Nykypäivän ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa erilaisten älylaitteiden, kuten kännykän, tietokoneen, tabletin ja television ääressä. Moni on herännyt miettimään, miten ruutuaika vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Tästä syystä yhä useammat ihmiset käyttävät sinivalolaseja ollessaan ruutujen ääressä.
Sinivalolasit ovat Suomessa melko uusi asia ja monet eivät edes tiedä, mitä nämä lasit ovat. Muualla maailmalla sinivalolaseja ostetaan ja käytetään hyvin paljon. Ne ovat osa ihmisten arkea niin työssä kuin vapaa-ajalla.
Jotkut ihmiset epäilevät sinistä valoa suodattavien lasien tarpeellisuutta ja pitää niitä humpuukijuttuna. Tämä on täysin normaalia ja oikeutettua, kun ollaan uuden ja tuntemattoman asian äärellä!
Tutkimus sinisen valon ympärillä käy kiivaana. Näin tieto sinisen valon vaikutuksista ja sinivalolasien hyödyistä lisääntyy koko ajan.
Joidenkin tahojen, kuten Amerikan oftalmologian akatemian, mukaan sinivalolasien hyödyistä tarvitaan lisää tutkimusnäyttöä. Useat tähänastiset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että altistuminen keinotekoiselle siniselle valolle iltaisin/yöllä haittaa nukahtamista ja heikentää unen laatua. Joidenkin tutkimusten mukaan sininen valo voi vaikuttaa kielteisesti myös silmien hyvinvointiin.
Mitä sinivalolasit ovat?
Aivan aluksi on hyvä vastata tähän kysymykseen.
Lyhyesti sanottuna sinivalolasit ovat silmälasit, joiden linssit on suunniteltu suodattamaan nimenomaan näkyvän valon sinistä aallonpituutta (380-500 nanometriä). Sinivalolasit on tarkoitettu käytettäväksi sisätiloissa silloin, kun altistut digilaitteista heijastuvalle keinotekoiselle siniselle valolle. Sinivalolasit eivät ole aurinkolasit, eikä niitä tule käyttää siihen tarkoitukseen.
Tällä hetkellä markkinoilla on monenlaisia sinistä valoa suodattavia laseja. Siksi sinun on hyvä olla tietoinen joistakin perusasioista ennen sinivalolasien hankintaa. Lue aiempi blogikirjoitus ”Mitä sinivalolasit ovat?”, niin tiedät asiasta enemmän.
Moritz Sleep -aikuisten sinivalolasit
Mitkä ovat sinivalolasien hyödyt?
Sinivalolasien hyödyt ovat monipuoliset. Ne liittyvät muun muassa uneen ja silmien hyvinvointiin. Seuraavassa esittelen sinulle sinistä valoa suodattavien lasien hyötyjä, joita on pystytty osoittamaan myös tieteellisten tutkimusten kautta.
1. Sinivalolasit parantavat vuorokausirytmiä ja unen laatua
Meillä kaikilla on oma sisäinen vuorokausirytmi (sirkadiaanirytmi), jonka pituus on keskimäärin 24 h 15 min. Sinun vuorokausirytmisi ei ole kuitenkaan samanlainen kuin esimerkiksi puolisosi rytmi. Vaikka jokainen ihminen noudattaa samaa 24 tunnin sykliä, sen huippu- ja laskukohdat osuvat eri hetkiin. Jotkut ihmiset ovat aamuvirkkuja ja toiset puolestaan iltavirkkuja. Näiden väliin mahtuvat myös päivävirkut. Se mihin kronotyyppiin sinä kuulut, määräytyy pitkälti geneettisesti.
Vuorokausirytmin toiminta perustuu aivojen sisäiseen keskuskelloon, jota kutsutaan suprakiasmaattiseksi tumakkeeksi. Tämä keskuskello säätelee muun muassa uni-valverytmiä melatoniinin erityksen avulla. Melatoniini on unen kannalta tärkeä hormoni. Sitä erittyy käpyrauhasesta pimeyden tultua ja siksi sitä kutsutaankin pimeähormoniksi.
Nyky-yhteiskunta tarjoaa monenlaisia houkutuksia, kuten Facebookia, TikTokia, YouTubea, valvoa yömyöhään erilaisten näyttöjen ääressä. Turhan moni meistä ”torpedoi” omaa vuorokausirytmiään ja untaan oleskelemalla iltaisin ja yöllä led-valaistuksessa ja tuijottamalla älylaitteita.
Tällä kaikella on oma hintansa.
Erään tutkimuksen mukaan siniviolettia valoa heijastavien älylaitteiden käytöllä ennen nukkumaanmenoa on monia haitallisia vaikutuksia, kuten
- nukahtamisen vaikeutuminen
- vuorokausirytmin viivästyminen
- melatoniinin erityksen vähentyminen
- REM-unen (vilkeunen) määrän vähentyminen ja ajoituksen viivästyminen
- vireyden heikentyminen seuraavana aamuna
Ei siis mitään vähäpätöisiä vaikutuksia, eikö totta?
Harvardin tutkijoiden mukaan kaikenlainen valo illalla ja yöllä heikentää melatoniinin eritystä. Sinivioletin valon haitallinen vaikutus yöllä on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi vihreän aallonpituuden valon.
Silmien suojaaminen lyhytaaltoiselta sinivioletilta valolta iltaisin ja yöllä on todella tärkeää. Eräs tutkimus osoittaa, että sinivalolasien käyttäminen illalla ja yöllä nostaa merkittävästi melatoniinitasoja, lisää nukkumisaikaa sekä parantaa unen laatua. Myös Harvardin tutkijat suosittelevat sinivalolaseja yötöitä tekeville sekä ihmisille, jotka käyttävät iltaisin digitaalisia laitteita.
Oransseilla tai punaisilla linsseillä varustetuilla sinivalolaseilla voit luoda itsellesi rauhoittavan värimaailman, joka helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Näitä iltakäyttöön tarkoitettuja sinivalolaseja on suositeltavaa käyttää kaksi tuntia (vähintään tunti) ennen nukkumaanmenoa yhtäjaksoisesti.
Celsus Sleep -aikuisten sinivalolasit
2. Sinivalolasit parantavat silmien hyvinvointia
Ihmissilmää ei ole rakennettu vastaamaan digitaalisen elämän tarpeita. Siis tuijottamaan tunti tolkulla led-teknologialla varustettuja ruutuja. Eräs ranskalainen tutkimus osoittaa, että siniselle valolle altistuminen (380-500 nanometriä) voi olla haitallista verkkokalvolle. Aallonpituuden 440 nanometriä on todettu olevan erityisen haitallista.
Painetun tekstin lukeminen on silmälle aivan eri asia kuin tietokoneen ruudulta lukeminen. Kun katsot ruutuja, silmäsi joutuvat työskentelemään tehokkaammin kuin normaalisti ja siksi ne myös väsyvät helpommin.
Amerikan optometrisen yhdistyksen mukaan pitkäaikainen altistuminen keinotekoiselle siniselle valolle voi aiheuttaa digitaalista silmien rasitusta. Näistä käytetään englanninkielisiä nimityksiä computer vision syndrome (CVS) ja digital eye strain (DES).
Suurin riski digitaaliseen silmien rasitukseen on henkilöillä, jotka käyttävät tietokonetta tai muuta älylaitetta yli kaksi tuntia yhtäjaksoisesti ja näiden laitteiden käyttö on päivittäistä. Tyypillisimpiä digitaaliseen silmien rasitukseen liittyviä oireita ovat
- silmien väsyminen
- päänsärky
- näön hämärtyminen
- kuivat ja punoittavat silmät
- niska- ja hartiakivut.
CVS voidaan todentaa silmien perusteellisen tutkimuksen kautta. Voit ehkäistä ja vähentää digitaaliseen silmien rasitukseen liittyviä oireita käyttämällä päivällä kirkkailla tai keltaisilla linsseillä olevia sinivalolaseja ruutujen ääressä.
3. Sinivalolasit auttavat vähentämään päänsärkyä/migreeniä
Päänsärky on yksi digitaaliseen silmien rasitukseen liittyvä oire. Keinotekoisen sinisen valon yhteyttä päänsärkyyn tutkitaan ahkerasti.
Harvardissa tehty tutkimus osoitti, että sininen valo lisää sokeiden migreenipotilaiden oireita. Tämä löydös nosti esiin idean, että epänormaalia valoherkkyyttä migreenikohtauksen aikana voidaan lievittää estämällä sinisen valon pääsy silmiin lasien avulla. Sinivalolaseista voi siis olla apua migreenikohtausten ehkäisyssä ja lievittämisessä.
Harvardin tutkimus osoitti myös sen, että kapea kaistale vihreän aallonpituusalueen valoa pahensi migreenioireita vähemmän kuin sinisen, keltaisen ja punaisen aallonpituusalueen valo. Matalaenerginen vihreä valo heikensi migreenin oireita jopa 20 %.
Serapia Sleep -lasten sinivalolasit
4. Sinivalolasit lisäävät työskentelyn tehokkuutta
Sinivalolasien käyttäminen auttaa silmiä rentoutumaan ja ne tuntuvat siten energisemmiltä ja vähemmän ärsyyntyneiltä. Sinistä valoa suodattavat lasit vähentävät myös häikäisyä ja valon heijastumia sekä auttavat silmiä keskittymään paremmin katsottavaan kohteeseen. On selvää, että nämä kaikki tekijät lisäävät esimerkiksi tietokoneen äärellä tehdyn työn tehokkuutta.
5. Sinivalolasit auttavat elämään elinvoimaisempaa elämää
Määrältään riittävä ja laadultaan hyvä uni ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Nykyaikaisella valolla on omat ikävät varjopuolensa. Se vaikuttaa uni-valverytmiin, unen laatuun ja siten vireyteen seuraavana päivänä. Keinotekoista valoa on kaikkialla, joten sen välttäminen on täysin mahdotonta. Sinivalolasit ovat yksi hyvä keino suojautua keinotekoiselta valolta ja siten vähentää sen haittavaikutuksia.
Elämme maailmassa, jossa digitaaliset laitteet ovat osa meidän kaikkien elämää. Siksi on välttämätöntä oppia suojautumaan liialliselta siniseltä valolta. Sinivalolasit ovat yksi erinomainen tapa!
Vieläkö mietit sinistä valoa suodattavien lasien tarpeellisuutta? Saat selville niiden hyödyt vain ja ainoastaan kokeilemalla.
Chillamosta löydät laadukkaita ilta- ja yökäyttöön tarkoitettuja sinivalolaseja sekä aikuisille että lapsille. Tutustu sinivalolasivalikoimaan!
LIITY Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi!
Lähteet
Attenuation of short wavelengths alters sleep and the ipRGC pupil response. Viitattu 5.5.2021.
Computer vision syndrome. American Optometric Association. Viitattu 5.5.2021.
Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration. Viitattu 5.5.2021.
Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness. Viitattu 5.5.2021.
Blue light has a dark side. What is blue light? The effect blue light has on your sleep and more. Harvard Medical School. Viitattu 5.5.2021.
Green Light for Migraine Relief. Harvard Medical School. Viitattu 5.5.2021.
Migraine photophobia originating in cone-driven retinal pathways. Viitattu 5.5.2021.
Walker, Matthew 2019. Miksi nukumme. Unen voima. Kustannusosakeyhtiö Tammi. Helsinki.