Pikaopas kuorsauksen hoitotuotteiden valintaan

Pikaopas kuorsauksen hoitotuotteiden valintaan

Kuorsauksen hoitoon on olemassa mitä erilaisempia ja kenties hieman kummalliseltakin näyttäviä tuotteita. Moni miettii, mikä tuote mahtaisi tepsiä joko omaan tai vuodekumppanin kuorsaukseen. Tämä pikaopas auttaa sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivat keinot kuorsauksen lopettamiseen ja hillitsemiseen.

Kun lähdet etsimään ratkaisua kuorsauksen estämiseen, niin selvitä aivan ensimmäiseksi, miksi kuorsaat. Sinun kuorsauksen syy voi olla aivan erilainen kuin jonkun toisen henkilön. Sen jälkeen, kun tiedät kuorsauksen taustalla olevat syyt, niin kuorsauksen hoito on huomattavasti helpompaa, nopeampaa ja edullisempaa.

On hyvä ymmärtää, että kuorsaamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa syytä, eikä myöskään yhtä yleispätevää ratkaisua sen lopettamiseen. Kuorsaus voi siis johtua useasta eri tekijästä ja niiden yhteisvaikutuksesta. Siksi myös kuorsauksen hoitoon tarvitaan erilaisia keinoja.

Kuorsauksen syy löytyy anatomiselta kannalta katsottuna 4 eri tekijästä:

 1. kielestä
 2. nenästä
 3. suusta
 4. nielun veltoista kudoksista.

  Kuorsaustyypit ja niihin sopivat hoitoratkaisut 

  1. Kielikuorsaus

  Kielikuorsaus liittyy selinmakuulla nukkumiseen. Selinmakuulla kielen lihakset rentoutuvat ja siten kielen takaosa valuu taakse- ja alaspäin kaventaen tai tukkien hengitystiet kokonaan. Jos hengitystiet tukkeutuvat kokonaan ja ilma ei pääse virtaamaan lainkaan, on kyse obstruktiivisesta uniapneasta. Kielikuorsauksen taustalla voi olla myös liian kireä kieli. Tällöin kieli ei pääse lepoasentoon kitalakea vasten, vaan kielijänne vetää kieltä taakse ja alaspäin nieluun.

  Voit tunnistaa oletko kielikuorsaaja seuraavista asioista:

  • kuorsaat vain selinmakuulla nukkuessasi
  • sinulla on vetäytynyt leuka ja/tai suuri kieli
  • kuorsausääni on tyypillistä kuorsausta voimakkaampi ja se syntyy sysäyksittäin.

  Jos olet kielikuorsaaja, niin vältä selällään nukkumista ja siirry kylkiasentoon. Nukkumisasennon vaihtaminen ei välttämättä ole alussa helppoa. Voit käyttää apuna seuraavia asentohoitoon tarkoitettuja tuotteita:

  • kuorsausreppua
  • kuorsausvyötä
  • kuorsausliiviä
  • kuorsaustyynyä.

  Asentohoidon lisäksi kielestä johtuvaa kuorsausta voidaan estää ja hillitä tehokkaasti käyttämällä kuorsauskiskoa ja kielistabilisaattoria. Kuorsauskisko työntää alaleukaa hieman eteenpäin. Tällöin alaleuan lihakset jännittyvät kevyesti ja estävät siten kielen valumisen nieluun. Kielistabilisaattori puolestaan toimii kuin kielen päähän laitettava tutti, joka imee heikolla voimalla kieltä eteenpäin. Kumpikin näistä välineistä pitää siis kielen pois nielusta nukkumisen aikana.

  Lämpömuotoiltava kuorsauskiskoKielistabilisaattori

   

  Asennon muuttaminen ja kuorsauskisko eivät vaikuta kuorsauksen aiheuttajaan eli kieleen. Kielen lihasvoimaa lisäämällä ja kielijänteen kireyttä helpottamalla voidaan lisätä nielun lihasvoimaa, jolloin kuorsauksen todennäköisyys vähenee merkittävästi.

   2. Suukuorsaus

  Kuorsauksen yleisin syy on suun kautta hengittäminen nukkuessa. Tästä tulee myös nimi suukuorsaus. Kuorsausääni syntyy, kun ilman kulku ylähengitysteissä ahtautuu ja pehmeän suulaen, kielen ja nielun takaosan välinen tilaa pienenee aiheuttaen kuorsausäänenä kuuluvaa värinää.

  Voit tunnistaa oletko suukuorsaaja kahdesta asiasta:

  • kuorsaat vain silloin, kun suu on auki
  • kuorsausääni on tasaista ja lepattavaa.

  Suun kautta hengittäminen ei ole luonnollinen hengitysmuotomme. Jos hengität nukkuessasi suun kautta, se viestii siitä, että nenän kautta hengittämisessä on jotain ongelmia. Tällöin ensimmäisenä tehtävänäsi on ryhtyä parantamaan nenähengitystä.

  Jos olet hengittänyt pitkään suun kautta, voi nenähengitykseen siirtyminen olla aluksi haastavaa. Voit käyttää nenähengityksen edistämiseen siihen varta vasten tarkoitettuja tuotteita.

  Seuraavassa esittelen sinulle 5 erilaista nenähengitystuotetta, jotka ovat pienestä koostaan huolimatta hämmästyttävän tehokkaita. Näiden tuotteiden etuna on myös edullinen hinta ja suhteellisen pitkä käyttöikä.

  Pyöreä sieraintenlaajentajaPutkilomallinen sieraintenlaajentaja
  Magneettinen nenäklipsi
  Nenäliuska
  Nenäteippi
  Ilmanpuhdistaja 

  Jos hengität tiedostamattasi suun kautta, vaikka nenäsi ei ole tukossa, se voi olla merkki leuan heikosta lihasvoimasta tai leuan alueen lihaskireydestä. Lihasvoimaharjoitteiden lisäksi voit helpottaa suun kiinni pitämistä teippaamalla huulet kiinni yön ajaksi suuteipillä. Tässä ohjeet suun teippaukseen.

  Suukuorsauksen estämiseen sopivia välineitä ovat suun teippauksen ja nenähengitystuotteiden lisäksi kuorsauskisko ja leukatuki. Nämä molemmat välineet auttavat suun kiinni pitämisessä ja estävät suun kautta hengittämisen. Suukuorsauksen hoidossa on suositeltavaa käyttää yhtä aikaa sekä nenähengitystuotetta että kuorsauskiskoa tai leukatukea.

  Alla on premium leukatuki ja perusmallinen leukatuki. Näiden kahden leukatuen välillä on se ero, että premium-leukatuki kiinnittyy pään ympärille kahdesta kohtaa. Leukatuki on edullinen hankinta ja sen käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin kuorsauskiskon.

  Premium leukatukiPerusmallinen leukatuki

  Jos haluat tietää enemmän hengittämisestä ja erityisesti nenähengityksen hyödyistä, suosittelen lukemaan James Nestorin kirjoittaman New York Times bestseller -kirjan Hengitys, uutta tietoa kadonneesta taidosta. Voit tilata tämän kirjan edulliseen hintaan Chillamosta.

  3. Nenäkuorsaus

  Vaikeutunut nenähengitys voi aiheuttaa suukuorsauksen lisäksi nenäkuorsausta. Useimmiten nenäkuorsaus syntyy nenänielun alaosassa eli pehmeän kitalaen ja nielun puolella. 

  Nenäkuorsaukseen voivat viitata seuraavat asiat:

  • kuorsausääni on tasaista, lepattavaa tai kohisevaa ähinää, se voi myös muistuttaa viheltävää vesipannua
  • jos sinulla on vaikeuksia nenän kautta hengittämisessä hereillä ollessasi, niin suurella todennäköisyydellä nenähengitys ei suju vaivattomasti myöskään yöllä 
  • kärsit kuivasta suusta, pahanhajuisesta hengityksestä tai päänsärystä.

  Nenässä syntyvää kuorsausta voidaan hoitaa tehokkaasti kotikonstein nenähengitystuotteiden avulla, siis samoilla tuotteilla kuin suukuorsausta. Jos nenähengitys ei lähde sujumaan kotikonsteilla, on syytä käydä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärillä tarkistamassa, ettei nenässä ole esimerkiksi polyyppeja tai rakenteellisia ongelmia, kuten vino väliseinä.

  4. Nielukuorsaus

  Nielun alueen veltot kudokset ovat harvoin syyllisiä ”tavalliseen kuorsaukseen”, siis kuorsaukseen, jossa ei esiinny hengityskatkoksia. Nielukuorsausta esiintyy, kun nielun sivuseinien lihasjänteys on heikko ja ne painuvat yhteen sisäänhengityksen aikana. Tätä heikkoutta voi esiintyä koko suunielun ja alanielun alueella.

  Voit tunnistaa oletko nielukuorsaaja seuraavista asioista:

  • kuorsausääni on todella voimakas, kuorsausta seuraa hengityskatkokset, jotka voivat olla pituudeltaan muutamasta sekunnista jopa puoleen minuuttiin
  • kuorsaat kaikissa nukkuma-asennoissa (selin- ja kylkiasennossa ja vatsallaan)
  • sinulla on epäsäännöllinen hengitysrytmi
  • olet ylipainoinen (painoindeksi >25).

  Nielukuorsaus on vakavasti otettava asia, sillä se on yksi ahtauttavan eli obstruktiivisen uniapnean aiheuttajista. Tämä asennosta riippumaton uniapnea johtuu lähes aina hengitysteiden kudosten velttoudesta.

  Nielukuorsauksen pääongelma on alipaine ylemmissä hengitysteissä, joka syntyy nenän ahtaudesta. Siksi nielukuorsauksen hoidon ensimmäinen askel on sujuvan nenähengityksen varmistaminen esimerkiksi nenähengitystuotteiden avulla. Jos kuorsauksen syynä on uniapnea, käytetään etenkin vaikeimmissa tapauksissa hoitomuotona CPAP-laitetta. Sen avulla potilas hengittää tavallista huoneilmaa kevyellä ylipaineella. Tämä estää hengityksen ahtautumisen.

  Pyöreä sieraintenlaajentaja

  Uniapneakisko on hyvä vaihtoehto CPAP-hoidolle, kun potilaalla on lievä tai keskivaikea obstruktiivinen uniapnea. Uniapneakisko siirtää eteenpäin alaleukaa ja kielen lihaksistoa ja aktivoi nielun lihaksistoa siten, että kieli ja pehmeä suulaki eivät tuki hengitysteitä nukkuessa. Lisääntynyt ilmatila nielussa vähentää hengityskatkoksia ja siten parantaa päiväaikaista vireystilaa.

   

  Joko nyt tiedät millainen kuorsaaja olet?

  Jos et vielä tiedä, niin pyydä vuodekumppaniasi havainnoimaan, missä asennossa kuorsaat ja miltä kuorsauksesi kuulostaa. Jos nukut yksin, voit nauhoittaa yön aikaista äännehdintääsi. Tärkeintä on, että ryhdyt tekemään jotain kuorsaamisen lopettamiseksi. Se on taatusti hyvinvointiasi edistävä teko!

  TUTUSTU Chillamon kuorsauksen hoitotuotteisiin.

   

  LUE myös muut Chillamo-blogin kuorsausaiheiset artikkelit.

  Kuorsauksen hoito kotikonstein: 14 tapaa lopettaa kuorsaus

  14 syytä miksi kuorsaus ja uniapnea ovat haitallisia terveydellesi

  Mistä kuorsaus johtuu ja miten siitä pääsee eroon?

   

  LIITY Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! Linkin löydät kommenttien alapuolelta.


  1 kommentti


  • Marko Heinonen

   Kyllä kuorsaan ja kuulemma joka asennossa


  Kirjoita kommentti

  Huomio, että kommentit täytyy hyväksyä ennen julkaisua

  Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


  Saatat pitää myös

  Katso kaikki