Päivitetty 4.3.2025
Hampaiden narskuttelu eli bruksismi ei ole harmiton vaiva. Se voi aiheuttaa monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka heikentävät elämänlaatua.
Tässä blogiartikkelissa kerron, miten bruksismi oireilee. Lisäksi esittelen 16 vinkkiä, miten voit lopettaa narskuttelun tai ainakin vähentää sitä.
Mistä tietää, että narskuttelee hampaita?
Et ehkä sitä itse huomaakaan!
Hampaiden narskuttelu yöllä on hyvin yleistä. Jos nukut yksin, et välttämättä tiedä hampaiden yhteen puremisesta. Saatat aamulla ihmetellä esimerkiksi jomottavaa tunnetta ohimoilla tai hammaskipuja, mutta et osaa yhdistää sitä bruksismiin.
Joskus hampaiden narskutus tulee esille vasta hammaslääkärikäynnin yhteydessä. Se paljastuu yleensä ensimmäisenä kulmahampaiden kiiltävistä kärjistä. Myös toistuvat hammaslohkeamat ja/tai nopea hampaiden kuluminen voivat paljastaa narskuttelun.
Miten bruksismi oireilee?
Bruksismin oireet ovat hämmästyttävän laajat.
Tyypilliset hampaiden narskuttelu oireet ovat
- hammasoireet: hampaiden kuluminen, lohkeaminen, paikkojen irtoaminen, kiillevauriot
- suun oireet: posken sisäpinnan ja kielen rikkoutuminen, suupolte
- erilaiset kivut ja säryt hampaissa, leuassa, kasvoissa, hartioissa, korvissa, päässä (ohimopäänsärky)
- huimauksen tunne
- tinnitys eli korvien soiminen sekä korvien lukkiutuminen
- korvatulehdukset ja kuulon aleneminen
- silmäoireet
- niska-hartiaseudun oireet
- kurkkukipu ja nieluoireet
- äänen käheytyminen
- kireyden tunne lapojen välissä
- leukaoireet: kivut, väsyminen ja jäykkyys, lukkiutuminen, leukaniveläänet
- rajoittunut suun avaus
- väsymys ja univaje
- ulkonäön muutokset, kuten neliömäinen leuka kroonisessa bruksismissa
- kasvojen ihon kimmoisuuden väheneminen ja sen seurauksena ihon roikkuminen silmien alta ja poskipäiden alueelta.
Eikä tässä vielä kaikki...
Vakavin narskuttelun oire on hammasytimen tulehtuminen. Jos tämä tulehdus pääsee oireettomana pahenemaan, voi seurauksena olla hengenvaarallisia yleisinfektioita.
Siksi narskuttelua kannattaa aina hoitaa.
Miten lopettaa hampaiden narskuttelu?
Suosittelen, että valitset bruksismin hoitotavan syyn perusteella. Näin pääset ongelman ytimeen, etkä hoida pelkästään oireita.
Hampaiden narskuttelun taustalla on monia erilaisia tekijöitä. Voit lukea niistä blogikirjoituksestani ”12 syytä, mistä hampaiden narskuttelu voi johtua”.
Mutta nyt esittelen sinulle 16 tapaa narskuttelun hoitoon:
1. Stressin lievittäminen
Bruksismin syynä on käytännössä aina stressi.
Ja siksi...
Kannattaa pysähtyä miettimään, mitkä asiat aiheuttavat stressiä elämässäsi. On myös hyvä pohtia, mitkä asiat auttavat rentoutumaan ja saavat stressin vähenemään.
Kun löydät itsellesi sopivat stressinhallintakeinot, voit saada narskuttelun vähenemään tai loppumaan jopa kokonaan.
2. Rauhoittuminen ennen nukkumaanmenoa
Mieltä ja kehoa rauhoittavien iltarutiinien merkitystä ei mielestäni voi korostaa liikaa. Ne auttavat parasympaattista hermostoa (siis "lepo ja sulatus -järjestelmää") aktivoitumaan. Tämä voi vähentää unenaikaista lihasjännitystä ja siten myös hampaiden narskuttelua nukkuessa.
Kaikki älylaitteet kannattaa laittaa iltaisin syrjään vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Näistä laitteista heijastuva sinivioletti valo aktivoi hermostoa ja häiritsee melatoniinin eritystä aiheuttaen nukahtamisvaikeuksia ja heikentynyttä unen laatua.
Mutta...
Jos kuitenkin tykkäät rentoutua iltaisin television ääressä, niin tee se fiksusti käyttämällä sinivalolaseja/-klipsejä. Niin minäkin olen tehnyt jo vuodesta 2020 lukien. 😊

3. Ahdistuksen lievittäminen
Ahdistus laukaisee sympaattisen hermoston (”taistele tai pakene” -reaktion), joka lisää lihasjännitystä koko kehossa, myös leuassa. Tämä voi johtaa hampaiden yhteenpuremiseen ja narskutteluun, erityisesti unen aikana.
Ahdistuksen vähentämiseen toimivat useimmiten samat keinot kuin stressin hallintaan. Ahdistukseen voi auttaa myös puhuminen joko ystävälle tai ammattilaiselle. Myös murehtimisen rajaaminen ja omien pelkojen kohtaaminen voivat auttaa ahdistuksen hallinnassa.
4. Perfektionismin käsittely ja vähentäminen
Tietyt persoonallisuuspiirteet, kuten perfektionismi, edesauttavat bruksismia. Siksi perfektionismin vähentäminen voi olla hyvä apu narskuttelun hoidossa. Kognitiivisella käyttäytymisterapialla on saatu hyviä tuloksia perfektionismin vähentämisessä. Sen avulla voidaan mm. helpottaa täydellisyyshakuisuutta.
5. Purentakiskon käyttäminen
Hampaiden narskuttelun yleisin hoitomuoto on purentakisko. Se auttaa rentouttamaan puremalihaksia ja suojaa hampaita kulumiselta ja lohkeilulta.
Narskuttelu kiskoja on kolmenlaisia: stabilisaatiokisko, relaksaatiokisko ja enteriorinen repositiokisko.
Kovasta akryylimuovista yksilöllisesti valmistettu stabilisaatiokisko on yleisimmin käytetty kisko bruksismin hoidossa. Sen voi hankkia joko yksityisen tai kunnallisen hammaslääkärin kautta.
Mutta on hyvä muistaa, että...
Et tarvitse narskuttelun hoitoon välttämättä hammasteknikon tekemää purentakiskoa, joka voi maksaa satoja euroja.
Vaan...
Voit hankkia huomattavasti edullisemman lämpömuotoiltavan narskuttelu purentasuojan.
Käytän itse oman kauppani valikoimassa olevaa SOVA Aero purentakiskoa. Se on auttanut vähentämään hampaiden kulumista ja kipuja. Tykästyin kiskoon heti ensimmäisen yön jälkeen. ❤️
Myös monet Chillamon asiakkaat ovat tyytyväisiä SOVA Aeroon. Tässä Juuson kokemuksia:
"Loistava tuote! Kevyempi kuin apteekkimallit ja voi muotoilla useammin itselle sopivaksi jos kerralla ei mene purkkiin. Puolison yöllinen narskuttelu loppui heti. Komenttia tuli siitä, että tuotetta käyttäessä voi puhua normaalisti ja esimerkiksi juoda vettä. Tämä ei onnistunut kovin hyvin perinteisillä malleilla. Tilaamme varmasti uudet pian.
Huomio ensikäyttäjälle: Tuotteesta on helppo purra läpi muotoiluvaiheessa. Tee muotoilu siis kärsivällisesti äläkä pure liikaa."
👉 Lue myös "10 syytä, miksi SOVA Aero on paras purentakisko".
6. Purentavikojen hoito
Korjaamalla purennan rakenteellisia häiriöitä narskuttelu saadan usein loppumaan kokonaan tai ainakin sen aiheuttamat kudosvauriot ja oireet vähenemään. Purentaa on mahdollista tasapainottaa hionnalla, jossa ylä- ja alaleuan hampaiden kosketuskohdat korjataan kestämään kuormitusta paremmin.
7. Uniapnean hoitaminen
Obstruktiivisen uniapnean ja bruksismin välinen yhteys on vielä epäselvä. Uniapnea on kuitenkin unibruksismin riskitekijä. Nukkuessa tapahtuvaa narskuttelua on todettu enemmän uniapneaa sairastavilla.
Ja siksi...
Uniapnean asianmukaisella hoitamisella, esimerkiksi uniapneakiskon ja/tai uniapneavyön avulla, on mahdollista vähentää hampaiden narskuttelua yöllä.

8. Alaleuan liikeharjoitukset
Alaleuan liikeharjoituksilla pyritään vahvistamaan lihaksia, jotta ne ohjaavat leukaniveltä liikkumaan oikeita liikeratoja pitkin. Nämä harjoitukset auttavat myös alaleuan rentoutumista ja lihastasapainon löytämistä.
9. Ergonomian ja istuma-asennon korjaaminen
Lysähtänyt ryhti ja pään kallistuminen eteen voivat kiristää purentalihaksia ja siten pahentaa bruksismia. Siksi istuma-asennon ja ergonomian korjaaminen ovat narskuttelun hoidossa tärkeitä asioita.
Jos kaipaat apuvälinettä pään asennon tukemiseen, kokeile kaulatukea. Se auttaa myös kuorsauksen vähentämiseen.
10. Purukumin välttäminen
Purukumin jauhaminen vahvistaa leukalihasten puruvoimaa. Siksi purukumin käytön välttäminen on yksi hyvä keino narskuttelun lopettamisessa.
11. Tupakoinnin, kahvin ja alkoholin välttäminen/vähentäminen
Nikotiini, kofeiini ja alkoholi pahentavat bruksismin oireita monen eri tekijän kautta. Nämä aineet mm. lisäävät hermoston aktiivisuutta ja ahdistusta sekä heikentävät unen laatua. Näin ollen jos haluat päästä eroon narskuttelusta, runsasta kahvin ja alkoholin juontia sekä tupakointi olisi hyvä vähentää tai lopettaa kokonaan.
12. Kipujen lievittäminen
Bruksismi aiheuttaa usein kipuja ja särkyjä esimerkiksi puremalihaksiin. Niitä voidaan helpottaa hieronnalla, venyttelyllä, lämpö- ja kylmähoidolla sekä tarvittaessa kipulääkkeillä.
13. Lääkehoito
Bruksismin aiheuttamiin lihaskipuihin sekä leukaniveloireiden akuuttiin hoitoon käytetään tavanomaisia tulehduskipulääkkeitä. Pahimpiin lihasjännitystiloihin auttaa lihasrelaksantit.
Hampaiden narskutukseen käytetään myös botuliinitoksiinia (esim. Botox). Se estää tulehdusvälittäjäaineiden vapautumista ja siten lievittää kipuja. Lisäksi botuliinitoksiini vähentää unibruksismin voimakkuutta, mutta ei esiintymistiheyttä. Botuliinitoksiinin huonona puolena on sen kalleus ja suhteellisen lyhyt vaikutusaika (3-4 kk).
14. Biopalaute
Päivällä esiintyvää hampaiden narskuttelua on mahdollista hoitaa biopalaute- eli biofeedback-laitteella. Tämän hoidon avulla potilas oppii erottamaan rennot purentalihakset jännittyneistä ja kiinnittämään huomiota purentaan.
Joidenkin tutkimusten mukaan biopalaute ei välttämättä ole kovin tehokas hoitomuoto. Se on kuitenkin potilaalle harmitonta ja turvallista, joten sitä voidaan käyttää muun hoidon tukena.
15. Akupunktio
Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomuoto, jossa potilasta käsitellään neuloilla. Akupunktiohoidon on todettu helpottavan purentaelinten toimintahäiriöiden oireita. Sen on havaittu olevan jopa yhtä tehokas hoitomuoto kuin purentakiskon.
16. Osteopatia
Osteopatiaa voidaan käyttää yhtenä narskuttelun hoitomuotona. Osteopatialla pyritään kartoittamaan potilaan terveyden kokonaistilanne ja hoitamaan bruksismia mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Osteopatiahoidossa on tavoitteena saavuttaa tila, jossa keho toimii mahdollisimman vähän itseään vastaan.
Narskutteluun auttaa siis hyvin monenlaiset hoitokeinot. Valitse niistä sinulle sopivat. Tärkeintä on, että et anna narskuttelun nakertaa terveyttäsi, vaan teet asialle jotakin.
>>> Tutustu Chillamon hampaiden narskuttelu suojiin tästä
Liity myös Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi. Löydät linkin lähdeluettelon alapuolelta.
Lähteet
Huhtela, Outi - Mikkola, Outi. Narskuttelijan opas – nakertaako narskuttelu hyvinvointiasi. 2016. 3. korjattu painos. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Helsinki.
Erholm, Janina. Bruksismin ja obstruktiivisen uniapnean yhteys. 2021. Syventävien opintojen kirjallinen työ. Turun yliopisto. Hammaslääketieteen laitos.
Kaitanen, Karoliina - Kirén, Toni – Leijala, Panu – Vilpponen, Eira. 2019. Bruksismi: osteopaattinen näkökulma. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Osteopatian tutkinto-ohjelma.