arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

03.06.2021


Chillamo-blogi

Miksi korvatulppien kanssa nukkuminen on järkevää?


Elämme nykypäivänä meluisassa maailmassa, joka ei nuku koskaan. Melulla on monia haittavaikutuksia uneesi, vaikka et sitä aina tiedostaisikaan. Korvatulpat ovat tehokas, helppokäyttöinen ja edullinen tapa parantaa sekä unen laatua että elämänlaatua. Korvatulppien kanssa nukkuminen on taatusti hyvinvointiasi edistävä tapa!

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

03.06.2021


Korvatulppien kanssa nukkuminen

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

03.06.2021


Heräätkö aamulla väsyneenä sängystä ylös, koska olet kuunnellut vuodekumppanisi kuorsausta, naapureiden metelöintiä ja/tai ulkoa kantautuvia ääniä?

Jos vastasit KYLLÄ, niin korvatulppien kanssa nukkuminen on taatusti kokeilemisen arvoinen juttu!

Uni on yksi terveyden ja hyvinvoinnin perustekijöistä. Ilman määrältään riittävää ja laadultaan hyvää unta on mahdotonta voida hyvin. Siksi on aivan turhaa pilata omia yöuniaan ympäristön äänien vuoksi. Anna muiden metelöidä ja nuku sinä laadukkaat yöunet korvatulppien kanssa.

Mitä melu oikeastaan on?

Melu voidaan määritellä ei-toivotuksi ääneksi, joka tuntuu epämiellyttävältä ja häiritsevältä tai se on kuulolle haitallista. Se miten sinä tai minä koemme melun, riippuu muun muassa yksilöllisistä ominaisuuksista, kuten meluherkkyydestä. 

Oletpa meluherkkä tai et, niin melu vaikuttaa elämääsi tavalla tai toisella. Elämme nykypäivänä meluissa maailmassa, joka ei nuku koskaan. Melu on yksi keskeisimmistä elinympäristön laatua heikentävistä tekijöistä niin Suomessa kuin muualla maailmalla.

Melu aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Yksi niistä on unen häiriintyminen. Sekä jatkuva, että jaksottainen melu aiheuttaa unihäiriöitä. Unen laatu kevenee, jos sisälle kantautuu liikennemelua 40 dB:n voimakkuudella. Heräily puolestaan lisääntyy, jos melu kuuluu 50–60 dB:n tasoisena.

Yhä useampi ihminen asuu kaupungeissa, joissa melua, erityisesti tieliikenteen melua, on huomattavasti enemmän kuin maaseudulla. Melu ei suinkaan tule aina ulkoa, vaan sen syy voi löytyä vieressä kuorsaavasta kumppanista.

Joskus kuorsausääni voi olla todella kova, ehkä tiedätkin sen omakohtaisesti! Puolet kuorsaajista ylittää Maailman Terveysjärjestön WHO:n uniajan melusuosituksen, joka on 40 dB. Pahimmassa tapauksessa kuorsausääni voi olla jopa 90 dB. Nukkuminen kovaäänisessä kuorsauksessa voi olla lähes mahdotonta ja siksi moni pariskunta nukkuukin eri makuuhuoneissa.

Olipa melun lähde mikä tahansa, korvatulppien kanssa nukkuminen on yksi järkevimmistä ratkaisuista hyvän unen ja terveyden kannalta. Jos melun syy on kuorsaus, niin luonnollisesti sille kannattaa tehdä jotakin. Onneksi kuorsauksen hoito on nykypäivän apuvälineillä yllättävän tehokasta.

Korvatulpat nukkumiseen

Mitä hyötyä on korvatulppien kanssa nukkumisesta?

Korvatulppien tärkein hyöty on luonnollisesti se, että ne estävät ympäristön melua häiritsemästä untasi. Näin voit nauttia rauhallisista yöunista ja herätä virkeänä uuteen päivään.

Melu häiritsee untasi monin eri tavoin. Kuuloaistisi ei suinkaan sulkeudu nukkuessa, vaan aivot vastaanottavat ja käsittelevät ympäristöstä tulevaa tietoa taukoamatta. Elimistösi reagoi meluun, vaikka et itse havahtuisi unesta.

Melutasolla on vaikutusta unen häiriintymiseen. Erään tutkimuksen mukaan minkä tahansa unettomuusoireen esiintyminen on todennäköisempää niillä, jotka altistuvat yli 55 dB tieliikennemelulle verrattuna alle 45 dB melutasolle. Myös väsymyksen tunne aamulla ja liian aikainen herääminen oli todennäköisempää yli 55 dB melulle altistuneilla.

Seuraavassa kerron sinulle, kuinka melu vaikuttaa haitallisesti uneen ja jaksamiseen. Korvatulppien kanssa nukkuminen auttaa tehokkaasti estämään ja ehkäisemään näitä haittoja.

Melun haittavaikutuksia ovat

  • nukahtamisen vaikeutuminen
  • heräämiset kesken unien erityisesti kevyemmissä unen vaiheissa, tämä vaikuttaa haitallisesti uni-valverytmiin
  • unen aikaisen liikehtimisen lisääntyminen
  • unen laadun heikentyminen, koska melu aiheuttaa muutoksia univaiheiden jaksotuksiin sekä syvyyteen ja kestoon
  • sydämen syketiheyden kasvaminen
  • hengitysnopeuden kiihtyminen
  • stressihormonien erityksen lisääntyminen, jonka seurauksena muun muassa sydän- ja verisuonisairauksen ja mielenterveysongelmien riski kasvaa
  • univajeen lisääntyminen ja siihen liittyvien sairauksien, kuten diabeteksen, syöpien, masennuksen ja Alzheimerin taudin riskin kasvaminen
  • päiväaikaisen väsymyksen lisääntyminen ja sitä kautta suorituskyvyn laskeminen ja mielialan muutokset

Melun haitalliset vaikutukset uneen ovat siis merkittäviä, eikö totta?

 Korvatulpat nukkumiseen

Lopuksi

Joskus keinot parempaan uneen ovat yksinkertaisia. Hankkimalla korvatulpat nukkumiseen voit edistää hyvinvointiasi merkittävästi. Miksi antaisit melun häiritä untasi, kun voit nukkua yösi rauhallisesti korvatulppien avulla?

Korvatulpat ovat tehokas, helppokäyttöinen ja edullinen tapa parantaa sekä unen laatua että elämänlaatua. Nykypäivänä korvatulppien hankkiminen ei ole ainakaan kiinni tarjonnan ja eri vaihtoehtojen vähyydestä.

Jos haluat nostaa unen laatusi aivan uudelle tasolle, suosittelen käyttämään sekä korvatulppia että unimaskia nukkumisen aikana. Kiinalaisten tiedemiesten tutkimus osoittaa, että sekä korvatulppia että unimaskia käyttävien melatoniinitasot (pimeähormoni) ovat korkeammat kuin ilman edellä mainittuja välineitä nukkuvien. Lisäksi REM-unen määrä lisääntyi ja unen katkonaisuus vähentyi unimaskia ja korvatulppia käyttäneillä.

Jos haluat tietää lisää unimaskin käytön hyödyistä, kannattaa lukea aiempi blogikirjoitukseni "11 erinomaista syytä käyttää unimaskia".

Älä nuku enää yhtään yötä huonosti. Se on aivan turhaa. Laita korvatulpat korviin ja unimaski silmillesi, niin nukut taatusti paremmin. Tutustu Chillamon laadukkaisiin korvatulppiin ja unimaskeihin.

 

Jos tykkäsit tästä blogiartikkelista, jaathan sitä eteenpäin Facebook-kavereillesi. Jakolinkin löydät postauksen alusta. Iso kiitos sinulle ❤️

 

Lähteet

Perustietoa melusta ja sen vaikutuksesta uneen. https://www.uniresepti.fi/uncategorized/perustietoa-melusta-ja-sen-vaikutuksesta-uneen/

Tieliikennemelu ja uni. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110941/Halonen_Ymp%C3%A4rist%C3%B6_ja_Terveys.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Melu. https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/melu

Miten melu vaikuttaa? https://www.koulunterveyskirjasto.fi/toc/opettajalle-ja-opiskeluhuollolle/melu/15830

 

Kommentteja


Kirjoita kommentti

Huomioi, että kommentit julkaistaan vasta hyväksymisen jälkeen.

Liittyvät tuotteet

Kuusimalliset silikoniset korvatulpat esittelykuva.
Normaali hinta
8,95€

Varastossa

Kuusimalliset silikoniset korvatulpat nukkumiseen


Yksikköhinta /