Miten sinivalolasit ja polarisoidut aurinkolasit eroavat toisistaan?

Miten sinivalolasit ja polarisoidut aurinkolasit eroavat toisistaan?

Tässä blogiartikkelissa kerron sinulle, mitä eroja löytyy sinivalolaseista ja polarisoiduista aurinkolaseista. Nämä lasit näyttävät ulkoisesti hyvin samanlaisilta, mutta silti niiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan. Tämän blogiartikkelin luettuasi osaat valita oikeanlaiset lasit eri käyttötarkoituksiin.

Mitä polarisoidut aurinkolasit ovat?

Kaikkien aurinkolasien tehtävänä on suojata silmiä UV-valolta ja häikäisyltä. Polarisaatio lisää aurinkolasien linsseihin erityisen suodattimen, joka sallii vain pystysuuntaisen valon läpäisyn. Polarisoidut aurinkolasit eliminoivat ja imevät vaakapinnoista, kuten vedestä, lumesta ja märästä tiestä kimpoavaa valoa.

Polarisoiduilla linsseillä olevat lasit sopivat erityisen hyvin ulkona oleiluun, kuten veneilyyn, kalastukseen ja keväthangille. Polarisoidut aurinkolasit ovat erinomaiset myös autoilijoille. Ne auttavat näkemään paremmin, sillä polarisointi estää heijastumia asfaltista tai kojelaudasta, parantaa kontrastia, helpottaa yksityiskohtien erottamista sekä kirkastaa värejä. Heijastumien poisto voi olla avuksi myös migreenistä ja päänsärystä kärsiville.

Mitä sinivalolasit ovat?

Yhä useammat ihmiset tuijottavat tunti tolkulla erilaisia näyttöjä päivittäin, luultavasti myös sinäkin. Sinivalolasit on kehitetty suojaamaan meitä ihmisiä ruutuajan haitoilta, jotka ovat hämmästyttävän moninaisia. Voit lukea aiheesta lisää blogikirjoituksestani ”Näin ruutuaika heikentää sekä aikuisten että lasten hyvinvointia”.

Lyhyesti sanottuna sinivalolasit ovat silmälasit, joiden linssit on suunniteltu joko estämään kokonaan tai suodattamaan osa näkyvän valon sinisestä aallonpituusalueesta. Sinivalolasit on tarkoitettu sisäkäyttöön silloin, kun altistut digilaitteista heijastuvalle keinotekoiselle siniselle valolle.

Sinistä valoa suodattavilla laseilla on monenlaisia markkinanimiä ja tämä saattaakin hämmentää monia. Yleisimmin käytettyjä nimiä ovat mm. sinivalolasit, sinivalosuojalasit, näyttöpäätelasit, digilasit, tietokonelasit ja iltalasit. Sinivalolaseja on saatavissa eri värisillä linsseillä, kuten kirkkailla, keltaisilla, punaisilla ja oransseilla linsseillä. Kirkkaat ja keltaiset linssit ovat päiväkäyttöön ja punaiset ja oranssit ilta- ja yökäyttöön.

Lue lisää sinivalolaseista toisesta blogikirjoituksestani ”Mitä sinivalolasit ovat?”

Celsus Sleep -aikuisten sinivalolasit

Celsus Sleep -aikuisten sinivalolasit

Suojaavatko polarisoidut aurinkolasit siniseltä valolta?

Lyhyt vastaus on kyllä. Polarisoidut aurinkolasit suojaavat tietyiltä sinisen valon aallonpituuksilta. Polarisoiduista linsseistä ei kuitenkaan ole hyötyä sisällä käytettynä, koska niillä on vaikea katsoa LCD-näyttöjä eli nestekidenäyttöjä esimerkiksi älypuhelimessa, tietokoneella tai vaikkapa veneen navigaattorissa.

Polarisoidut aurinkolasit eivät anna 100 % suojaa 400-550 nanometrin aallonpituusalueella olevalle siniselle ja vihreälle valolle. Tutkimustiedon mukaan tämä on juuri se aallonpituusalue, joka häiritsee eniten uni-valverytmiä ja melatoniinin eritystä iltaisin ja öisin.

Mitä eroja on sinivalolaseilla ja polarisoiduilla aurinkolaseilla?

Alla oleva taulukko selkeyttää tyypillisimmät erot sinistä valoa suodattavien ja polarisoitujen linssien välillä.

Ominaisuudet

Sinivalolasit

Polarisoidut aurinkolasit

Suojaa auringon UV-säteilyltä

 

x

Käytetään sisällä suojaamaan silmiä keinotekoiselta valolta

x

 

Käytetään ulkona suojaamaan silmiä luonnolliselta siniseltä valolta (auringonvalolta)

 

x

Auttaa vuorokausirytmin säätelyssä

x

 

Auttaa näön selkeydessä

x

x

Edesauttaa nukkumista

x

 

Vähentää häikäisyä

x

x

 

Kannattaako polarisoituja aurinkolaseja käyttää siniseltä valolta suojautumiseen päivällä ja illalla sisätiloissa?

En suosittele tätä, koska on olemassa parempikin vaihtoehto.

Polarisoidut aurinkolasit ja mitkä tahansa muut aurinkolasit on tarkoitettu päiväkäyttöön ulkona, mutta ei sisällä. Jos haluat esimerkiksi iltaisin pelata tietokonepelejä, selailla kännykkääsi tai katsoa TV:stä lempiohjelmiasi, on hyvä ottaa käyttöön oransseilla tai punaisilla linsseillä olevat sinivalolasit eli ns. iltalasit.

Oransseilla/punaisilla linsseillä varustetut sinistä valoa suodattavat lasit on suunniteltu varta vasten suojaamaan silmiä älylaitteista ja led-valaistuksesta heijastuvalle keinotekoiselle siniselle valolle. Laadukkaat iltakäyttöön tarkoitetut sinivalolasit estävät koko sinisen/vihreän aallonpituusalueen (380-550 nanometriä) pääsyn silmiisi. Näin keinotekoinen sininen valo ei häiritse pimeähormoni-melatoniinin eritystä. Siten pystyt nukahtamaan helpommin ja nukkumaan laadultaan parempaa unta.

Jos työskentelet tai vietät muutoin pitkiä aikoja päivällä älylaitteiden ääressä, suosittelen kirkkailla tai keltaisilla linsseillä olevien sinivalolasien käyttämistä. Nämä lasit suodattavat osan keinotekoisesta sinisestä valosta, mutta eivät estä hyvinvoinnillesi tärkeän siniturkoosin valon (auringonvalon) pääsyä silmiisi.

Serapia Sleep -lasten sinivalolasit

Serapia Sleep -lasten sinivalolasit

Yhteenveto

Sekä aurinkolaseille että sinivalolaseille on tarvetta, mutta niiden käyttötarkoitus on erilainen. Molemmat näistä laseista auttavat vähentämään häikäisyä ja edesauttavat näön tarkkuutta ja selkeyttä. Aurinkolasit ovat meille kaikille tuttu tuote, mutta sinivalolasit ovat vielä vähemmän tunnettuja. Sinivalolasit ovat syntyneet vastauksena digitaalisen elämän tuomiin haasteisiin, kuten erilaisiin silmäoireisiin ja uniongelmiin. Sinistä valoa suodattavia laseja käytetään sisätiloissa digilaitteiden keinotekoiselta siniseltä valolta suojautumiseen. Niissä ei yleensä ole UV-suojaa lainkaan. Aurinkolaseja puolestaan käytetään ulkona auringon UV-säteilyltä suojautumiseen.

Jos kiinnostuit sinistä valoa suodattavista laseista, tutustu Chillamon laadukkaisiin sinivalolaseihin. Meiltä löydät laseja sekä aikuisille että lapsille.

Liity Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! 

 

Lähteet

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aurinkolasit. Viitattu 7.12.2021.

Spectral Evaluation of Eyeglass Blocking Efficiency of Ultraviolet/High-energy Visible Blue Light for Ocular Protection. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6615932/. Viitattu 8.12.2021.

Computers, Digital Devices and Eye Strain. American Academy of Ophthalmology. Viitattu 8.12.2021.

Computer vision syndrome. American Optometric Association. Viitattu 8.12.2021.


Saatat pitää myös

Katso kaikki