arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

29.06.2021


Chillamo-blogi

14 syytä miksi kuorsaus ja uniapnea ovat haitallisia terveydellesi


Kuorsaatko sinä tai vuodekumppanisi? Tiedätkö, että kuorsaus ja siihen liittyvä uniapnea ovat monin tavoin haitaksi terveydellesi. Hoitamaton uniapnea voi olla jopa hengenvaarallinen. Tämän blogipostauksen luettuasi ymmärrät millaisia haittavaikutuksia kuorsaukseen ja uniapneaan voi liittyä. Näin sinun on myös helpompi etsiä apua kuorsaukseen.

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

29.06.2021


14 syytä miksi kuorsaus ja uniapnea ovat haitallisia terveydellesi

Kirjoittaja: Meri Halmetoja / Chillamon kauppias, #hyvänunenlähettiläs

29.06.2021


Kuorsaus koskettaa yhä useampia ihmisiä joko oman kuorsauksen tai vuodekumppanin kuorsaamisen kautta. Kuorsaus herättää monenlaisia tunteita. Joitakin se hävettää ja nolostuttaa, toiset taas vitsailevat asiasta.

Kuorsaus ja uniapnea, johon liittyy kuorsauksen lisäksi hengityskatkoksia, eivät ole hyviä vitsin aiheita!

Sekä kuorsaus että uniapnea ovat haitallisia terveydelle. Ne rasittavat usealla eri tavalla kuorsaajan elimistöä ja heikentävät niin kuorsaajan kuin vuodekumppanin elämänlaatua. Uniapneaa sairastavat ovat myös vaaraksi muille erityisesti liikenteessä.

Uniapnea on salakavala sairaus, koska sitä voi sairastaa kuka tahansa ihminen ja vieläpä tietämättään. Uniapnea ei ole vain ylipainoisten ja ikääntyneiden sairaus, kuten usein ajatellaan. Uniapneasta voivat kärsiä myöskin lapset ja nuoret sekä urheilulliset ja hyväkuntoiset ihmiset.

Seuraavassa kerron sinulle mahdollisimman ymmärrettävällä tavalla kuorsauksen ja uniapnean terveysriskeistä. Toivon, että tämän blogipostauksen luettuasi ymmärrät, että kuorsaukselle ja uniapnealle kannattaa tehdä jotakin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Tässä 14 tyypillisintä kuorsaukseen ja uniapneaan liittyvää terveyshaittaa:

1. Suuterveyden heikentyminen

Hyvä suuterveys on tärkeä osa hyvinvointiasi ja yleistä terveyttäsi. Usein sanotaankin, että suu on portti moniin sairauksiin, myös vakavampiin sellaisiin. Tämä on totta, sillä suussa olevat piilevät ja krooniset tulehdukset voivat edesauttaa esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktin puhkeamista.

Miten kuorsaus ja suuterveys liittyvät toisiinsa?

Hyvinkin paljon, sillä kuorsauksen yleisin syy on suun kautta hengittäminen nukkuessa. Tällöin puhutaan ns. suukuorsauksesta. Tiedät hengittäväsi yöllä suun kautta, jos suusi on kuiva aamulla herätessäsi. Suun kuivuminen ei suinkaan ole ainoa suun kautta tapahtuvan hengityksen ja kuorsauksen haittavaikutus.

Suuhengityksestä johtuva suun kuivuminen voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä suun bakteerikannan muuttuessa. Suun kautta hengittäminen voi aiheuttaa myös hampaiden pinnalla olevan sylkikalvon kuivumista. Seurauksena saattaa olla hampaiden reikiintymistä ja suun limakalvojen tulehduksia.

2. Hengitysteiden ärsytys

Kuorsausääni syntyy ylähengitysteiden rakenteiden värähtelystä ja osittaisesta ahtaudesta. Kuorsaus on merkki lisääntyneestä vastuksesta ylähengitysteissä. Suun kautta hengitettäessä ahtaaksi kehittyneen nielun seinämät rasittuvat, kudokset ärtyvät ja löystyvät.

3. Vastustuskyvyn heikentyminen

Nenän kautta hengittäminen on luonnollinen hengitysmuotomme. Nenähengitys on todistetusti terveydellesi parempi vaihtoehto kuin suuhengitys. Jos hengität jatkuvasti suun kautta, jätät hyödyntämättä monia nenän tarjoamia terveyshyötyjä. Yksi näistä nenähengityksen hyödyistä on vastustuskyvyn tehostuminen.

Kuten aiemmin totesin, niin suun kautta hengittäminen on tyypillisin kuorsauksen aiheuttaja. Jos hengität yöllä suun kautta, on hyvin todennäköistä, että teet samoin myös päivällä. Siirtyminen suuhengityksestä nenähengitykseen vähentää kuorsauksen todennäköisyyttä merkittävästi ja parantaa vastustuskykyäsi. Tällöin nenän sisäpuolella olevat värekarvat pääsevät tekemään tehtäväänsä eli suodattamaan mikrobeja hengitysilmasta.

Nenähengitys ja suuhengitys

4. Liikahengityksen aiheuttama happivaje

Moni ihminen hengittää tietämättään liikaa ja kärsii siihen liittyvistä oireista. Usein ajatellaan, että elimistö saa sitä enemmän happea, mitä enemmän hengitetään. Tämä käsitys on kuitenkin virheellinen. Vaikka hengität kuinka paljon tahansa, happea ei sitoudu hemoglobiiniin sen enempää.

Liikahengityksen syitä on monia. Suun kautta hengittäminen on yksi näistä syistä. Liikahengittäminen puolestaan aiheuttaa erilaisia oireita. Eräs merkittävä liikahengittämisen oire on kuorsaus ja uniapnea. Jos siis haluat päästä eroon kuorsauksesta, on syytä siirtyä suuhengityksestä nenähengitykseen.

5. Unen laadun heikentyminen ja päiväväsymys

Kuorsaus ja uniapnea haittaavat niin vuodekumppanin kuin kuorsaajan unta. Kuorsauksen ja uniapnean taustalla oleva huono nenähengitys aiheuttaa heikentynyttä unen laatua ja päiväväsymystä. Uniapneaa sairastavilla hengityskatkokset päättyvät yleensä lyhyisiin havahtumisiin, joita nukkuja itse ei välttämättä edes huomaa. Nämä havahtumiset kuitenkin häiritsevät unta ja aiheuttavat unen rikkonaisuutta ja univajetta.

Nenäliuska

6. Onnettomuusriskin lisääntyminen

Uniapneasta kärsivät saattavat torkahdella ajoittain. Tämä lisää merkittävästi onnettomuuksien ja tapaturmien riskiä. American Academy of Sleep Medicinen tekemän tutkimuksen mukaan uniapneaa sairastavilla on normaalisti nukkuviin verrattuna 2,5-kertainen riski joutua liikenneonnettomuuteen. Yksittäisiä liikenneonnettomuuden riskiä lisääviä tekijöitä ovat voimakas päiväaikainen väsymys, alle viiden tunnin yöunet ja unilääkkeiden käyttäminen. 

7. Kohonnut sydän- ja verisuonitautien riski

Uniapneaa sairastavilla verisuonet joutuvat lujille hengityskatkoksista johtuvan hapenpuutteen vuoksi. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin jopa 3–6-kertaisesti. Uniapnean ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä on todettu olevan molempiin suuntiin vaikuttava yhteys. Uniapnea voi siis lisätä sydän- ja verisuonisairauksia ja sama pätee myös toisinpäin.

8. Kaulavaltimoiden ateroskleroosi ja aivohalvaus

Yksi vakavimmista uniapnean aiheuttamista haitoista on kaulavaltimoiden ateroskleroosi eli kaulavaltimoiden kaventuminen plakiksi kutsuttujen rasvakertymien vuoksi. Tästä voi olla seurauksena aivohalvaus. Uniapnean on todettu nostavan aivohalvausriskin 2-3 kertaiseksi.

9. Sydämen rytmihäiriöt ja epäsäännöllinen syke

Pitkäaikaisesta kuorsaamisesta ja uniapneasta kärsivillä on todettu olevan nelinkertainen riski eteisvärinään eli flimmeriin. Tämä on yleisin sydämen rytmihäiriö. Uniapneapotilaiden riski eteisvärinälle ja kammioperäisille lisälyönneille on suurin yöaikaan. CPAP-hoidon on todettu vähentävän eteisvärinän uusiutumisriskiä merkittävästi.

10. Päänsärky

Päänsärky, erityisesti aamuaikaan tapahtuva, voi liittyä kuorsaukseen ja uniapneaan. Päänsärky johtuu siitä, että aivot eivät saa riittävästi happea hengityskatkosten aikana.

11. Mielenterveyden ongelmat

Uniapnea vaikuttaa useimmiten myös henkiseen hyvinvointiin. Useat tutkimukset osoittavat, että obstruktiivista uniapneaa sairastavilla on lisääntynyt riski mielialan laskuun, ahdistukseen ja post-traumaattisen stressin oireisiin. Näiden lisäksi uniapnea voi altistaa jopa psykoosille ja skitsofrenialle.

12. Seksuaalisen tyytyväisyyden heikentyminen

Kuorsaus ja uniapnea vaikuttavat myös seksuaalisuuteen. Moni kuorsauksesta ja uniapneasta kärsivä ei enää halua samalla tavalla intiimiä läheisyyttä kuin aikaisemmin ennen kuorsausta. Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui 827 keskimäärin 64-vuotiasta miestä, havaittiin, että mitä useammin ja kovempaa henkilö kuorsasi, sitä enemmän seksuaalinen tyytyväisyys kärsi.

13. Refluksitauti

Refluksitauti on hyvin yleinen uniapneaa sairastavilla. Tämä tauti saattaa johtua siitä, miten uniapneaa sairastavan kurkku sulkeutuu ilman liikkuessa sisään ja ulos unen aikana. Tämä aiheuttaa paineen muutoksia, jotka voivat vetää vatsalaukun sisällön takaisin ruokatorveen.

14. Tihentynyt virtsaamisen tarve yöllä eli nokturia

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että tihentynyt virtsaamisen tarve yöllä on yhteydessä kuorsaukseen ja uniapneaan. Jos käyt kerran yössä WC:ssä rakon tyhjennyksellä, se on aivan normaalia. Hoitamatonta uniapneaa sairastavat saattavat tehdä jopa kuusi yöllistä WC-reissua. On selvää, että tällöin unen palauttava vaikutus kärsii ja henkilöllä esiintyy päiväväsymystä.

 

Tunnistitko näitä oireita itselläsi tai vieressäsi nukkuvalla kumppanillasi? Kenties mietit, mitä voisit tehdä kuorsauksen estämiseksi.

Lue aiempi blogipostaukseni "Mistä kuorsaus johtuu ja miten siitä pääsee eroon?".

Löydät Chillamosta tehokkaita tuotteita kuorsauksen hoitoon. Kuorsauksen perimmäinen syy löytyy useimmiten vääränlaisesta hengityksestä. Ota nenähengitystuotteet avuksi ja opettele hengittämään nenän kautta. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle!

Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme!

Jos tykkäsit tästä blogipostauksesta ja ajattelet, että myös Facebook-ystäväsi voisivat olla kiinnostuneita, niin jaathan sitä eteenpäin. Löydät jakolinkin postauksen alusta. Kiitos sinulle ❤️

 

Lähteet:

Kuorsaajan nenä. https://www.duodecimlehti.fi/duo97129. Viitattu 23.6.2021.

Uniapnea yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin. https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/uniapnea-yhteydessa-sydan-ja-verisuonisairauksiin/. Viitattu 23.6.2021.

Sairastatko tietämättäsi uniapneaa? (obstruktiivinen uniapnea). https://www.kaypahoito.fi/khp00097. Viitattu 23.6.2021.

Risk of motor vehicle accidents is higher in people with sleep apnea. https://aasm.org/risk-of-motor-vehicle-accidents-is-higher-in-people-with-sleep-apnea/. Viitattu 24.6.2021.

Nighttime urination and sleep apnea. https://www.sleepapnea.org/learn/sleep-apnea/nighttime-urination-and-sleep-apnea/. Viitattu 24.6.2021.

The link between snoring and low sexual satisfaction. https://www.verywellhealth.com/snoring-reduces-sexual-satisfaction-2224290. Viitattu 23.6.2021.

Sleep apnea, psychopathology and mental health care. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560422/. Viitattu 23.6.2021.

 

Kommentteja


Kirjoita kommentti

Huomioi, että kommentit julkaistaan vasta hyväksymisen jälkeen.