Lapset ja ruutuajan haitoilta suojautuminen

Lapset ja ruutuajan haitoilta suojautuminen

Nykypäivän lapset ja nuoret kasvavat erilaisten digitaalisten laitteiden ympäröimänä. Lähes kaikilla suomalaisilla lapsilla ja nuorilla on käytettävissään jonkinlainen älylaite.

Lasten ja nuorten digilaitteiden käyttö lisääntyy jatkuvasti. Suomalaisen seurantatutkimuksen mukaan jo 1,5-vuoden ikäisistä lähes 23 % viettää ruudun ääressä yli tunnin päivässä. Viiden vuoden iässä tunti ylittyy jo 94,6 %. Myös muualla maailmassa tilanne on samankaltainen.

Lapsuudessa ja nuoruudessa aivot kehittyvät sekä rakenteeltaan että toiminnaltaan. Älylaitteet ovat yksi ympäristötekijä, joka muokkaa aivoja. Parhaimmillaan älylaitteiden käyttö voi tukea myönteisellä tavalla lapsen ja nuoren aivojen kehitystä.

Liika on aina liikaa -sanonta pätee myös ruudun tuijottamisessa. Liiallinen ruutuaika voi aiheuttaa lapselle ja nuorelle monia haittavaikutuksia, kuten

  • kehityksen viivästymistä
  • keskittymisvaikeuksia ja ylivilkkautta
  • mielenterveyshäiriöitä
  • uniongelmia
  • silmäoireita

Voit lukea lisää ruutuajan haitoista aiemmasta blogikirjoituksestani ”Näin ruutuaika heikentää sekä aikuisten että lasten hyvinvointia”.

Mikä on sopiva määrä ruutuaikaa lapselle?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Selkeitä yleispäteviä rajoja on vaikea antaa. Siksi vanhempien tulee asettaa digilaitteiden käytön rajat kullekin lapselle erikseen.

On kuitenkin olemassa joitakin suosituksia lasten ruutuajasta. Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele alle 2-vuotiaille lainkaan ruutuaikaa ja 2-4-vuotiaille korkeintaan tunnin päivässä. Amerikan pediatrisen akatemian suositukset ovat samansuuntaisia WHO:n kanssa. THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) suosittelee ruutuaikaa kouluikäisille alle kaksi tuntia päivässä.

Vinkkejä lasten ja nuorten ruutuajan haitoilta suojautumiseen

Lapsi tarvitsee aikuisen tukea ruutuajan hallinnassa. Myös nuoret tarvitsevat aikuisen tukea ruutuajan pysymisessä kohtuullisena. Seuraavassa on esiteltynä joitakin vinkkejä, joilla ruutuajan haitoilta voi suojautua.

1. Vanhempien oma esimerkki

Vanhemmat toimivat itse roolimalleina omille lapsilleen niin hyvässä kuin pahassa. Jos selailet itse kännykkääsi ollessasi lapsen seurassa, vuorovaikutus kärsii ja lapsi joutuu kilpailemaan huomiostasi kännykän kanssa. Jos puolestaan pidät televisiota jatkuvasti auki taustalla tai kenties katsot yhtä aikaa kännykkääsi ja televisiota, lapsesi oppii samanlaisen toimintatavan. On hyvä pysähtyä miettimään, millaisen mallin haluat antaa lapsillesi digilaitteiden käytön osalta.

2. Selkeät pelisäännöt

Sovi lapsen ja nuoren kanssa säännöt, kuinka paljon hän voi viettää aikaa päivittäin erilaisten älylaitteiden äärellä. Säännöt on hyvä tehdä kirjallisesti ja laittaa esille näkyvään paikkaan, kuten jääkaapin oveen. On tärkeää, että lapsen ja nuoren päivään sisältyy runsaasti myös digivapaata aikaa.

Digilaitteiden käyttöä koskevat pelisäännöt on hyvä ulottaa koskemaan koko perhettä. Kaikki perheenjäsenet voivat sitoutua esimerkiksi sulkemaan kännykän illalla tiettyyn kellonaikaan ja viemään sen yhteisesti sovittuun kännykkäparkkiin.

3. Monipuolinen tekeminen päivän aikana

Lapsen ja nuoren aivojen kehityksen ja hyvinvoinnin peruspilareita ovat terveellinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni ja kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus. Vanhempien on tärkeää huolehtia lapsen ja nuoren säännöllisestä rytmistä. Jokaiseen päivään tulee sisältyä monipuolista tekemistä yhdessä muiden ihmisten kanssa ilman älylaitteita.

4. Ruutuajan tauottaminen

Pitkäaikainen altistuminen ruuduista heijastuvalle keinotekoiselle siniselle valolle voi aiheuttaa digitaalista silmien rasitusta (digital eyestrain/computer vision syndrome). Tähän liittyviä oireita ovat muun muassa silmien väsyminen, kuivuminen ja punoitus.

Erityisesti lasten ja nuorten silmät ovat herkät digilaitteiden siniselle valolle. Useiden tutkimusten mukaan lasten likinäköisyys on yleistynyt viime vuosina räjähdysmäisesti. Syinä tähän ovat lisääntynyt ruutuaika ja samaan aikaan vähentynyt ulkonaolo auringonvalossa.

Vanhempien tehtävänä on huolehtia, että lapsi pitää säännöllisiä taukoja ruudun tuijottamisesta. Amerikan oftalmologian akatemia suosittaa 20-20-20 -sääntöä. Tämän säännön ideana on pitää ruudun katselusta 20 minuutin välein tauko, jolloin katsotaan 20 sekunnin ajan 20 metrin päässä olevaa kohdetta. Tämän säännön noudattamisessa voi käyttää apuna erilaisia tietokoneeseen ja kännykkään ladattavia ohjelmia. Esimerkkinä Eye Care 20 20 20 ja EyeCare -Save your vision.

Muita hyviä keinoja silmien hyvinvoinnin edistämiseksi ovat silmien räpyttely, kostutustipat sekä ilmankostutin. Ruutuajan haittoja voi lisäksi vähentää asettamalla tietokoneruudun siten, että se on hieman silmien tason alapuolella. Myös säätämällä valaistusta himmeämmäksi voi vähentää silmien rasitusta ja häikäisyä.

Kristin Sleep -aikuisten sinivalolasitSerapia Sleep -lasten sinivalolasit

5. Rauhoittuminen ja digilaitteiden käytön välttäminen iltaisin

Ruutuaika vaikuttaa uneen kahdella eri tavalla. Televisio-ohjelmat, digitaaliset pelit ja sosiaalinen media koukuttavat ja siksi nukkumaanmeno saattaa venyä turhan myöhään. Tämä voi johtaa univajeen syntymiseen.

Toiseksi ruutuaika voi sotkea vuorokausirytmiä. Useat tutkimukset osoittavat, että altistuminen iltaisin digilaitteista heijastuvalle sinivioletille valolle estää pimeähormonina tunnetun melatoniinin eritystä ja siirtää vuorokausirytmiä.

Hyvän unen kannalta on tärkeää, että älylaitteet laitetaan syrjään 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tällöin aikaa jää myös muulle mieluisalle ja rentouttavalle tekemiselle ennen vuoteeseen menoa.

Jos sinä ja lapsesi rentoudutte iltaisin televisio-ohjelmien äärellä, on hyvä suojautua led-televisiosta heijastuvalta siniseltä valolta käyttämällä sinivalolaseja. Iltakäyttöön tarkoitetut lasit on varustettu oransseilla tai punaisilla linsseillä. Näiden lasien linssit suodattavat lähes 100 % sinisestä valosta, joka vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua. Sinivalosuojalasit ovat meillä Suomessa vielä melko tuntemattomia, mutta muualla maailmalla hyvin suosittuja.

6. Ruutuvapaat paikat kotona

Jokaisessa kodissa on hyvä olla paikkoja, joissa ei käytetä lainkaan digilaitteita. Ruokailuhetket keittiön pöydän ääressä on hyvä rauhoittaa kännyköiltä. Digilaitteet eivät kuulu makuuhuoneeseen, koska niistä heijastuva sininen valo häiritsee unta.

 

Näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle lasten ja nuorten digilaitteiden haittojen torjumisessa ja vähentämisessä. Nämä ohjeet ovat suhteellisen helppo viedä arkeen ja niistä on hyötyä myös aikuisille oman ruutuajan hallinnassa.

LIITY Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! Löydät linkin kommenttien alapuolelta.

  

Lähteet

Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. (2020) Blue light has a dark side. Harvard Health Letter. Viitattu 22.4.2021.

Tutkimus: Lapsen ruutuaika lisää keskittymisvaikeuksien ja ylivilkkauden riskiä 5-vuotiailla. Viitattu 22.4.2021.

Can too much screen time hurt my child’s vision? Viitattu 22.4.2021.

American Academy of Pediatrics Announces New Recommendations for Children’s Media Use. Viitattu 22.4.2021.

Lapset ja nuoret tarvitsevat taukoja älylaitteista. Viitattu 22.4.2021.

How Does the 20-20-20 Rule Prevent Eye Strain? Viitattu 22.4.2021.

Computers, Digital Devices and Eye Strain. Viitattu 22.4.2021.

Give Your Child's Eyes a Screen-Time Break: Here's Why. Viitattu 22.4.2021