20 tapaa nukkua paremmin helteellä

20 tapaa nukkua paremmin helteellä

Auringonpaiste ja helle ovat monen mielestä ihana asia päivällä, mutta ei enää yöllä. Helle ja kuumuus haittaavat unta monella eri tavalla. Kuumuus muun muassa vaikeuttaa nukahtamista, aiheuttaa unen katkonaisuutta, lisää sympaattisen hermoston aktiivisuutta sekä vähentää REM-unen määrää. Helle heikentää unen laatua todistetusti ja aiheuttaa univajetta, jolla on omat haitalliset terveysvaikutuksensa.

Helle tietää siis monille ihmisille huonosti nukuttuja öitä ja väsymystä päivällä. Kuumuus heikentää useimmiten eniten juuri niiden unta, jotka muutoinkin kärsivät nukkumiseen liittyvistä ongelmista. Pitkään jatkuessaan helle vaikuttaa lopulta kaikkien uneen ja nukkumiseen.

Kesä itsessään aiheuttaa monelle univaikeuksia valoisuuden takia. Tämä ongelma on ratkaistavissa helposti käyttämällä hyvin pimentävää unimaskia.

Mikä sen sijaan auttaa helteiden mukanaan tuomiin uniongelmiin?

Tähän on olemassa monia hyviä ratkaisuja! Suurin osa niistä tähtää sekä ruumiinlämmön että nukkumisympäristön lämpötilan viilentämiseen.

Keinoja parantaa yöunen laatua hellejaksojen aikana

1. Pidä päivällä ikkunat ja verhot kiinni

Tätä ohjetta tuskin voi korostaa liikaa! Jos haluat nukkua yösi paremmin, pidä ikkunat ja verhot visusti kiinni päivän aikana. Näin saat pidettyä sisällä edes jotenkuten siedettävän lämpötilan. Tuulettaminen saattaa houkuttaa, mutta siitä ei ole mitään hyötyä helteellä, kun ulkona on kuumempi kuin sisällä. Jos haluat tuulettaa, se kannattaa tehdä myöhään illalla ja yöllä, kun ulkoilma on viilentynyt.

2. Vältä runsasta hellan ja uunin käyttöä

Myös helteellä täytyy syödä ja laittaa ruokaa. Hellan ja uunin pidempiaikainen käyttö nostaa sisälämpötilaa ja vaikeuttaa siten nukkumista. Helle ei ole siis paras mahdollinen ajankohta useita tunteja vaativien uuniruokien valmistukseen tai leipomiseen. Niiden valmistus on hyvä jättää toiseen ajankohtaan.

3. Sammuta elektroniset laitteet

Elektroniset laitteet, kuten tietokoneet ja näytöt, tuottavat sisäilmaan lämpöä. Siksi niistä on hyvä sammuttaa virta pois silloin, kun et käytä niitä. Jos sinulla on televisio ja/tai tietokone makuuhuoneessa, niiden sammuttaminen yöksi on suositeltavaa onpa hellettä tai ei.

4. Pidä kiinni säännöllisestä vuorokausirytmistä

Vanha tuttu sääntö ”käy nukkumaan ja herää joka päivä samaan aikaan” pätee myös kesähelteellä. Säännöllinen vuorokausirytmi auttaa sinua nukkumaan paremmin ja tukee muutoinkin kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Valoisat kesäillat houkuttelevat valvomaan myöhempään. Se ei kuitenkaan ole järkevää, koska seurauksena on univajetta ja siihen liittyviä haitallisia terveysvaikutuksia. On tosiasia, että tarvitset kesällä unta yhtä paljon kuin muina vuodenaikoina.

5. Valitse nukkumapaikaksi kodin viilein tila

Kuka sanoo, että yöt pitää nukkua makuuhuoneessa? Ei kukaan! Mieti siis, mikä on kotisi viilein tila ja tee itsellesi helleajan peti sinne. Hyviä vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi kellari, varasto, autotalli tai parveke, jossa on teltta.

6. Hanki ilmalämpöpumppu, ilmanjäähdytin ja/tai tuuletin

Kodin viilentäminen on nykypäivänä suhteellisen helppoa ilmalämpöpumpun, ilmanjäähdyttimen ja/tai tuulettimen avulla. Ilmalämpöpumpun asentaminen on nykyään mahdollista omakoti- ja rivitaloasuntojen lisäksi kerrostalokoteihin. Viilennyslaitteiden hankinta on ehdottomasti unta ja nukkumista edistävä asia. Siihen sijoitetut eurot maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti hyvin nukuttujen öiden mukanaan tuomien hyötyjen kautta.

Silkkiunimaski ja silkkityynyliina

Silkkiunimaski ja silkkityynyliina

7. Hanki silkkiset vuodevaatteet ja luovu peiton käytöstä

Vuodevaatteiden materiaalilla on vaikutusta uneen enemmän kuin arvaatkaan. Silkki on yksi parhaimmista tyynyliinojen ja lakanoiden materiaaleista useasta eri syystä johtuen. Yksi näistä on silkin lämmönsäätelykyky. Silkki nimittäin säätelee lämpöä luonnostaan. Silkkiset vuodevaatteet eivät hiosta kesähelteellä, vaan viilentävät kuumaa ihoa.

Jos olet tottunut nukkumaan puuvillasta valmistetuilla vuodevaatteilla, ainakin kesähelteellä ne kannattaa vaihtaa silkkisiin. Kuumalla ilmalla myös peitto on syytä laittaa syrjään ja nukkua pelkällä pussilakanalla.

Jos haluat tietää enemmän silkin hyvistä ominaisuuksista, lue aiempi blogipostaukseni ”8 syytä miksi silkkiunimaski ja silkkityynyliina parantavat unta”.

8. Laita vuodevaatteet pakastimeen

Vuodevaatteiden viilentäminen voi tuoda ainakin lyhyen helpotuksen kuumuuteen ja hikoiluun. Laita tyynyliina ja/tai alus- ja pussilakana pakastimeen esimerkiksi tunnin ajaksi ennen nukkumaanmenoa. Viilennetyt vuodevaatteet voivat helpottaa nukahtamista.

9. Nuku jäistä vettä sisältävän kuumavesipullon tai kylmäkallen kanssa

Normaalisti kylmäkalleja käytetään ruokien ja juomien viilentämiseen. Helteellä ne ovat myös mitä mainioin apuväline itsesi viilentämiseen. Toinen hyvä vaihtoehto kehosi viilennykseen on jäisellä vedellä täytetty kuumavesipullo, jonka voi laittaa vaikkapa kainaloon.

10. Käytä geelisilmämaskia/geeliunimaskia

Geelisilmämaski/geeliunimaski on loistava tuote sekä viilentämiseen että lämmittämiseen. Voit itse valita kumpaa ominaisuutta haluat kulloinkin käyttää. Laita geelisilmämaski kesähelteellä pakastimeen noin pariksi tunniksi ja nauti sen jälkeen ihanasta viilennyksestä.

Geelisilmämaski voi tuoda avun hämmästyttävän moneen asiaan. Se on erinomainen apuväline esimerkiksi

  • stressin ja väsymyksen lievittämiseen
  • päänsärkyyn ja migreeniin
  • kuivasilmäisyyden oireisiin, kuten kutinaan, kirvelyyn ja punoitukseen
  • silmäpusseihin ja tummiin silmänalusiin
  • uniongelmiin kuten yöhikoiluun ja nukahtamisvaikeuksiin.

Geelisilmämaski

Geelisilmämaski

11. Käy suihkussa tai iltauinnilla ennen nukkumaanmenoa

Suihku ja uiminen viileässä vedessä ennen nukkumaanmenoa on yksinkertainen tapa alentaa kehon lämpötilaa. Älä kuitenkaan käytä suihkuttamiseen jääkylmää vettä. Se vilkastuttaa verenkiertoa ja saa kehosi kuumenemaan entistäkin enemmän. Vaikka kuuma suihku ei kuulosta houkuttelevalta hellekelillä, niin sitä kannattaa kokeilla. Se nimittäin viilentää jälkikäteen toisin kuin jääkylmä suihku.

12. Pidä jalat viileänä nukkuessasi

Jalkojen pitäminen paljaana nukkuessa voi auttaa säätelemään kehon lämpötilaa viileämmäksi. Pidä siis jalat tai ainakin toinen jalka peiton ulkopuolella varsinkin helteellä.

13. Kostuta vuodevaatteet viileällä vedellä

Suihkuta aluslakana, pussilakana ja tyynyliina viileällä vedellä sumutuspullon avulla. Kosteissa vuodevaatteissa on mukava nukkua kesähelteellä.

14. Nuku puolisosi kanssa eri huoneissa

Jos elät parisuhteessa, nukut luultavasti puolisosi vieressä. Kuumalla kesäkelillä on järkevää nukkua eri huoneissa, koska kaksi kehoa tuottaa tuplasti lämpöä.

15. Varaa ilmastoitu hotellihuone

Jos kotona nukkuminen tuntuu helteellä mahdottomalta ja olet aivan väsynyt, varaa huone hotellista. Jo yhden tai kahden yön nukkuminen ilmastoidussa ja viileässä hotellihuoneessa tekee ihmeitä voinnillesi.

16. Harrasta liikuntaa aamulla

Kuumalla kelillä on suositeltavaa harrastaa liikuntaa mieluiten varhain aamulla. Reipas urheilu nostaa kehon lämpötilaa ja siten vaikeuttaa nukkumista, jos urheilu on ajoitettu liian myöhäiseen ajankohtaan. Myös kaikenlainen muu raskaampi aktiviteetti kannattaa lopettaa hyvissä ajoin ennen nukkumista.

17. Rentoudu ennen nukkumaanmenoa

Rauhoittuminen ja rentoutuminen noin paria tuntia ennen nukkumista auttaa kehon lämpötilan laskemisessa. Tee iltaisin sinulle mieluisia asioita ja luo siten paremmat eväät laadukkaalle unelle.

Niskarentoutustyyny

Niskarentoutustyyny

18. Levitä after sun -voidetta ihollesi

Viilennä ihoasi levittämällä aloe veraa sisältävää after sun -voidetta vartalollesi. Saat lisätehoa voiteeseen, jos säilytät sitä jääkaapissa.

19. Juo riittävästi vettä, mutta vältä kahvia ja alkoholia

Helteellä on todella tärkeää huolehtia riittävästä veden juonnista. Sen sijaan alkoholin ja kahvin juominen ei ole suositeltavaa kuumalla kelillä, koska ne poistavat elimistöstä nestettä. Alkoholi ja kahvi heikentävät myös unen laatua, joten niiden nauttimista kannattaa välttää iltaisin.

20. Vältä tulisia ruokia

Voimakkaasti maustetut ruuat voivat hikoiluttaa ja siksi niitä ei kannata nauttia illalla ennen nukkumaanmenoa.

  

Kokeile rohkeasti näitä helleajan hyvän unen vinkkejä.

Puuttuuko sinun mielestäsi tästä 20 kohdan listasta jokin hyvä vinkki kehon viilentämiseen? Oletko kenties kokeillut jotain näistä keinoista ja todennut sen hyväksi? Kirjoita vastauksesi kommenttikenttään.

Jos tykkäsit tästä blogiartikkelista ja koit sen hyödylliseksi, niin jaathan sitä eteenpäin Facebook-kavereillesi. Jakolinkki löytyy postauksen alalaidasta. Kiitos sinulle ❤️

Tervetuloa hyvän unen verkkokauppa Chillamoon!

Muistathan liittyä Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! Löydät linkin kommenttien alapuolelta.


Saatat pitää myös

Katso kaikki