Parhaat ohjeet unimaskin valintaan

Parhaat ohjeet unimaskin valintaan

 Tämä blogiartikkeli on päivitetty 22.2.2024.

 

Oletko kokeillut monenlaisia unimaskeja/silmälappuja, mutta mikään ei tunnu hyvältä nukkuessa?

... maski puristaa, hankaa, hiostaa, eikä pysy paikoillaan ja pimennä tehokkaasti.

Myös monet Chillamon asiakkaat ovat tuskailleet ihan samanlaisten ongelmien kanssa. 😩🥵🥺 

Mutta tiedätkö mitä?

Kun jaksat nähdä vaivaa itsellesi parhaan unimaskin etsintään, niin sellainen löytyy kyllä aikanaan.

Katso vaikka...

Annen palautetta 3D-kuppiunimaskista:

"Olen kokeillut useita, jopa kymmeniä unimaskia löytämättä sellaista, joka pysyy koko yön paikallaan. Tämä pysyy! Ehdottomasti paras unimaski, jota olen käyttänyt." 

Ja Monnan arvostelua 3D-perhosunimaskista:

"Useita erilaisia unimaskeja testanneena, tämä yllätti positiivisesti. Pysyy hyvin paikoillaan yön aikana leveän kuminauhan avulla, eikä säätöä ole tarvinnut korjailla. Maski tuntuu pehmeältä, ei paina tai hiosta ja silmille on hyvin tilaa." 

No mitä kaikkea sinun tulisi huomioida, kun lähdet etsimään itsellesi sopivia unilappuja?

Se selviää, kun luet tämän blogikirjoitukseni. Se on opas unimaskin valintaan. 

Pysähdy miettimään seuraavia asioita ennen kuin teet unimaskin ostopäätöksen. Näin säästät rahaa, kun et osta sellaista maskia, joka ei ole oikeasti sinun tarpeisiisi sopiva.

1. Pimennyskyky

Silmälappujen ensisijaisena tarkoituksena on pimentää ja estää valon pääsy silmiin unen aikana. Näin nukahdat nopeammin, heräilyjä on vähemmän ja unen laatu on parempaa.

Harvardissa tehty tutkimus osoittaa, että jo vähäinenkin valoaltistus yöllä voi häiritä vuorokausirytmiä ja pimeähormonina tunnetun melatoniinin eritystä.

Ja siksi...

Silmälappujen täytyy peittää silmäsi kunnolla ja estää valon pääsy niihin 100 %:sti. Tarkista siis, että silmälaput ovat kooltaan riittävän suuret, kangas ei läpäise valoa ja että ne mukailevat hyvin kasvojesi muotoja.

Tässä Johannan ajatuksia Ease Lite 3D -unimaskista:

"Ease Lite 3D unimaski oli mahtava löytö ja pelastus kesän yöttömiin öihin. Todella miellyttävä käyttää, pysyy hyvin paikallaan ja estää valon tulon täydellisesti. Oli helppo tottua ja unen laatu on parantanut välittömästi. Kevyt paine silmien päällä rauhoittaa myös ihanasti. Tulpat kirsikkana kakussa! Iso apu pienillä asioilla. Suosittelen lämpimästi!"

2. Istuvuus

Hyvä istuvuus on pimennyksen lisäksi yksi tärkeimmistä unimaskin ominaisuuksista. Jos maski ei tunnu miellyttävältä kasvoillasi, se jää takuulla kaapin perälle pölyttymään. Näin siitä ei ole yhtään mitään hyötyä!

Kun valitset silmälappuja, niin tarkista istuvuuden kannalta nämä tärkeät asiat:

  • Onko maskissa säädettävä ja/tai venyvä hihna, jotta voit laittaa sen päähäsi sopivalle kireydelle?
  • Onko nenälle ja korville riittävästi tilaa?
  • Onko silmille ja ripsille tilaa? Voitko avata silmät käytön aikana normaalisti?
  • Jos sinulla on ripsienpidennykset, niin tarkista, onko silmäkupit riittävän tilavat tähän tarkoitukseen.

Unimaskin täytyy siis tuntua ihan oikeasti hyvältä. Siitä ei kannata tinkiä.

Liian pieni ja kireä maski voi painaa silmiäsi ja häiritä REM-unen eli vilkeunen aikaista silmien liikkumista sekä tuntua epämiellyttävältä unen aikana. Liian iso ja löysä unimaski puolestaan ei pysy paikoillaan ja pimennä tehokkaasti.

Silmämaskissa on hyvä olla säätömahdollisuuksia. Tarkista, että voit säätää maskin ympäryspituutta tarranauhan tai soljen avulla. Joissakin silmämaskeissa, kuten alla olevassa 3D-kuppiunimaskissa silmäkupit on mahdollista irrottaa ja asettaa itselle sopivaan kohtaan. Nämä ominaisuudet lisäävät maskin käyttömukavuutta merkittävästi.

3D-kuppiunimaski

3. Materiaali

Unilappuja valmistetaan monenlaisista materiaaleista.

Ennen unilappujen hankintaa on hyvä miettiä, millainen materiaali sopii sinulle parhaiten. Jos ihosi on herkkä ja se allergisoi helposti, niin materiaalilla on isompi merkitys.

Seuraavassa esittelen sinulle 3 yleisintä silmämaskien materiaalia. Niillä kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

1. Aito silkki

Plussat: estää valoa tehokkaasti tiheän kudoksen ansiosta, tuntuu miellyttävältä ihoa vasten, allergisoi harvoin, hengittävä, hylkii pölypunkkeja ja likaa, säätelee lämpöä, ei hiosta, kosteuttaa ihoa ja hiuksia, voi ehkäistä ihoryppyjä ja tummia silmänalusia, neutralisoi hajuja, paloturvallinen, kestävä materiaali oikein hoidettuna, ei ime ihovoiteita itseensä, ei revi ja katko hiuksia käytön aikana, ei jätä jälkiä ihoon, ei rypisty, melko ekologinen materiaali

Miinukset: sähköistyy herkästi, haurastuu auringonvalon, hapen ja hien vaikutuksesta, tarvitsee hellävaraista pesua (käsinpesu suositeltavaa), kallis materiaali

2. Puuvilla

Plussat: tuntuu miellyttävältä ihoa vasten, hengittävä, imee kosteutta, ei hiosta, kestävä, ei sähköisty, mahdollista pestä pesukoneessa, säilyttää hyvin muotonsa, edullinen materiaali

Miinukset: likaantuu helposti, koska imee itseensä hikeä ja ihovoiteita, alttiimpi homeelle ja pölypunkeille (kuin esimerkiksi silkki), voi jättää jälkiä ihoon, kutistuu, rypistyy herkästi, voi katkoa ja kuluttaa hiuksia käytön aikana, kuivuu hitaasti, melko epäekologinen materiaali

3. Polyesteri

Plussat: tuntuu yleensä miellyttävältä iholla, pitkäikäinen, kevyt, joustava, kestää hankausta, ei rypisty helposti, säilyttää hyvin muotonsa, kuivuu nopeasti, mahdollista pestä pesukoneessa, edullinen ja kierrätettävä materiaali

Miinukset: ei hengitä hyvin, voi hiostaa varsinkin kesähelteillä, voi katkoa ja kuluttaa hiuksia käytön aikana

 

Silkkinen unimaski säädettävällä hihnalla

Silkkinen unimaski säädettävällä hihnalla

4. Nukkuma-asento

Tiedätkö, missä asennossa nukut suurimman osan yöstä?

Sillä on nimittäin merkitystä silmämaskin valintaan.

Itse esimerkiksi nukun pääasiallisesti kyljellään (vähän pakkokin asentoperäisen kuorsauksen vuoksi 😬), joten käytän 3D-kuppiunimaskia. Siinä voin säätää silmäkuppien paikkaa.

Kuppimaskissa on kuitenkin tärkeää, että silmäkupit asetetaan mahdollisimman lähekkäin, jotta ne eivät paina ikävästi kyljellään nukkuessa.

Suurin osa Chillamon unimaskeista sopii kaikkiin nukkuma-asentoihin.

Mutta...

Jokaisella ihmisellä on erilaiset kasvojen piirteet ja mieltymykset.

Se maski, joka sopii toisella ihmisellä hyvin kyljellään nukkumiseen, niin toimii toisella paremmin selällään nukkuessa.

Tästä hyvänä esimerkkinä on supersuosittu 3D-perhosunimaski.

"Epäilin kun tilasin tämän maskin, mutta tämähän on erinomainen, just sopiva meikäläiselle, ei mistään kohtaa valo tuli läpi , pysyy hyvin paikallaan myös kyljellään nukkuessa." - Jakke

"Keskivertoa parempi unimaski. Parantanut unen laatua, sekä helpottanut nukahtamista huomattavasti. Hyvä hinta-laatusuhde. Toimii erittäin hyvin selällä nukkuessa, kyljellä siirtyy hieman liian helposti syrjään, vaikkakin vain vähän, ainakin pehmeän tyynyn käyttäjällä. Jahka unen päästä saa kiinni asia ei enää tietenkään unta haittaa." - Inga

5. Hinta

Hinta on yksi tärkeä tekijä minkä tahansa tuotteen hankinnassa.

Oletko samaa mieltä?

Silmälappujen hinnat vaihtelevat melkoisesti. Ne voivat olla halvimmillaan alle 10 € ja kalleimmillaan yli 100 €.

No mitkä tekijät vaikuttavat silmälappujen hintaan? 

Tässä on 4 erilaista asiaa:

  • Materiaali: Esimerkiksi silkki on huomattavasti arvokkaampi kuin puuvilla ja keinokuidut. Lisäksi silkin hintaan vaikuttaa sen paino eli momme-luku. Mitä laadukkaampaa silkkikangas on, sitä suurempi on momme ja sitä korkeampi on myös kankaan (ja siitä tehdyn maskin) hinta. 
  • Valmistustapa: Joidenkin unimaskien taustalla on pitkä suunnittelu- ja kehitystyö ja valmistuksessa käytetään erikoismenetelmiä, kuten kuumapuristusta tai tietynlaisia saumoja ja ompeleita. Nämä asiat voivat nostaa maskin hintaa.
  • Erikoisominaisuudet: Esimerkiksi bluetooth, kompressio eli puristus, täyte ja magneetit tekevät unimaskista kalliimman. Myös Chillamosta löytyy maskeja, joilla voi kuunnella musiikkia tai niiden sisällä on mikrolasihelmiä ja geelityynyjä.
  • Brändi: Jotkut tuotemerkit ovat huomattavasti kalliimpia kuin toiset. 

On hyvä muistaa yksi tärkeä juttu...

Silmälappujen edullinen hinta ei automaattisesti tarkoita sitä, että tuote on huono. Tästä hyvänä esimerkkinä on Chillamon valikoimassa oleva 3D-perhosunimaski. Se maksaa alle 25 €, mutta on silti monien asiakkaidemme mielestä paras unimaski.

Migreenihattu/unimaski

Migreenihattu/unimaski

6. Pesu

Kaikki unimaskit likaantuvat käytössä. Siksi niitä täytyy pestä aika ajoin. Eri materiaalit vaativat kuitenkin erilaista pesua ja huolenpitoa.

Silkki on materiaalina herkkä ja siksi se on hyvä pestä käsin. 

Mutta toisaalta...

Silkkistä unimaskia ei tarvitse pestä yhtä usein kuin esimerkiksi puuvillasta ja keinokuidusta tehtyä maskia. Silkki hylkii likaa ja pölypunkkeja ja sille riittää usein pelkkä tuuletus raikkaassa ulkoilmassa.

Puuvillasta ja polyesterista valmistetut unimaskit likaantuvat helpommin kuin silkistä tehdyt. Nämä maskit voi kuitenkin pestä useimmiten koneessa, joten ne ovat siinä mielessä helppohoitoisia.

 

Nyt sinulla on tietoa mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun etsit itsellesi silmälappuja.

Ei muuta kuin tuumasta toimeen...

>>> Klikkaa tästä ja valitse itsellesi paras unimaski pimeisiin yöuniin!

Jos vielä epäröit silmälappujen tarpeellisuutta, niin lue blogiartikkelini "11 erinomaista syytä käyttää unimaskia"

Liity Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi, niin saat hyödyllistä tietoa uneen liittyvistä asioista.


Saatat pitää myös

Katso kaikki