitalliset vaikutukset ovat vähäisiä, on hyvä lähteä hakemaan ratkaisua kotikonsteilla eli turvautua konservatiiviseen hoitoon. Usein pelkät elämäntapamuutokset, kuten laihduttaminen, tuovat avun kuorsauksen lopettamiseen ja hillitsemiseen.

14 kuorsauksen syytä ja kuorsauksen hoidon kotikonstia

1. Siirry suuhengityksestä nenähengitykseen

Kuorsauksen perimmäinen syy löytyy yleensä vääränlaisesta hengityksestä. Monet tutkimukset osoittavat, että niin kuorsaus kuin uniapnea pahenevat suun kautta hengitettäessä. Jos siis haluat ehkäistä, hillitä tai estää kuorsauksen kokonaan, niin tärkeintä on opetella hengittämään nenän kautta suun sijaan.

Todella moni hengittää jatkuvasti suu kautta, vaikka nenän kautta hengittäminen on luonnollinen hengitysmuotomme. Siirtyminen suuhengityksestä nenähengitykseen ei välttämättä ole alussa aivan helppoa, mutta sen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Voit edesauttaa nenähengitykseen siirtymistä monilla eri tavoilla. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Varmista suun kiinni pysyminen ja nukkumisen aikainen nenähengitys teippaamalla huulet kiinni suuteipin avulla yön ajaksi. Suun teippausta ei suositella, jos olet sairaana, sinua ahdistaa tai näet painajaisia. Tässä ohjeet suun teippaukseen.
  • Jos suun kiinni teippaaminen tuntuu liian rajulta toimenpiteeltä tai se ei muutoin sovi sinulle, voit ottaa käyttöön leukatuen. Se on hyvä apu suun kiinni pitämisessä yön aikana, kunhan ensin varmistat, että leukatuki on sinulle sopivan kokoinen.
  • Varmista sierainten pysyminen auki nukkuessasi sieraintenlaajentajalla, nenäliuskalla, magneettisella nenäklipsillä ja/tai nenäteipillä. Nämä tuotteet ovat hyvin edullisia, tehokkaita ja ne sopivat useimmille ihmisille.
  • Huuhtele nenässä olevat epäpuhtaudet pois nenähuuhtelukannun avulla. Näin ilma virtaa sujuvammin nenän kautta.
  • Tee suu- ja nieluharjoitteita, voit katsoa ohjeita täältä.
Pyöreä sieraintenlaajentaja

2. Hoida krooniset allergiat

Krooniset allergiat, kuten ruoka-aine-, eläin- ja pölypunkkiallergiat, aiheuttavat ympärivuotista nuhaa. Sen oireet ovat samanlaisia kuin kausiluonteisen allergisen nuhan. Oireet liittyvät yleensä nenän tukkoisuuteen, kun nenän limakalvot turpoavat ja/tai tulehtuvat. Nenän tukkoisuus vaikeuttaa nenän kautta hengittämistä ja heikentää sisäänhengitysilman käsittelyä. Lisäksi nenän tukkoisuus lisää kuorsauksen todennäköisyyttä.

Allergioista johtuvaa nenän tukkoisuutta voi helpottaa välttämällä/vähentämällä allergiaa aiheuttavia tekijöitä. Voit käyttää apuna myös sieraimia avaavia ja nenähengitystä helpottavia tuotteita, kuten nenäsumutteita, sieraintenlaajentajaa, nenäteippiä, nenäliuskaa, magneettista nenäklipsiä tai ilmanpuhdistajaa. Jos kroonisen allergian oireet ovat voimakkaat ja kotikonstit eivät auta, kannattaa hakeutua allergioihin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle.

Ilmanpuhdistaja

Ilmanpuhdistaja 2 kpl

 

3. Laihduta

Ylipaino on merkittävä kuorsausta aiheuttava tekijä. Ylipainoisilla rasvaa kertyy kaikkialle kehoon, myös suun ja nielun alueelle. Tämä rasva supistaa henkitorvea ja siten edesauttaa kuorsaamista. Jos sinulla on ylipainoa ja kuorsaat, niin painon pudottaminen on ehdottomasti yksi parhaista tavoista kuorsauksen estämiseen ja vähentämiseen.

4. Lopeta tai vähennä tupakointia

Tupakoinnilla on tunnetusti monia terveyttä uhkaavia haittoja. Tupakointi on myös yksi kuorsaamista lisäävä tekijä. Se aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja nenän limakalvojen tulehdusreaktioita. Tupakoinnin lopettaminen ja vähentäminen on siten hyvä keino kuorsauksen estämiseen ja hillitsemiseen.

5. Lopeta tai vähennä alkoholin käyttöä

Alkoholi on maailman eniten käytetty unilääke. Alkoholin käyttö iltaisin unilääkkeenä ei kuitenkaan ole pidemmän päälle järkevää, vaikka se voikin auttaa nukahtamisessa. Jo pienikin määrä alkoholia vähentää REM-unen (vilkeunen) määrää ja tekee unesta kevyempää ja katkonaisempaa. Alkoholi myös rentouttaa nielua ja ylähengitysteiden lihaksia ja siten edesauttaa kuorsausta ja uniapneaa. Jos haluat lopettaa kuorsauksen ja nukkua paremmin, on syytä miettiä omaa alkoholin käyttöä erityisesti ilta-aikaan.

6. Vältä rauhoittavien lääkkeiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa

Rauhoittavien lääkkeiden, kuten bentsodiatsepiinien, käyttäminen edesauttaa kuorsausta samaan tapaan kuin alkoholi. Ne edistävät lihasten rentoutumista ja siten lisäävät kuorsausta. Rauhoittavien lääkkeiden käytön välttäminen tai vähentäminen ennen nukkumaanmenoa on yksi keino kuorsauksen hillitsemiseen.

7. Vältä raskaita aterioita myöhään illalla

Säännöllinen ateriointirytmi pitkin päivää edesauttaa hyvää unta. Illan viimeinen ateria määrittelee nukkumistasi. Illalla on hyvä syödä kunnolla, jotta elimistölläsi on riittävästi rakennusaineita laadukkaaseen uneen. Vältä kuitenkin liian raskasta ateriaa noin 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, koska se voi lisätä kuorsauksen todennäköisyyttä.

Magneettinen nenäklipsi

Magneettinen nenäklipsi

8. Vältä kuorsausta edistävien ruoka-aineiden käyttöä iltaisin

Myös ravinnolla on vaikutusta uneen ja kuorsaukseen. Joidenkin ruoka-aineiden, kuten vehnän, soijan, sokerin, maitotaloustuotteiden ja runsasrasvaisen lihan, on todettu lisäävän monien ihmisten kuorsaamista. Näiden ruoka-aineiden kuorsausta edesauttava vaikutus perustuu kehon tulehdustilan ja liman erityksen lisääntymiseen. Kun nenähengitys vaikeutuu liman erityksen vuoksi, myös kuorsauksen todennäköisyys kasvaa. Kannattaa testata, miten yllä mainitut ruoka-aineet vaikuttavat sinuun ja jättää pois sellaiset ruuat, jotka lisäävät selkeästi kuorsausta.

9. Huolehdi riittävästä nesteytyksestä päivän aikana

Riittävä veden juonti on yksi tärkeimmistä asioista hyvinvointisi kannalta. Riittämätön nesteytys voi aiheuttaa väsymystä, suun kuivumista, lihaskramppeja ja huimausta. Nestevaje voi edesauttaa myös kuorsausta siten, että se tekee nenässä, suussa ja kurkussa olevan liman sitkeämmäksi. Lima puolestaan voi tukkia hengitysteitä ja aiheuttaa siten kuorsausääntä.

Huolehdi siis riittävästä veden juonnista pitkin päivää. Vähennä kuitenkin nesteiden juontia 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta toistuvat vessareissut eivät häiritse yöuntasi.

10. Nuku kylki- tai päinmakuulla

Monet ihmiset kuorsaavat vain selinmakuulla nukkuessaan. Selinmakuulla syntyvä kuorsaus johtuu pääsääntöisesti kielestä ja siksi sitä kutsutaankin kielikuorsaukseksi. Selinmakuulla kielen lihakset rentoutuvat ja kielen takaosa valuu taakse- ja alaspäin nieluun kaventaen tai jopa tukkien hengitystiet kokonaan (uniapnea).

Kielikuorsausta voidaan hoitaa tehokkaasti asentohoidolla eli nukkumalla kylki- tai päinmakuulla. Vanha, mutta edelleen toimiva ratkaisu selällään nukkumisen estämiseen on ommella pyjaman selkään taskuja tennis- tai golfpallolle. Jos et halua ryhtyä ompelupuuhiin, voit vaihtoehtoisesti hankkia kuorsausrepun, -vyön tai -liivin.

11. Käytä kuorsaustyynyä

Selinmakuulla johtuvaa kuorsausta (siis kielikuorsausta) voidaan hoitaa tehokkaasti kuorsaustyynyn avulla. Kuorsaustyynyt ovat muotoilultaan keskeltä korkeampia kuin sivuilta. Tämä muotoilu auttaa kääntämään pään sivulle nukkuessa ja siten estää kielen valumisen nieluun. Jos kärsit kielikuorsauksesta, niin kuorsaustyyny on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuote.

12. Käytä kuorsauskiskoa tai kielistabilisaattoria

Kielestä johtuvaa kuorsausta voidaan hoitaa tehokkaasti asentohoidon lisäksi kuorsauskiskon ja kielistabilisaattorin avulla. Näiden kummankin välineen ideana on pitää kieli pois nielusta nukkumisen aikana ja siten estää ja hillitä kuorsausta. Kuorsauskisko työntää alaleukaa hieman eteenpäin ja estää siten kielen valumisen nieluun. Kielistabilisaattori puolestaan toimii kuin kielen päähän asetettava tutti, joka imee heikolla voimalla kieltä eteenpäin. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun kuorsauskiskon ja kielistabilisaattorin käyttöön yhdistetään nenähengitystä edistävä väline, kuten sieraintenlaajentaja.

Kielistabilisaattori

Kielistabilisaattori

13. Korota sängyn päätyä

Sängyn päädyn korottaminen voi auttaa kuorsauksen estämisessä. Jos sinulla on moottorisänky, niin sängyn päädyn korottaminen onnistuu helposti säätömekanismin ansiosta. Muutoin voit käyttää apuna tyynyjä ja/tai sängyn jalkojen korottajia.

14. Nuku riittävästi

Nykypäivän ihmiset nukkuvat vähemmän ja huonommin kuin koskaan aiemmin. Univaje altistaa monille sairauksille ja lisää onnettomuusriskiä. Univaje pahentaa myös kuorsauksen ja uniapnean oireita, kun väsyneenä nukut sikeämmin. Siksi riittävästä yöunesta (7-9 h/yö) huolehtiminen on mitä parhain keino kuorsauksen hoitoon ja yleensäkin terveytesi ylläpitämiseen.

Lue myös blogikirjoitukseni "10 syytä, miksi univaje on vakava terveysriski".

 

Miltä nämä kuorsauksen hoidon kotikonstit sinusta vaikuttivat? Kokeile niitä rohkeasti, sillä muutoin et voi tietää mikä tehoaa kuorsaukseen juuri sinun kohdallasi.

Tervetuloa tutustumaan Chillamon kuorsauksen hoitotuotteisiin!

 

JAA tätä postausta Facebook-kavereillesi, sillä joku heistä saattaa miettiä kuumeisesti kuinka päästä eroon kuorsauksesta. Kiitos sinulle ❤️

LIITY myös Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! Löydät linkin kommenttien alapuolelta.

 

Lähteet

Sairastatko tietämättäsi uniapneaa. (obstruktiivinen uniapnea). https://www.kaypahoito.fi/khp00097. Viitattu 29.6.2021.

Kuorsauksen tutkimus ja hoito. https://www.duodecimlehti.fi/duo80386. Viitattu 29.6.2021.

Mouth ja throat exercises to help stop snoring and improve OSA. https://www.sleepfoundation.org/snoring/mouth-exercises-to-stop-snoring. Viitattu 30.6.2021.

8 foods that cause snoring: avoid these all cost!. https://www.snoringsource.com/can-food-cause-snoring/. Viitattu 29.6.2021.

Is dehydration causing your snoring? https://www.michigantmjandsleep.com/blog/is-dehydration-causing-your-snoring/. Viitattu 29.6.2021.

Nasal symptoms increase the risk of snoring and snoring increase the risk of nasal symptoms. A longitudinal population study. https://link.springer.com/article/10.1007/s11325-020-02287-8. Viitattu 30.6.2021.

Common causes of snoring. https://www.sleepfoundation.org/snoring/common-causes. Viitattu 30.6.2021.


Kirjoita kommentti

Huomio, että kommentit täytyy hyväksyä ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


Saatat pitää myös

Katso kaikki