Hampaiden narskuttelu eli bruksismi ei ole lainkaan harmitonta. Se ei ole vain ärsyttävältä kuulostava vaiva, vaan se voi aiheuttaa monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita bruksaajalle. Nämä oireet voivat heikentää narskuttelijan elämänlaatua merkittävästi.
Hampaiden narskuttelu on lievänä yleistä. Sitä esiintyy eniten lapsuusiässä. Bruksismi ilmenee satunnaisesti suurella osalla aikuisista ja nuorista. Vaikea-asteista ja hoitoa vaativaa bruksismia esiintyy 5-10 %:lla aikuisista.
Mistä tiedät, että narskuttelet?
Et välttämättä sitä itse huomaakaan!
Moni kiristelee ja hioo hampaitaan yhteen yöllä nukkuessaan, eikä siten ole tietoinen omasta vaivastaan. Uninarskuttelija saattaa aamulla ihmetellä esimerkiksi jomottavaa tunnetta ohimoilla, mutta ei osaa yhdistää sitä narskutteluun.
Joskus bruksismi tulee esille vasta hammaslääkärikäynnin yhteydessä. Se paljastuu yleensä ensimmäisenä kulmahampaiden kiiltävistä kärjistä. Myös toistuvat hammaslohkeamat ja/tai nopea hampaiden kuluminen voivat paljastaa narskuttelun.
Bruksismin oirekirjo on hyvin laaja. Tyypillisimmät narskuttelun aiheuttamat terveyshaitat ovat
- hammasoireet, kuten hampaiden kuluminen, lohkeileminen, paikkojen irtoaminen, kiillevauriot
- suun oireet, kuten posken sisäpinnan ja kielen rikkoutuminen, suupolte
- erilaiset kivut ja säryt esimerkiksi hampaissa, leuassa, kasvoissa, hartioissa, korvissa, päässä (ohimopäänsärky)
- huimauksen tunne
- tinnitys eli korvien soiminen sekä korvien lukkiutuminen
- korvatulehdukset ja kuulon aleneminen
- silmäoireet
- niska-hartiaseudun oireet
- kurkkukipu ja nieluoireet
- äänen käheytyminen
- kireyden tunne lapojen välissä
- leukaoireet: kivut, väsyminen ja jäykkyys, lukkiutuminen, leukaniveläänet
- rajoittunut suun avaus
- väsymys ja univaje
- ulkonäön muutokset, kuten neliömäinen leuka kroonisessa bruksismissa
- kasvojen ihon kimmoisuuden väheneminen ja sen seurauksena ihon roikkuminen silmien alta ja poskipäiden alueelta
Eikä tässä vielä kaikki.
Vakavin narskuttelun seuraus on hammasytimen tulehtuminen. Jos tämä tulehdus pääsee oireettomana suurenemaan, voi seurauksena olla todella vakavia yleisinfektioita, jotka ovat hengenvaarallisia.
Bruksismin toteaminen
Hampaiden narskuttelun lopullinen toteaminen perustuu potilaan omiin kokemuksiin ja tuntemuksiin sekä hammaslääkärin perusteelliseen tutkimukseen. Tähän tutkimukseen kuuluu puremalihasten, leukanivelten, purennan sekä hampaiden tutkimus. Tarvittaessa apuna käytetään röntgenkuvausta.
Sekä uni- että valvebruksismia voidaan tutkia ja mitata elektromyografialla (EMG) eli lihasssähkökäyrällä. Tämä tutkimus mittaa unen aikaista purentalihasten aktiivisuutta.
Hammaslääkärin tutkimuksen jälkeen pystytään määrittelemään hoidon tarve ja valitsemaan käytettävät hoitomuodot.
Miten hampaiden narskuttelua kannattaa hoitaa?
Narskuttelijan hoidosta vastaa ensisijaisesti hammaslääkäri. Narskuttelun hoito edellyttää kuitenkin usein myös muiden ammattilaisten osaamista. Siksi narskuttelusta kärsivän henkilön hoitoon voi osallistua hammaslääkärin lisäksi esimerkiksi fysioterapeutti, psykologi/terapeutti, akupunktiohoitaja ja/tai osteopaatti.
Bruksismin hoitomuoto on järkevintä valita syyn perusteella. Näin päästään ongelman ytimeen, eikä hoideta pelkästään oireita. Hoito tulisi räätälöidä jokaiselle potilaalle yksilöllisesti mahdolliset liitännäissairaudet huomioiden.
Hampaiden narskuttelun taustalla on hyvin monia eri tekijöitä. Voit lukea niistä enemmän blogikirjoituksestani ”12 syytä, mistä hampaiden narskuttelu voi johtua”.
16 bruksismin hoitokeinoa
1. Stressin lievittäminen
Jos bruksismin aiheuttajana on stressi, niin ensimmäisenä tehtävänäsi on pysähtyä miettimään, mitkä asiat aiheuttavat stressiä elämässäsi. On myös hyvä pohtia, mitkä asiat auttavat rentoutumaan ja saavat stressin vähenemään.
Joidenkin stressin aiheuttajien poistaminen kokonaan voi olla mahdotonta. Tällöin on hyvä keskittyä stressin vähentämiseen. Todistetusti hyväksi havaittuja stressin hallinnan keinoja ovat esimerkiksi
- liikunta, josta itse pidät
- luonnossa oleilu
- käsillä tekeminen
- musiikin kuuntelu
- lukeminen
- huolihetken pitäminen ja/tai huolipäiväkirjan kirjoittaminen
- rentoutusharjoitteiden tekeminen
- mindfulness: eläminen tässä hetkessä, meditointi- ja läsnäoloharjoitteet.
Riittävä uni on yksi parhaimmista stressin hallinnan keinoista. Univaje edesauttaa sympaattisen hermoston aktiivisuutta eli taistele ja pakene -tilassa pysymistä. Huolehdi siis säännöllisestä unirytmistä ja siitä, että saat joka yö mahdollisimman laadukasta unta 7-9 tuntia. Voit parantaa unen laatuasi esimerkiksi käyttämällä unimaskia ja nukkujan korvatulppia.
Lue myös Chillamo-blogin julkaisu "10 syytä, miksi univaje on vakava terveysriski".
2. Rauhoittuminen ennen nukkumaanmenoa
Kehon ja mielen käydessä ylikierroksilla on mahdotonta nukkua laadukasta unta. Hermoston ylivirittyminen edesauttaa myös narskuttelua. Valmistautuminen uneen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin illalla, mieluiten paria tuntia ennen vuoteeseen menoa.
Kaikki älylaitteet, kuten kännykkä, tietokone ja tabletti on syytä laittaa syrjään illalla. Näistä laitteista heijastuva sinivioletti valo häiritsee melatoniinin eritystä aiheuttaen nukahtamisvaikeuksia ja heikentynyttä unen laatua. Jos kuitenkin rentoudut iltaisin katsomalla televisiota tai pelaamalla pelejä tietokoneen ääressä, niin tee se fiksusti käyttämällä sinivalolaseja.
Etkö tiedä, mitä sinivalolasit ovat ja miksi niitä kannattaa käyttää? Lue blogikirjoitus "Mitä sinivalolasit ovat?", niin sen jälkeen tiedät enemmän.
Enzo Sleep -aikuisten sinivalolasit
3. Ahdistuksen lievittäminen
Ahdistuksen lievittäminen on yksi hyvä keino vähentää bruksismia. Ahdistuksen vähentämiseen toimivat useimmiten samat keinot kuin stressin hallintaan. Ahdistukseen voi auttaa myös puhuminen joko ystävälle tai ammattilaiselle. Myös murehtimisen rajaaminen ja omien pelkojen kohtaaminen voivat auttaa ahdistuksen hallinnassa.
4. Perfektionismin käsittely ja vähentäminen
Tietyt persoonallisuuspiirteet, kuten perfektionismi, edesauttavat narskuttelua. Siksi perfektionismin vähentäminen voi olla hyvä apu narskuttelun hoidossa. Kognitiivisella käyttäytymisterapialla on saatu hyviä tuloksia perfektionismin vähentämisessä. Sen avulla voidaan mm. helpottaa täydellisyyshakuisuutta.
5. Purentakiskohoito
Hampaiden narskuttelussa yleisimmin käytetty hoitomuoto on purentakisko. Monien tutkimusten mukaan lähes millainen tahansa purentakisko vähentää unibruksismia. Purentakisko auttaa rentouttamaan puremalihaksia ja suojaa hampaita.
Purentakiskotyyppejä on olemassa kolmenlaisia: stabilisaatiokisko, relaksaatiokisko ja enteriorinen repositiokisko. Kovasta akryylimuovista yksilöllisesti valmistettu stabilisaatiokisko on yleisimmin käytetty kiskomuoto hampaiden narskuttelun hoidossa. Stabilisaatiokiskon voi hankkia joko yksityisen tai kunnallisen hammaslääkärin kautta.
Narskuttelun hoitoon ei suinkaan aina tarvita hammaslääkärin kautta hankittua purentakiskoa. Omien mittojen mukaan valmistetun purentakiskon lisäksi on saatavilla laadukkaita itsemuotoiltavia purentakiskoja. Ole kuitenkin tarkkana, millaisen purentakiskon hankit itsellesi.
Ruotsalaisen lääkärin Jan Akervallin ja hänen tiiminsä kehittämä SOVA Aero -purentakisko on yksi erinomainen esimerkki tehokkaasta ja edullisesta hampaiden narskuttelu suojasta. SOVA Aero -purentakisko on saanut Dental Advisorin, maailman arvostetuimman hammashoitotuotteiden valmistajien palkinnon, kolmena vuonna peräkkäin Paras tuote -kategoriassa.
Lue lisää SOVA Aerosta blogijulkaisustani "10 syytä, miksi SOVA Aero on paras purentakisko".
6. Purentavikojen hoito
Korjaamalla purennan rakenteelliset häiriötekijät saadaan narskuttelu usein lakkaamaan kokonaan tai ainakin sen aiheuttamat kudosvauriot ja oireet vähenemään. Purentaa voidaan tasapainottaa hionnalla, jossa ylä- ja alaleuan hampaiden kosketuskohdat korjataan kestämään kuormitusta paremmin.
7. Uniapnean hoitaminen
Obstruktiivinen uniapnean ja bruksismin välinen yhteys on vielä epäselvä. Uniapnea on kuitenkin unibruksismin riskitekijä. Nukkuessa tapahtuvaa narskuttelua on todettu enemmän uniapneaa sairastavilla. Uniapnean asianmukaisella hoitamisella, esimerkiksi CPAP-hoidon tai uniapneakiskon avulla, voidaan vähentää unibruksismia.
8. Alaleuan liikeharjoitukset
Alaleuan liikeharjoituksilla pyritään vahvistamaan lihaksia, jotta ne ohjaisivat leukaniveltä liikkumaan oikeita liikeratoja pitkin. Nämä harjoitukset auttavat myös alaleuan rentouttamisessa ja lihastasapainon löytämisessä.
9. Ergonomian ja istuma-asennon korjaaminen
Lysähtänyt ryhti ja pään kallistuminen eteen voivat kiristää purentalihaksia ja siten pahentaa bruksausta. Siksi istuma-asennon ja ergonomian korjaaminen ovat valvenarskuttelun hoidossa tärkeitä asioita.
10. Purukumin käytön välttäminen
Purukumin jauhaminen vahvistaa leukalihasten puruvoimaa. Siksi purukumin käytön välttäminen on yksi hyvä keino narskuttelun lopettamisessa.
11. Runsaan tupakoinnin, kahvin ja alkoholin käytön välttäminen/vähentäminen
Nikotiini, kofeiini ja alkoholi pahentavat bruksauksen oireita. Näin ollen runsasta kahvin ja alkoholin juontia tulisi välttää ja tupakointi mahdollisesti lopettaa kokonaan.
12. Kipujen lievittäminen
Bruksismi aiheuttaa usein kipuja ja särkyjä esimerkiksi puremalihaksiin. Niitä voidaan helpottaa hieronnalla, venyttelyllä, lämpö- ja kylmähoidolla sekä tarvittaessa kipulääkkeillä.
13. Lääkehoito
Bruksauksen aiheuttamiin lihaskipuihin sekä leukaniveloireiden akuuttiin hoitoon käytetään tavanomaisia tulehduskipulääkkeitä. Pahimpiin lihasjännitystiloihin voidaan käyttää lihasrelaksantteja. Hampaiden narskuttelun hoitoon käytetään myös botuliinitoksiinia (esim. Botox). Se estää tulehdusvälittäjäaineiden vapautumista ja siten lievittää kipuja. Lisäksi botuliinitoksiini vähentää unibruksismin voimakkuutta, mutta ei esiintymistiheyttä. Botuliinitoksiinin huonona puolena on sen kalleus ja suhteellisen lyhyt vaikutusaika (3-4 kk).
14. Biopalaute
Päivällä esiintyvää hampaiden narskuttelua voidaan hoitaa biopalaute- eli biofeedback-laitteella. Tämän hoidon avulla potilas oppii erottamaan rennot purentalihakset jännittyneistä ja kiinnittämään sitä kautta huomiota purentaan. Joidenkin tutkimusten mukaan biopalaute ei välttämättä ole kovin tehokas hoitomuoto. Biopalautehoito on kuitenkin potilaalle harmitonta ja turvallista, joten sitä voidaan käyttää muun hoidon tukena.
15. Akupunktio
Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomuoto, jossa potilasta käsitellään neuloilla. Akupunktiohoidon on todettu helpottavan purentaelinten toimintahäiriöiden oireita. Sen on havaittu olevan jopa yhtä tehokas hoitomuoto kuin purentakiskon.
16. Osteopatia
Osteopatiaa voidaan käyttää yhtenä narskuttelun hoitomuotona. Osteopatialla pyritään kartoittamaan potilaan terveyden kokonaistilanne ja hoitamaan bruksismia mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Osteopaattisessa hoidossa on tavoitteena saavuttaa tila, jossa keho toimii mahdollisimman vähän itseään vastaan.
Narskutteluun auttaa hyvin monenlaiset hoitokeinot. Valitse näistä keinoista sinulle sopivat vaihtoehdot. Tärkeintä on, että et anna narskuttelun nakertaa terveyttäsi, vaan teet asialle jotakin.
JAA tätä blogiartikkelia eteenpäin Facebookissa, jos tykkäsit siitä. Kiitos sinulle ❤️
LIITY Chillamon uutiskirjeen tilaajaksi. Löydät linkin kommenttien alapuolelta.
Lähteet
Huhtela, Outi - Mikkola, Outi. Narskuttelijan opas – nakertaako narskuttelu hyvinvointiasi. 2016. 3. korjattu painos. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Helsinki.
Erholm, Janina. Bruksismin ja obstruktiivisen uniapnean yhteys. 2021. Syventävien opintojen kirjallinen työ. Turun yliopisto. Hammaslääketieteen laitos.
Kaitanen, Karoliina - Kirén, Toni – Leijala, Panu – Vilpponen, Eira. 2019. Bruksismi: osteopaattinen näkökulma. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Osteopatian tutkinto-ohjelma.
Hampaiden narskuttelu ja bruksismi. https://fi.webdento.com/hampaiden-narskuttelu-bruksismi/. Viitattu 20.7.2021.
Bruksismi kuluttaa hampaat. https://www.tehylehti.fi/fi/terveys/bruksismi-kuluttaa-hampaat. Viitattu 19.7.2021.
Hampaiden narskuttelulla pahimmillaan vakava seuraus: oireeton hampaan tulehtuminen voi olla hengenvaarallinen. https://yle.fi/uutiset/3-10586494. Viitattu 19.7.2021.
Hampaiden narskutus (bruksismi). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00356. Viitattu 19.7.2021.