Parhaat ohjeet unimaskin valintaan

Parhaat ohjeet unimaskin valintaan

Tämä blogikirjoitus on opas unimaskin valintaan. Nämä ohjeet auttavat sinua löytämään parhaan unimaskin nukkumiseen.

Unimaski, silmälappu, unilappu, silmämaski, millä nimellä sitä kutsutkaan, on yksi tehokkaimmista ja helppokäyttöisimmistä hyvän unen välineistä. Unimaskin käyttö lisääntyy jatkuvasti. Ei ihme, sillä elämme maailmassa, jossa keinotekoista valoa on joka paikassa niin päivällä kuin yöllä.

Unimaskeja myydään nykypäivänä lähestulkoon kaikkialla. Niitä voi ostaa esimerkiksi lentokentiltä, apteekeista, hyvin varustetuista ruokakaupoista, tavarataloista sekä nettikaupoista. Itselle sopivan unimaskin löytäminen ei kuitenkaan ole järin helppoa. Valinnanvaraa riittää enemmän kuin tarpeeksi. Markkinoilla on mitä erilaisimpia silmälappuja nukkumiseen. Siksi onkin haastavaa päättää, minkälainen maski sopii itselle parhaiten.

Unimaskin valinnassa on syytä kiinnittää huomioita tiettyihin seikkoihin. Seuraavat ohjeet auttavat löytämään parhaat silmälaput juuri sinun tarpeisiisi. Pysähdy siis miettimään alla olevia asioita, ennen kuin teet ostopäätöksen.

1. Pimennyskyky

Unimaskin ensisijaisena tarkoituksena on blokata valoa eli estää valon pääsy silmiin unen aikana. Harvardissa tehty tutkimus osoittaa, että jo vähäinenkin valoaltistus yöllä voi häiritä vuorokausirytmiä ja pimeähormonina tunnetun melatoniinin eritystä. Siksi unimaskin täytyy peittää silmäsi kunnolla ja estää vähäisenkin valon pääsy silmiisi. Tarkista siis, että silmälaput ovat kooltaan riittävän suuret (leveys/korkeus) ja että ne istuvat kasvoillesi tiiviisti.

2. Istuvuus

Hyvä istuvuus on pimennyksen lisäksi yksi tärkeimmistä unimaskin ominaisuuksista. Jos unimaski ei tunnu miellyttävältä käytössä, se jää takuulla kaapin perälle pölyttymään. Tällöin maskista ei ole hyötyä yhtään mitään!

Kun valitset unimaskia/silmälappuja, niin tarkista seuraavta asiat:

  • onko se tarkoitettu pienelle vai isolle päälle?
  • onko siinä riittävästi tilaa nenälle?
  • onko siinä riittävästi tilaa silmien liikkumiseen REM-unen eli vilkeunen aikana? Onko myös ripsille tilaa? Tämä on olennainen asia varsinkin, jos sinulla on ripsienpidennykset.
  • jääkö korville sopivasti tilaa?

Unimaskin täytyy olla kaikin puolin sopiva. Liian pieni ja kireä unimaski voi painaa silmiä ja häiritä REM-unta sekä tuntua myös epämiellyttävältä. Liian iso unimaski puolestaan ei pysy paikoillaan ja se ei siten suojaa valolta.

Unimaskissa on hyvä olla säätömahdollisuuksia. Tarkista, että ympäryspituutta voi säätää itsellesi sopivaksi tarranauhan tai kiinnitysklipsin avulla. Joissakin silmämaskeissa, kuten alla olevassa 3D-kuppiunimaskissa myös silmäkuppien paikkaa voi säätää itselle mieluisaan kohtaan.

3D-kuppiunimaski

3. Materiaali

Unimaskeja tehdään mitä erilaisimmista materiaaleista. Ennen unimaskin hankintaa sinulla on hyvä olla ajatus siitä, mikä materiaali miellyttää eniten. Pidätkö kenties hengittävästä puuvillasta vai nautitko silkin ihanasta kosketuksesta ihollasi? Materiaalia valitessa sinun on syytä miettiä myös maskin huoltoa. Siis sitä, kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa silmälappujen pesun eteen. Jos et pidä käsinpesusta, niin silkkinen unimaski ei ole paras vaihtoehto.

Jos ihosi on herkkä ja allergisoit helposti, unimaskin materiaalilla on iso merkitys. Seuraavassa esittelen sinulle tyypillisimpiä unimaskeissa käytettäviä materiaaleja. Niillä kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

  • Silkki on monen mielestä paras unimaskin materiaali. On totta, että silkillä on monia hyviä ominaisuuksia. Silkki ensinnäkin tuntuu miellyttävältä ihoa vasten ja se ei allergisoi. Se on myös hengittävä, hylkii pölypunkkeja ja säätelee lämpöä luonnostaan. Silkki on myös mainio kauneudenhoitoväline. Silkkinen unimaski muun muassa vähentää hienoisten juovien ilmestymistä silmänympärysiholle ja ehkäisee tummia silmänalusia. Silkin huonoja puolia ovat sähköistyminen ja haurastuminen auringonvalon, hapen ja hien vaikutuksesta.
  • Puuvillaa käytetään paljon silmälappujen materiaalina. Se estää valoa hyvin ja tuntuu myös miellyttävältä ihoa vasten. Puuvilla on myös suhteellisen luja kuitu, joka ei sähköisty. Puuvillan huonona puolena on sen helppo likaantuvuus, koska se imee itseensä esimerkiksi hikeä ja ihovoiteita. Toisaalta puuvillasta valmistetut silmälaput on helppo pestä ja ne säilyttävät muotonsa hyvin.
  • Polyesteristä valmistetut silmälaput ovat kestäviä, kevyitä ja useimmiten edullisia. Polyesterin hyviä puolia ovat myös nopea kuivuminen ja joustavuus. Huonona puolena on se, että polyesteri ei hengitä erityisen hyvin ja siksi se voi hiostaa varsinkin lämpimillä keleillä. 
  • Satiinia käytetään unimaskeissa jonkin verran. Sitä voidaan tehdä useista eri materiaaleista, kuten puuvillasta tai puuvillan ja satiinin yhdistelmästä. Satiini on miellyttävä iholle. Se on yhtä hengittävä kuin puuvilla, mutta ei yhtä vaativa materiaali kuin silkki.
Silkkinen unimaski säädettävällä hihnalla

Silkkinen unimaski säädettävällä hihnalla

4. Tyyli

Unimaskien tyypillisimpiä värejä ovat musta ja sininen. Nykypäivänä on kuitenkin saatavilla myös raikkaita värejä ja kuoseja. Saatat kenties ihastua johonkin tiettyyn väriin ja kuviointiin. Sinun on kuitenkin hyvä huomioida, että jotkut vaaleat värit eivät suojaa valolta yhtä hyvin kuin tummat värit. Valon läpäisevyyteen ei kuitenkaan vaikuta pelkästään silmälapun väri. Myös täytemateriaalilla on olennainen merkitys valon läpäisevyydessä.

5. Hinta

Saatat ihmetellä unimaskien hintoja, koska ne vaihtelevat hyvin paljon. Esimerkiksi Chillamossa huippulaadukas 3D-premium unimaski maksaa 46,95 € ja edullisin perusmalli 3D-perhosunimaski vain 23,95 €.

Unimaskien hinnat vaihtelevat sen mukaan, minkä tyyppisestä maskista on kyse. Materiaali ja erikoisominaisuudet, kuten silkki, bluetooth, kompressio, paino ja magneetit, nostavat tuotteen hintaa. Joidenkin maskien, kuten 3D-premium unimaskin, taustalla on pitkä kehitystyö ja sen ominaisuuksia on hiottu huolella. Tämä luonnollisesti tuo oman lisänsä hintaan, mutta vastaavasti parantaa unimaskin käyttöominaisuuksia.

Unimaskin hyödyt ovat todistetusti suuret ja siksi siihen kannattaa panostaa myös taloudellisesti. Silmälaput on mitä parhain sijoitus omaan hyvinvointiin. 40-50 € investointi unimaskiin maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti, koska hyvin nukkuneena olet huomattavasti tehokkaampi niin työssä kuin vapaa-ajalla.

3D-perhosunimaski

3D-perhosunimaski

6. Pesu

Kaikki unimaskit likaantuvat käytössä. Siksi niitä täytyy pestä säännöllisesti. Ennen silmälappujen hankintaa on hyvä selvittää, onko maski konepestävä vai vaatiiko se käsinpesun. Jotkut materiaalit, kuten silkki, edellyttävät hellävaraisempaa ylläpitoa/huolenpitoa kuin toiset.

 

Näillä ohjeilla unimaskin/silmälappujen valinta on huomattavasti helpompaa. Älä hätiköi unimaskin ostopäätöksen tekemisessä, vaan tutki eri vaihtoehtoja huolella.

Chillamon valikoimassa on laadukkaita unimaskeja, jotka ovat ominaisuuksiltaan erilaisia. Kenties löydät sieltä sinulle parhaiten sopivat silmälaput yöksi. Kun totut nukkumaan silmälaput kasvoillasi, tuskin haluat luopua niistä enää koskaan.

Lue myös aiempi blogiartikkelini "11 erinomaista syytä käyttää unimaskia".

Tervetuloa tutustumaan unimaskivalikoimaamme. Liity myös Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! 


Saatat pitää myös

Katso kaikki