Korvatulppien kanssa nukkuminen

Miksi korvatulppien kanssa nukkuminen on järkevää?

Heräätkö aamulla väsyneenä sängystä ylös, koska olet kuunnellut vuodekumppanisi kuorsausta, naapureiden metelöintiä ja/tai ulkoa kantautuvia ääniä?

Jos vastasit KYLLÄ, niin korvatulppien kanssa nukkuminen on taatusti kokeilemisen arvoinen juttu!

Uni on yksi terveyden ja hyvinvoinnin perustekijöistä. Ilman määrältään riittävää ja laadultaan hyvää unta on mahdotonta voida hyvin. Siksi on aivan turhaa pilata omia yöuniaan ympäristön äänien vuoksi. Anna muiden metelöidä ja nuku sinä laadukkaat yöunet korvatulppien kanssa.

Mitä melu oikeastaan on? Mitä terveyshaittoja melulla on?

Melu voidaan määritellä ei-toivotuksi ääneksi, joka tuntuu epämiellyttävältä ja häiritsevältä tai se on kuulolle haitallista. Se miten sinä tai minä koemme melun, riippuu muun muassa yksilöllisistä ominaisuuksista, kuten meluherkkyydestä.

Oletpa meluherkkä tai et, niin melu vaikuttaa elämääsi tavalla tai toisella. Elämme nykypäivänä meluissa maailmassa, joka ei nuku koskaan. Melu, etenkin tieliikennemelu, on yksi keskeisimmistä elinympäristön laatua heikentävistä tekijöistä niin Suomessa kuin muualla maailmalla.

Ympäristömelu aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Yksi tärkeimmistä on unen häiriintyminen. Sekä jatkuva, että jaksottainen melu aiheuttaa unihäiriöitä. Unen laatu kevenee, jos sisälle kantautuu liikennemelua 40 dB:n voimakkuudella. Heräily puolestaan lisääntyy, jos melu kuuluu 50–60 dB:n tasoisena.

Yhä useampi ihminen asuu kaupungeissa, joissa melua, erityisesti tieliikenteen melua, on huomattavasti enemmän kuin maaseudulla. Melu ei suinkaan aina tule ulkoa, vaan sen syy voi löytyä vieressä kuorsaavasta kumppanista.

Joskus kuorsausääni voi olla todella kova, ehkä tiedätkin sen omakohtaisesti! Puolet kuorsaajista ylittää Maailman Terveysjärjestön WHO:n uniajan melusuosituksen, joka on 40 dB. Pahimmassa tapauksessa kuorsausääni voi olla jopa 90 dB. Nukkuminen kovaäänisessä kuorsauksessa voi olla lähes mahdotonta ja siksi moni pariskunta nukkuukin eri makuuhuoneissa.

Olipa melun lähde mikä tahansa, korvatulppien kanssa nukkuminen on yksi järkevimmistä ratkaisuista hyvän unen ja terveyden kannalta. Jos melun syy on kuorsaus, niin luonnollisesti sille kannattaa tehdä jotakin. Onneksi kuorsauksen hoito on nykypäivän apuvälineillä yllättävän tehokasta.

Korvatulpat nukkumiseen

Mitä hyötyä on korvatulppien kanssa nukkumisesta?

Korvatulppien tärkein hyöty on luonnollisesti se, että ne estävät ympäristön melua häiritsemästä untasi. Näin voit nauttia rauhallisista yöunista ja herätä virkeänä uuteen päivään.

Tutkimusten mukaan melu häiritsee untasi monin eri tavoin. Kuuloaistisi ei suinkaan sulkeudu nukkuessa, vaan aivot vastaanottavat ja käsittelevät ympäristöstä tulevaa tietoa taukoamatta. On hyvä ymmärtää, että elimistösi reagoi meluun, vaikka et itse havahtuisi unesta.

Melutasolla on vaikutusta unen häiriintymiseen. Maailman terveysjärjestö WHO on todennut yöaikaisen häiriintyneisyyden lisääntyvän ja unenlaadun heikkenevän jo 30 dB ulkoäänitasoilla.

Erään suomalaisen tutkimuksen mukaan minkä tahansa unettomuusoireen esiintyminen on todennäköisempää niillä, jotka altistuvat yli 55 dB tieliikennemelulle verrattuna alle 45 dB melutasolle. Myös väsymyksen tunne aamulla ja liian aikainen herääminen oli todennäköisempää yli 55 dB melulle altistuneilla.

Seuraavassa kerron sinulle, kuinka melu vaikuttaa haitallisesti uneen ja jaksamiseen. Melu voi aiheuttaa alla olevia terveysvaikutuksia, vaikka et heräisikään unesta.

Melun haittavaikutuksia uneen ovat

  • nukahtamisen vaikeutuminen
  • heräämiset kesken unien erityisesti kevyemmissä unen vaiheissa, tämä vaikuttaa haitallisesti uni-valverytmiin
  • unen aikaisen liikehtimisen lisääntyminen
  • unen laadun heikentyminen, koska melu aiheuttaa muutoksia univaiheiden jaksotuksiin sekä syvyyteen ja kestoon
  • sydämen syketiheyden kasvaminen
  • hengitysnopeuden kiihtyminen
  • stressihormonien erityksen lisääntyminen, jonka seurauksena muun muassa sydän- ja verisuonisairauksen ja mielenterveysongelmien riski kasvaa
  • univajeen lisääntyminen ja siihen liittyvien sairauksien, kuten diabeteksen, syöpien, masennuksen ja Alzheimerin taudin riskin kasvaminen
  • aamuväsymys ja uupumus
  • suorituskyvyn laskeminen ja mielialan muutokset

Melun haitalliset vaikutukset uneen ovat siis merkittäviä, eikö totta?

 Korvatulpat nukkumiseen

Lopuksi

Joskus keinot parempaan uneen ovat hyvin yksinkertaisia. Hankkimalla korvatulpat nukkumiseen voit edistää hyvinvointiasi merkittävästi. Miksi antaisit melun häiritä untasi, kun voit nukkua yösi rauhallisesti tulppien avulla?

Korvatulpat ovat tehokas, helppokäyttöinen ja edullinen tapa parantaa sekä unen laatua että elämänlaatua. Nykypäivänä korvatulppien hankkiminen ei ole ainakaan kiinni tarjonnan ja eri vaihtoehtojen vähyydestä. Asia on aivan päinvastoin. Jos kaipaat apua korvatulppien valitsemisessa, niin lue blogikirjoitukseni "Näin valitset parhaat korvatulpat nukkumiseen".

Jos haluat nostaa unen laatusi aivan uudelle tasolle, suosittelen käyttämään sekä korvatulppia että unimaskia nukkumisen aikana. Kiinalaisten tiedemiesten tutkimus osoittaa, että sekä korvatulppia että unimaskia käyttävien melatoniinitasot (pimeähormoni) ovat korkeammat kuin ilman edellä mainittuja välineitä nukkuvien. Lisäksi REM-unen määrä lisääntyi ja unen katkonaisuus vähentyi unimaskia ja korvatulppia käyttäneillä.

Unimaskin käyttämisellä on monia hyötyjä. Tutustu aiempaan  blogikirjoitukseeni "11 erinomaista syytä käyttää unimaskia"

Älä nuku enää yhtään yötä huonosti. Se on aivan turhaa. Laita korvatulpat korviin ja unimaski silmillesi, niin nukut taatusti paremmin. Tutustu Chillamon laadukkaisiin korvatulppiin ja unimaskeihin.

 

Jos tykkäsit tästä blogiartikkelista, jaathan sitä eteenpäin Facebook-kavereillesi. Jakolinkin löydät postauksen alalaidasta. Iso kiitos sinulle ❤️

Muistathan liittyä myös Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! Linkin löydät kommenttien jälkeen.

 

Lähteet

Perustietoa melusta ja sen vaikutuksesta uneen. https://www.uniresepti.fi/uncategorized/perustietoa-melusta-ja-sen-vaikutuksesta-uneen/

Tieliikennemelu ja uni. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110941/Halonen_Ymp%C3%A4rist%C3%B6_ja_Terveys.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Melu. https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/melu

Miten melu vaikuttaa? https://www.koulunterveyskirjasto.fi/toc/opettajalle-ja-opiskeluhuollolle/melu/15830


Saatat pitää myös

Katso kaikki