Pikaopas kuorsauksen hoitotuotteiden valintaan

Pikaopas kuorsauksen hoitotuotteiden valintaan

Kuorsauksen hoitoon on olemassa mitä erilaisempia ja kenties hieman kummalliselta näyttäviä tuotteita. Tiedän, että moni ihminen miettii, mikä tuote mahtaisi tepsiä joko omaan tai vuodekumppanin kuorsaukseen. Tämä pikaopas auttaa sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivat keinot kuorsauksen lopettamiseen ja hillitsemiseen.

Kun lähdet etsimään ratkaisua kuorsauksen lopettamiseen, niin selvitä aivan ensimmäiseksi, miksi kuorsaat. Sinun kuorsauksen syy voi olla aivan erilainen kuin jonkun toisen henkilön. Sen jälkeen, kun tiedät kuorsauksen taustalla olevat syyt, niin kuorsauksen hoito on huomattavasti helpompaa, nopeampaa ja edullisempaa.

On hyvä ymmärtää, että kuorsaamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa syytä, eikä siten myöskään yhtä yleispätevää ratkaisua sen lopettamiseen. Kuorsaus voi siis johtua useasta eri tekijästä ja niiden yhteisvaikutuksesta. Siksi myös kuorsauksen hoitoon tarvitaan erilaisia keinoja.

Kuorsauksen syy löytyy anatomiselta kannalta katsottuna neljästä eri tekijästä:

 1. kielestä
 2. nenästä
 3. suusta
 4. nielun veltoista kudoksista.

  Kuorsaustyypit ja niihin sopivat hoitoratkaisut 

  1. Kielikuorsaus

  Kielikuorsaus liittyy selinmakuulla nukkumiseen. Selinmakuulla kielen lihakset rentoutuvat ja siten kielen takaosa valuu nieluun kaventaen tai tukkien hengitystiet kokonaan. Jos hengitystiet tukkeutuvat kokonaan ja ilma ei pääse virtaamaan lainkaan, on kyse obstruktiivisesta uniapneasta. Tämä vakava sairaus yleistyy kovaa vauhtia. Huolestuttavinta on se, että moni sairastaa uniapneaa tietämättään.

  Kielestä johtuvan kuorsauksen todellinen syy löytyy suuhengityksestä. Suun kautta hengitettäessä kieli ei pysty asettumaan oikeaan lepoasentoon vasten yläkitalakea, vaan makaa suun pohjalla. Suuhengityksen seurauksena nielu ahtautuu ja kuorsauksen riski kasvaa merkittävästi.

  Voit tunnistaa oletko kielikuorsaaja seuraavista asioista:

  • kuorsaat vain selinmakuulla nukkuessa
  • sinulla on taakse vetäytynyt alaleuka, joka ahtauttaa nielua
  • kuorsausääni on tyypillistä kuorsausta voimakkaampi ja se syntyy sysäyksittäin.

  Kielikuorsauksen yhtenä hyvänä hoitokeinona on selällään nukkumisen välttäminen. Tämä voi olla helpommin sanottu kuin tehty, jos olet nukkunut vuosikausia selinmakuulla. Onneksi kyljellään pysymistä varten on kehitetty useita erilaisia apuvälineitä. 

  Niinkin yksinkertainen väline kuin tyyny, voi olla hyvin ratkaisevassa asemassa kuorsauksen ja uniapnean lopettamisessa. Huippulaadukas PosiForm on yksi markkinoiden parhaimmista kuorsausta ehkäisevistä tyynyistä.  PosiForm-tyynyssä on keskiharjanne, jonka ansiosta selällään nukkuminen on lähes mahdotonta. Tyynyn erityinen muotoilu tukee myös pään, hartioiden ja leuan anatomisesti oikeaa asentoa. Näin alaleuka pysyy rentona ja ylähengitystiet avoimina, joten kuorsausta ei pääse syntymään.

  Kuorsaustyynyn lisäksi kannattaa kokeilla muita asentohoitoon tarkoitettuja tuotteita, kuten kuorsausreppua, -vyötä ja -liiviä. Löydät vain kokeilemalla sinulle sopivimman asentohoitotuotteen.

  PosiForm-kuorsaustyyny

  PosiForm-kuorsaustyyny

  Asentohoidon lisäksi kielestä johtuvaa kuorsausta voidaan estää ja hillitä tehokkaasti käyttämällä kuorsauskiskoa tai kielistabilisaattoria. Kuorsauskisko työntää alaleukaa hieman eteenpäin. Tällöin alaleuan lihakset jännittyvät kevyesti ja estävät siten kielen valumisen nieluun. Kielistabilisaattori puolestaan toimii kuin kielen päähän laitettava tutti, joka imee heikolla voimalla kieltä eteenpäin. Kumpikin näistä välineistä pitää siis kielen pois nielusta nukkumisen aikana.

  Nukkuma-asennon muuttaminen ja suuhun laitettavien välineiden, kuten kuorsauskiskon, käyttäminen eivät sinänsä vaikuta kuorsauksen aiheuttajaan eli kieleen. Siksi olisikin tärkeää tehdä myös kielijumppaa, joka avartaa ahdasta nielua, lisää kielen lihasvoimaa ja vähentää kielijänteen kireyttä. 

  Somnolis-kuorsauskisko.

  Somnolis-kuorsauskisko

   2. Suukuorsaus

  Kuorsauksen yleisin syy on suun kautta hengittäminen nukkuessa. Tästä tulee myös nimi suukuorsaus. Kuorsausääni syntyy, kun ilman kulku ylähengitysteissä ahtautuu ja pehmeän suulaen, kielen ja nielun takaosan välinen tilaa pienenee aiheuttaen kuorsausäänenä kuuluvaa värinää.

  Voit tunnistaa oletko suukuorsaaja kahdesta asiasta:

  • kuorsaat vain silloin, kun suu on auki
  • kuorsausääni on tasaista ja lepattavaa.

  Suun kautta hengittäminen ei ole luonnollinen hengitysmuotomme. Jos hengität nukkuessasi suun kautta, se viestii siitä, että nenän kautta hengittämisessä on jotain ongelmia. Tällöin ensimmäisenä tehtävänäsi on keskittyä nenähengityksen parantamiseen.

  Jos olet hengittänyt pitkään suun kautta, voi nenähengitykseen siirtyminen olla aluksi haastavaa. Siksi suosittelen sinua käyttämään ainakin alkuvaiheessa sieraintenlaajentajaa, joka vähentää nenän tukkoisuutta ja parantaa ilman virtaamista sierainten kautta. Jos nämä sieraimia laajentavat apuvälineet eivät ole sinulle vielä tuttuja, niin lue Chillamo-blogin artikkeli "Mikä on sieraintenlaajentaja ja kenelle se sopii?".

  Useat Chillamo-verkkokaupan asiakkaat ovat kokeilleet sieraintenlaajentajaa ja yllättyneet sen myönteisistä vaikutuksista. Tämä käy hyvin ilmi blogiartikkelista "Kokemuksia sieraintenlaajentajan käyttämisestä".

  Pyöreä sieraintenlaajentaja.

  Pyöreä sieraintenlaajentaja

  Jos hengität tiedostamattasi suun kautta, vaikka nenäsi ei ole tukossa, se voi olla merkki leuan heikosta lihasvoimasta ja/tai leuan alueen lihaskireydestä. Lihasvoimaharjoitteiden lisäksi voit helpottaa suun kiinni pitämistä suuteipin avulla. Huulten kiinni teippaaminen voi kuulostaa rajulta toimenpiteeltä, mutta se on erittäin hyvä ja tehokas keino oppia hengittämään nenän kautta nukkuessa.

  Suuteippi

  Suukuorsauksen estämiseen sopivia välineitä ovat suuteipin ja sieraintenlaajentajien lisäksi kuorsauskisko ja leukatuki. Nämä molemmat välineet auttavat suun kiinni pitämisessä ja estävät suun kautta hengittämisen. Suukuorsauksen hoidossa on suositeltavaa käyttää yhtä aikaa sekä sieraintenlaajentajaa että kuorsauskiskoa/ leukatukea.

  Alla on premium leukatuki ja perusmallinen leukatuki. Näiden kahden leukatuen välillä on se ero, että premium leukatuki kiinnittyy pään ympärille sekä päälaelta että takaraivolta ja perusmalli vain päälaelta. Leukatuki on edullinen ja tehokas apuväline suun kiinni pitämiseen, kunhan varmistat, että tuki on sopivan kokoinen sinulle. Jos leukatuki jää liian löysäksi, siitä ei ole mitään hyötyä kuorsauksen hoidossa.

  Premium leukatukiPerusmallinen leukatuki

  Jos haluat tietää enemmän hengittämisestä ja erityisesti nenähengityksen hyödyistä, suosittelen lukemaan James Nestorin kirjoittaman New York Times bestseller -kirjan Hengitys, uutta tietoa kadonneesta taidosta. Voit tilata tämän kirjan edulliseen hintaan Chillamosta.

  3. Nenäkuorsaus

  Vaikeutunut nenähengitys voi aiheuttaa suukuorsauksen lisäksi nenäkuorsausta. Useimmiten nenän kautta tapahtuva kuorsaus syntyy nenänielun alaosassa eli pehmeän kitalaen ja nielun puolella. 

  Nenäkuorsaukseen voivat viitata seuraavat asiat:

  • kuorsausääni on tasaista, lepattavaa tai kohisevaa ähinää, se voi myös muistuttaa viheltävää vesipannua
  • jos sinulla on vaikeuksia nenän kautta hengittämisessä hereillä ollessasi, niin suurella todennäköisyydellä nenähengitys ei suju vaivattomasti myöskään yöllä 
  • kärsit kuivasta suusta, pahanhajuisesta hengityksestä tai päänsärystä.

  Nenässä syntyvää kuorsausta voidaan hoitaa tehokkaasti kotikonstein, esimerkiksi sieraintenlaajentajan ja nenähuuhtelukannun. Jos nenähengitys ei lähde sujumaan kotikonsteilla, niin suosittelen käymään korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärillä. Hän tarkistaa, ettei nenässä ole esimerkiksi polyyppeja tai rakenteellisia ongelmia, kuten vino väliseinä.

  Nenäliuska.

  Nenäliuska

  4. Nielukuorsaus

  Nielun alueen veltot kudokset ovat harvoin syyllisiä ns. tavalliseen kuorsaukseen, siis kuorsaukseen, jossa ei esiinny hengityskatkoksia. Nielukuorsausta esiintyy, kun nielun sivuseinien lihasjänteys on heikko ja ne painuvat yhteen sisäänhengityksen aikana. 

  Voit tunnistaa oletko nielukuorsaaja seuraavista asioista:

  • kuorsausääni on todella voimakas, kuorsausta seuraa hengityskatkokset, jotka voivat olla pituudeltaan muutamasta sekunnista jopa puoleen minuuttiin
  • kuorsaat kaikissa nukkuma-asennoissa (selin- ja kylkiasennossa ja vatsallaan)
  • sinulla on epäsäännöllinen hengitysrytmi
  • olet ylipainoinen (painoindeksi >25).

  Nielukuorsaus on vakavasti otettava asia, sillä se on yksi ahtauttavan eli obstruktiivisen uniapnean aiheuttajista. Tämä asennosta riippumaton uniapnea johtuu lähes aina hengitysteiden kudosten velttoudesta.

  Nielukuorsauksen pääongelma on alipaine ylemmissä hengitysteissä, joka syntyy nenän ahtaudesta. Siksi nielukuorsauksen hoidon ensimmäinen askel on sujuvan nenähengityksen varmistaminen esimerkiksi sieraintenlaajentajan ja nenähuuhtelujen avulla.

  Jos kuorsauksen syynä on uniapnea, käytetään etenkin vaikeimmissa tapauksissa hoitomuotona CPAP-laitetta. Sen avulla potilas hengittää tavallista huoneilmaa kevyellä ylipaineella. Tämä estää hengityksen ahtautumisen.

  Uniapneakisko, kuten sveitsiläinen SomnoFit-S on hyvä vaihtoehto CPAP-hoidolle, kun potilaalla on lievä tai keskivaikea obstruktiivinen uniapnea. SomnoFit-S kuorsaus- ja uniapneakisko siirtää alaleukaa muutaman millimetrin eteenpäin ja siten vapauttaa ylähengitystiet ja estää kielen valumisen nieluun.

  Leuan asentoa muokkaavan hoitokeinon, siis SomnoFit-S kiskon, teho on todistettu kliinisesti. Yli 80 %:ssa tapauksista se vähentää tai poistaa kokonaan kuorsauksen. SomnoFit-S kiskoa käytettäessä apneaindeksin keskimääräinen vähentyminen on 55 %. Kiskon teho voi kuitenkin vaihdella huomattavasti eri henkilöiden välillä.

   SomnoFit-S kuorsaus- ja uniapneakisko

  SomnoFit-S kuorsaus- ja uniapneakisko

   

  Joko tiedät tämän pikaoppaan luettuasi, millainen kuorsaaja olet?

  Jos et vielä tiedä, niin pyydä vuodekumppaniasi havainnoimaan, missä asennossa kuorsaat ja miltä kuorsauksesi kuulostaa. Jos nukut yksin, voit nauhoittaa yön aikaista äännehdintääsi. Tärkeintä on, että ryhdyt tekemään jotakin kuorsaamisen lopettamiseksi. Se on taatusti hyvinvointiasi edistävä teko ❤️ Kenties myös vuodekumppanisi kiittää.

  TUTUSTU Chillamon kuorsauksen hoitotuotteisiin. Toivottavasti löydät sieltä sinulle sopivat tuotteet.

   

  LUE myös muut Chillamo-blogin kuorsausaiheiset artikkelit:

  Kuorsauksen hoito kotikonstein: 14 tapaa lopettaa kuorsaus

  14 syytä, miksi kuorsaus ja uniapnea ovat haitallisia terveydellesi

  Mistä kuorsaus johtuu ja miten siitä pääsee eroon?

   

  LIITY Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi! Löydät linkin kommenttien alapuolelta.


  1 kommentti


  • Marko Heinonen

   Kyllä kuorsaan ja kuulemma joka asennossa


  Kirjoita kommentti

  Huomio, että kommentit täytyy hyväksyä ennen julkaisua

  Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


  Saatat pitää myös

  Katso kaikki