Näin valitset parhaat korvatulpat nukkumiseen

Näin valitset parhaat korvatulpat nukkumiseen

Korvatulpat ovat tehokas, helppokäyttöinen ja edullinen tapa parantaa sekä unen laatua että elämän laatua. Elämme meluisassa maailmassa, joka ei nuku koskaan. Sinä sen sijaan tarvitset joka yö riittävästi unta voidaksesi hyvin.  

Chillamo-blogin julkaisu Miksi korvatulppien kanssa nukkuminen on järkevää?auttaa sinua ymmärtämään, kuinka melu vaikuttaa uneen ja sitä kautta hyvinvointiin. Kuuloaistisi ei suinkaan sulkeudu yöllä nukkuessasi, vaan aivosi vastaanottavat ja käsittelevät ympäristöstä tulevaa tietoa taukoamatta. Elimistösi siis reagoi meluun, vaikka et heräisi kesken yöunien.

Yölliseltä melulta kannattaa suojautua laadukkaiden korvatulppien avulla. Kaupat pursuavat mitä erilaisimpia tulppia. Tämän runsauden edessä voi olla haastavaa löytää parhaat korvatulpat nukkumiseen. Tämä blogiartikkeli opastaa, kuinka löydät sinulle sopivimmat nukkujan korvatulpat.

Millaiset korvatulpat ovat parhaimmat nukkumista varten?

Vastaus riippuu pitkälti siitä, keneltä asiaa kysytään.

Jokainen meistä on yksilö. Sinun korvakäytäväsi ovat omanlaisensa niin kooltaan kuin muodoltaan. Myös nukkumistottumuksesi ja muut mieltymyksesi ovat erilaisia kuin jonkun toisen henkilön.

Kukaan ei pysty sanomaan, millaiset korvatulpat soveltuvat sinulle parhaiten nukkumiseen. Saat sen selville vain kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja.

Yleisesti ottaen hyvät nukkujan korvatulpat täyttävät seuraavat 3 kriteeriä. ⭐️⭐️⭐️

 • ne tuntuvat miellyttävältä nukkuessa ja ovat lähestulkoon huomaamattomat
 • ne pysyvät hyvin paikoillaan ilman, että niiden asentoa tarvitsee korjailla yön aikana
 • ne vaimentavat niin ulkoa kuin sisältä kantautuvat äänet mahdollisimman tehokkaasti.

Miten löydät parhaat korvatulpat nukkumiseen?

Kun valitset korvatulppia nukkumista varten, on hyvä olla tietoinen, että läheskään kaikkia korvatulppia ei ole suunniteltu nukkumiseen. Monet tulpat on tarkoitettu päivällä käytettäviksi esimerkiksi melussa työskentelyyn, matkustamiseen tai konsertissa käymiseen.

Seuraavassa esittelen sinulle 6 erilaista asiaa, joita sinun kannattaa miettiä ennen kuin hankit nukkujan korvatulpat. Korvatulppien laatu ja käyttömukavuus ovat tärkeitä, mutta niiden lisäksi on useita muita huomioitavia asioita. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset. Ne auttavat sinua tulppien valinnassa.

1. Millaisesta materiaalista valmistetut nukkujan korvatulpat haluat?

Korvatulpat luokitellaan usein materiaalin perusteella. Korvatulppia valmistetaan tyypillisesti vaahdosta eli polyuretaanista, vahasta ja silikonista. Näillä kaikilla materiaaleilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

 • Polyuretaanista valmistetut korvatulpat ovat edullisin vaihtoehto. Ne mukautuvat korvakäytävään laajetessaan. Polyuretaanitulpat ovat myös pehmeät ja ne tuntuvat siten miellyttävältä nukkuessa. Niiden huokoinen materiaali voi edesauttaa bakteerien kehittymistä, joten ne on vaihdettava uusiin riittävän usein.
Hyvänä esimerkkinä laadukkaista ja edullisista polyuretaanitulpista ovat SwedSafen Original ja Maxi. Nämä kummatkin on tarkoitettu isoille korvakäytäville. Vastaava tuote pienille korville on Cool-korvatulpat.
SwedSafe Original, Maxi ja Cool -korvatulpat nukkumiseen.
  • Vahasta tehdyt korvatulpat muotoutuvat ihon lämpötilan mukaan. Ne sopivat erityisesti herkkiin ja ärtyneisiin korvakäytäviin. Niitä ei tarvitse työntää lainkaan korvakäytävään, vaan ne jäävät korvakäytävän suulle. Vahasta tehtyjen korvatulppien vaimennustaso ei ole yhtä hyvä kuin polyuretaanista tehtyjen tulppien. Jos haluat hankkia vahakorvatulpat, niin SwedSafen Classic Wax on erinomainen vaihtoehto.
   
  SwedSafe Classic Wax -korvatulpat nukkumiseen.
  • Silikoni korvatulppia on saatavilla pehmeänä ja kovana. Pehmeästä silikonista valmistetut korvatulpat muotoillaan omaan korvaan sopiviksi. Niitä ei tarvitse työntää korvakäytävään, joten ne sopivat myös herkille korville. Kovasta silikonista valmistetut korvatulpat puolestaan työnnetään korvakäytävän sisälle. Ne ovat pestävät ja niitä voi käyttää pidemmän aikaa. Kovasta silikonista tehtyjen tulppien vaimennustaso on parempi kuin pehmeästä silikonista valmistettujen.

  Jos haluat pehmeästä silikonista valmistetut tulpat, SwedSafen Silicone on hyvä vaihtoehto. Chillamon valikoimasta löytyy myös lasten silikonikorvatulpat, jotka sopivat mainiosti myös pienikorvaisille aikuisille.

  SwedSafe Silicone -korvatulpat nukkumiseen.

  2. Haluatko kertakäyttöiset vai uudelleenkäytettävät korvatulpat?

  Korvatulppia on saatavilla kertakäyttöisinä ja uudelleenkäytettävinä. Kertakäyttöiset korvatulpat on yleensä valmistettu vähemmän kestävästä materiaalista (usein polyuretaanista) kuin uudelleenkäytettävät tulpat. Monet kertakäyttöiset tulpat kestävät useampaakin käyttökertaa. Ne on kuitenkin heitettävä roskiin ja vaihdettava uusiin niiden likaantuessa.

  Uudelleenkäytettävät korvatulpat edellyttävät säännöllistä pesua, jotta korvakäytäviin ei pääse syntymään tulehduksia. Uudelleenkäytettävien korvatulppien etuna on vähäisempi jätemäärä ja ne tulevat usein edullisemmaksi pitkässä juoksussa kuin kertakäyttötulpat.

  Esimerkkinä uudelleenkäytettävistä korvatulpista ovat kuusimalliset silikonikorvatulpat. Nämä tulpat ovat todella edulliset, mutta niin sopivat monien ihmisten korvakäytäviin. Ei ihme, että niistä tykätään paljon!

  Kuusimalliset silikonikorvatulpat nukkumiseen.

  3. Millainen on korvakäytäväsi?

  Ennen nukkujan korvatulppien hankkimista sinun on syytä miettiä korvakäytäviesi kokoa ja arkuutta. Korvatulppien tulee olla aina sopivan kokoiset. Näin ne pysyvät hyvin paikoillaan koko yön ja estävät ääniä häiritsemästä untasi.

  Mistä tiedät, että korvatulppa on sinulle sopiva? Tähän on olemassa yksinkertainen ohje. Jos korvatulppa menee liian syvälle korvakäytävään, se on liian pieni ja tarvitset isommat tulpat. Jos puolestaan tulppa ei mene kunnolla korvakäytävään ja jää ulkonevaksi, tarvitset pienemmät korvatulpat.

  Joidenkin ihmisten korvakäytävät ovat hyvin arat ja tulehtuvat helposti. Tällöin on suositeltavaa valita joko vahasta tai pehmeästä silikonista valmistetut tulpat. Näitä tulppia ei tarvitse työntää lainkaan korvakäytävän sisälle, joten ne eivät myöskään aiheuta ärsytystä tai epämukavuuden tunnetta.

  4. Millaisen vaimennustason haluat?

  Nukkujan korvatulppien tärkein tehtävä on vaimentaa melua ja auttaa sinua nukkumaan laadukasta unta. Euroopan Unionin alueella käytettävä SNR-arvo (Single Number Rating) kertoo desibeleinä, kuinka paljon korvatulppa vaimentaa ääntä.

  Korvatulppien SNR on tyypillisesti 22-33 dB:n välillä. Mitä korkeampi SNR-arvo on, sitä tehokkaammin korvatulpat vaimentavat ääniä. Jos haluat korkean vaimennustason, kannattaa valita polyuretaanista ja/tai kovasta silikonista valmistetut korvatulpat. On hyvä huomioida, että mitkään korvatulpat eivät vaimenna ääniä 100 %.

  5. Kuinka paljon olet valmis maksamaan nukkujan korvatulpista?

  Korvatulppien hintaan vaikuttavat muun muassa materiaali ja uudelleenkäytettävyys. Kertakäyttöiset korvatulpat ovat kaikista halvimpia. Niiden hinta on yleensä vain 2-5 €/pakkaus. Universaalit uudelleenkäytettävät korvatulpat maksavat useimmiten 8-16 euron välillä. Jos haluat teettää yksilölliset korvatulpat, jotka istuvat korvakäytäviisi täydellisesti, sinun täytyy olla valmis maksamaan niistä noin 200 €. 

  Alla oleva Elacin Universal Relax on erittäin laadukas, mutta samalla myös edullinen uudelleenkäytettävä korvatulppa (hinta Chillamossa vain 19,90 €). Näiden korvatulppien valmistuksessa on hyödynnetty Elacinin yksilöllisten tulppien (siis omien korvakäytävien mukaan tehtyjen tulppien) hyviä ominaisuuksia ja siksi ne myös tuntuvat miellyttäviltä käytössä.

  Elacin Universal Relax -korvatulpat nukkumiseen.

  6. Missä asennossa nukut pääsääntöisesti?

  Nukkumisasentosi vaikuttaa siihen, millaiset korvatulpat sinun kannattaa valita. Vaahdosta eli polyuretaanista sekä vahasta ja pehmeästä silikonista valmistetut tulpat sopivat yleensä hyvin kaikkiin nukkuma-asentoihin. Kovasta silikonista tehdyt korvatulpat eivät välttämättä sovi kaikille kylkiasennossa nukkuville. Sopivuus riippuu pitkälti tulpan mallista.

   

  Kaikki yllä mainitut asiat vaikuttavat siihen, millaiset nukkujan korvatulpat sinun kannattaa valita itsellesi. Tutki ja kokeile eri vaihtoehtoja, niin löydät kyllä omasi.

  Tutustu Chillamon monipuoliseen korvatulppavalikoimaan. Sieltä löydät parhaat korvatulpat nukkumiseen sekä aikuisille että lapsille. 

  Muistathan liittyä myös Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! 


  Saatat pitää myös

  Katso kaikki